czosnek - 7003 przepisów (strona:354/467)

Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 158

przegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości wystarczyło na 2 słoiki o pojemnościach 500 i 280ml). Słoiki umieściłam w wysokim garnku

bastalena
Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 132

który umożliwił nam sprawdzenie, jak poszczególne rodzaje oliwy łączą się z różnymi pokarmami. Pierwsze danie: chleb z oliwą i pomidorem oraz mozzarella. A tutaj mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę (suszoną wołowinę) posypaną wiórkami parmezanu i rukolę. Do tego wino Chianti Classico. Proste, ale jakie pyszne! Oczywiście nie obyło się bez drobnych zakupów i przywiezienia oliwy Pruneti

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z młodej cukinii 211

dzisiaj polecam kolejną. Tym razem sałatka jest z młodej cukinii z dodatkiem kolendry.  składniki: 1,5 kg młodej cukinii 300 g cebuli 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy Kamis 1 łyżeczka kolendry Kamis 1 szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej 1/2 szklanki octu 10 % Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki, ja pokroiłam(...)przy pomocy sztkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać sól i cukier, ocet, gorczycę oraz kolendrę i ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na 12 godzin w między czasie wymieszać kilka razy. Następnie przełożyć

Monia miesza i gotuje
Sałatka z dynią, jarmużem i nerkowcami 182

liście jarmużu lub garść czipsów z jarmużu garść nerkowców Felix   sól, pieprz olej lub oliwa      na sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki musztardy pół ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżka miodu, syropu z agawy sól, pieprz Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w kostkę.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Dynię wyłożyć na blachę, skropić

Sto kolorów kuchni
Grillowany stek wołowy 208

polewamy powstałym sosem z talerza i patelni. Podajemy z masłem czosnkowym lub puree czosnkowym (jak na zdjęciu. do ziemniaków tuż przed ugniataniem dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku). Gotowe! :) Wskazówka: Nie smażymy dłużej niż 3,5 minuty z jednej strony, ponieważ zrobi się podeszwa

My Culinary Art
Burrito/ Taco De Harina 255

kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 szklanki wody sól  + do podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy

My Culinary Art
Tagliatelle z bazyliowym pesto i mozarellą 152

makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! ~ ~ Składniki (dla dwóch osób): 1 szkl. listków świeżej bazylii garść orzechów nerkowca (ok.30g) 1/2 kulki mozarelli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody pieprz świeżo mielony do smaku sól do smaku +makaron tagliatelle wg uznania ~ ~ ~ Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz makaronu :)) wkładamy do blendera i miksujemy

My Culinary Art
Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 328

koncentratu pomidorowego Pudliszki 150 ml wody sól (ja użyłam himalajskiej) mały jogurt lub 200ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka) świeża kolendra Pasta masala: 2 łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka

Tajskie smaki
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 410

minut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki pełnoziarnistej sól   łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto:   Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie

Kolizje Smaków
Sos Tzatziki 113

pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek.   Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku Sól, pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę. Po tym czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy je do jogurtu greckiego, doprawiamy solą

Kolizje Smaków
Sos pietruszkowy 132

osobiście uwielbiamy go dodawać do wszelkiego rodzaju sałat. Zapraszamy do wypróbowania! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała miseczka Składniki: 100g oliwy z oliwek Łyżeczka miodu Łyżka pistacji Ząbek czosnku ¾ pęczka pietruszki Łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Możemy doprawić delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy na chwilę by się "przegryzło" i możemy polać

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami 145

ciasto nam rośnie to przygotowujemy pozostałe składniki. Serek risotta przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano, bazylia. Można dodać nieco czosnku dla wyrazistości smaku. Mieszamy całość i odstawiamy. Czas zając się szparagami. Usuwamy zdrewniałe końce: chwytamy za końcówkę szparaga i ułamujemy ręką. Idealnie odłamie się zdrewniała część. Końcówki te można wyrzucić

Kolizje Smaków
Zupa krem ze szparagów według Juli Child 157

nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy

Kolizje Smaków
Pyry z gzikiem 179

gzik. Do miseczki wkładamy twarożek, śmietanę (ilość według uznania) oraz   posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli lubimy i mamy pod ręką możemy dodać np. rzodkiewkę lub nieco czosnku. Wszystko razem mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy z wody, nacinamy   w poprzek. Na to nakładamy gzik i podajemy na ciepło

Kolizje Smaków