czosnek - 7003 przepisów (strona:356/467)

Kulki serowe w zalewie oliwnej 162

kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyłam każdą kulkę serową siekaną trybulą, ale może to być też pietruszka, koperek czy też inne zioło, ułożyłam w słoiku i zalałam zalewą oliwną z czosnkiem, która pozostała mi z suszonych pomidorów. Kulki serowe w zalewie oliwnej leżały ok. 2 tyg. były świetnym urozmaiceniem kanapek, można je rozsmarować na pieczywie, lub zjeść w całości. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w sosie ogórkowym 188

łososia około 180g każdy 100g czerwonego kawioru Umyte filety łososia dokładnie osuszamy. Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki 4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pancetta (surowy suszony boczek zawijany) 164

mieszanki peklującej, a 1 łyżkę po opłukaniu boczku, a przed suszeniem) 1/3 szklanki soli kuchennej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżka ziaren jałowca 3 łyżki brązowego cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie do peklowania : Odcinamy z boczku skórę, wyrównujemy krawędzie tak aby był

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielono-czerwony obiad 143

łyżką oliwy, oraz 1 łyżeczką syropu z cytrynek (taki syrop dodaje się do herbaty) z niewielką ilością soli i pieprzu, całość podałam na lekko duszonym szpinaku z solą i czosnkiem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Szpinak dusiłam na oliwie z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem nawet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony w pikantnej marynacie 382

Kurczak pieczony w pikantnej marynacie, marynata składała się z 3 łyżek mida’s Tandoori Curry Paste, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki tymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron w sosie śmietanowo - pomidorowym z cukinią 323

razu można zrobić porcję więcej z myślą o pojemniku do pracy. Inspiracja: klik Składniki na 3 porcje: 100g śmietany 18 % Puszka pomidorów – 400g 1 cukinia ok. 500g 2 ząbki czosnku Kawałek pora ok. 5 cm Papryka w proszku majranek Sól Pieprz Olej Makaron ok. 300-500g w zależności od apetytu Przygotowanie: Cukinię pokroić w grubą kostkę, pora na paski(...)czosnek posiekać. Zeszklić na oleju.   Posolić i popieprzyć.   Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do wyparowania wody. Doprawić papryką słodką i majerankiem. Dodać śmietanę. Wymieszać i chwilę gotować.  Podawać z ugotowanym, dowolnym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ajwar pasta bałkańska 217

się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej kuchni, więc nie zagości także

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki kiszone 167

ogórki. Odstawiłam na kilka dni. Niczego nie gotowałam. Wyszły pyszne. Taki suchy, w proszku, zestaw do kiszenia można bez problemu zastąpić świeżym. Znajdują się w nim nasiona kopru, chrzan, czosnek. Z pewnością, jeśli uda mi się wyczarować coś dobrego z ogórków w słoiku, podzielę się z Wami moimi przepisami

Mango Papaja
Oszukany Cezar- wersja druga 721

pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się w tym zamarynuje. Fasolkę szparagową gotujemy

Mango Papaja
Faszerowane piersi kurczaka 5340

postanowiłam je podać faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 470

przetworzonych. Jednak skoro pozbyłem się tych rzeczy z mojego jadłospisu to co jeść? Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :)  Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze

All My Fit Life
KOTLETY MIELONE W WERSJI LIGHT Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 1216

zależy od Ciebie - ja przykładowo wezmę 500g) należy doprawić. Stosuję tutaj przede wszystkim zioła prowansalskie i pieprz. Następnie do doprawionego mięsa wbić jedno jajko i wkroić nieco cebuli i/lub czosnku dla smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie startych pieczarek (ilość wedle uznania) Po dodaniu pieczarek możemy także dorzucić nieco mozzarelli (która po usmażeniu kotleta będzie się ciągnęła). Z tak przygotowanego mięsa

All My Fit Life
Zupa z cukinii z serkiem topionym 179

ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 80 g serka topionego kremowego sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Wszystkie warzywa oczyścić,umyć i pokroić w kostkę. W garnku

Ala piecze i gotuje
Papryka marynowana z czosnkiem 308

minuty. Odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Cukier, sól i miód zagotować w 1,5 litra wody. Wlać ocet i ponownie zagotować. Do każdego słoika włożyć 3 obrane ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodać paprykę i zalać gorącą zalewą. Wlać po łyżeczce oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut. Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Z dalekich wypraw... #7 Postcard from Dauphiné. PRIORITAIRE! 252

obiad "grota" robiłam, tyle że francuskiego, kiedy info dostałam. Symbolicznie dzielę się nim ze szczęśliwymi rodzicami. Sto lat życzę! Sto lat dla Gizmo! W tradycyjnej zapiekance ziemniaczanej Julii jest czosnek. U mnie wczoraj wampir grasował po kuchni, więc dzisiaj musiałam posiłkować się prażoną cebulką, tak dla odmiany. Też dobre wyszło! ok. kilograma obranych ziemniaków ok. szklanki mleka 1 łyżeczka soli

bastalena

Proponowane wyszukiwania