Kurczak pieczony w pikantnej marynacie, marynata składała się z 3 łyżek mida’s Tandoori Curry Paste, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki tymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazu można zrobić porcję więcej z myślą o pojemniku do pracy. Inspiracja: klik Składniki na 3 porcje: 100g śmietany 18 % Puszka pomidorów – 400g 1 cukinia ok. 500g 2 ząbki czosnku Kawałek pora ok. 5 cm Papryka w proszku majranek Sól Pieprz Olej Makaron ok. 300-500g w zależności od apetytu Przygotowanie: Cukinię pokroić w grubą kostkę, pora na paski(...)czosnek posiekać. Zeszklić na oleju. Posolić i popieprzyć. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do wyparowania wody. Doprawić papryką słodką i majerankiem. Dodać śmietanę. Wymieszać i chwilę gotować. Podawać z ugotowanym, dowolnym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsię od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej kuchni, więc nie zagości także
Bernika - moj kulinarny pamietnikogórki. Odstawiłam na kilka dni. Niczego nie gotowałam. Wyszły pyszne. Taki suchy, w proszku, zestaw do kiszenia można bez problemu zastąpić świeżym. Znajdują się w nim nasiona kopru, chrzan, czosnek. Z pewnością, jeśli uda mi się wyczarować coś dobrego z ogórków w słoiku, podzielę się z Wami moimi przepisami
Mango Papajapleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się w tym zamarynuje. Fasolkę szparagową gotujemy
Mango Papajapostanowiłam je podać faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzetworzonych. Jednak skoro pozbyłem się tych rzeczy z mojego jadłospisu to co jeść? Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :) Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze
All My Fit Lifezależy od Ciebie - ja przykładowo wezmę 500g) należy doprawić. Stosuję tutaj przede wszystkim zioła prowansalskie i pieprz. Następnie do doprawionego mięsa wbić jedno jajko i wkroić nieco cebuli i/lub czosnku dla smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie startych pieczarek (ilość wedle uznania) Po dodaniu pieczarek możemy także dorzucić nieco mozzarelli (która po usmażeniu kotleta będzie się ciągnęła). Z tak przygotowanego mięsa
All My Fit Lifeogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 80 g serka topionego kremowego sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Wszystkie warzywa oczyścić,umyć i pokroić w kostkę. W garnku
Ala piecze i gotujeminuty. Odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Cukier, sól i miód zagotować w 1,5 litra wody. Wlać ocet i ponownie zagotować. Do każdego słoika włożyć 3 obrane ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodać paprykę i zalać gorącą zalewą. Wlać po łyżeczce oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut. Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smakuobiad "grota" robiłam, tyle że francuskiego, kiedy info dostałam. Symbolicznie dzielę się nim ze szczęśliwymi rodzicami. Sto lat życzę! Sto lat dla Gizmo! W tradycyjnej zapiekance ziemniaczanej Julii jest czosnek. U mnie wczoraj wampir grasował po kuchni, więc dzisiaj musiałam posiłkować się prażoną cebulką, tak dla odmiany. Też dobre wyszło! ok. kilograma obranych ziemniaków ok. szklanki mleka 1 łyżeczka soli
bastalenałyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki cukru Do obłożenia pizzy: - kulka mozzarelli - 150 g szynki - puszka ananasa - 150 g sera żółtego Sos pomidorowy*: - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (dobrze odsączonych, masa wyjściowa 400 gram) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii * sos pomidorowy idealnie nadaje się również
W mojej holenderskiej kuchnipowiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. Polecam Zaczynamy: Składniki: około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego 1 cebula 1 bułka 200 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz, papryka olej Wykonanie: Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz
Smaki Edytydalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach i papryce w towarzystwie ryżu jaśminowego. Świetnie pasuje również do paluszków rybnych
Czerwień i błękitłyżeczki soli cebulowej (dostępne w sklepie SKWORCU ) - z racji iż boczekjest dośc slony, tyle soli wystarczy w zupełności 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku granulowanego masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy na tartę Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie(...)Ananasa z puszki pokroić w drobne kawałki. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodać następnie do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy: sól cebulową, pieprz czarny, chilli i czosnek granulowany. Wszystko razem zmiksować. Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć po kolei: cebulę, boczek, pieczarki i ananasa. Wylać na to masę jajeczną. Na wierzch tarty rozsypać starty
Grunt to przepis!