sól świeżo zmielony pieprz gałązka świeżego rozmarynu papryka w proszku kurkuma szczypta curry Wykonanie: Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso z błonek i tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego
Gorący kąseksobie danie z innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej. Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką - są pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaoblewające go piwo sprawia, że skórka jest tak chrupiąca oj palce lizać. Składniki: kurczak 1 butelka mała piwa marynata: 50 ml oliwy z oliwek 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka suszonej mięty 2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: W kuchni często używamy różnych mikserów, dlatego mikser
Niezły Młynekwędlina jest pyszna i zdrowa. Składniki: 2 x po 1,5 kg schabu wieprzowego 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej, 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą, 1 łyżka czosnku suszonego 4 łyżki cukru, 1 łyżka wędzonej papryki sól czosnkowa w młynku sól z pieprzem w młynku Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i nacieramy przyprawami 2 kawałki schabu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości wystarczyło na 2 słoiki o pojemnościach 500 i 280ml). Słoiki umieściłam w wysokim garnku
bastalenaktóry umożliwił nam sprawdzenie, jak poszczególne rodzaje oliwy łączą się z różnymi pokarmami. Pierwsze danie: chleb z oliwą i pomidorem oraz mozzarella. A tutaj mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę (suszoną wołowinę) posypaną wiórkami parmezanu i rukolę. Do tego wino Chianti Classico. Proste, ale jakie pyszne! Oczywiście nie obyło się bez drobnych zakupów i przywiezienia oliwy Pruneti
Chilli Czosnek i Oliwadzisiaj polecam kolejną. Tym razem sałatka jest z młodej cukinii z dodatkiem kolendry. składniki: 1,5 kg młodej cukinii 300 g cebuli 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy Kamis 1 łyżeczka kolendry Kamis 1 szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej 1/2 szklanki octu 10 % Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki, ja pokroiłam(...)przy pomocy sztkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać sól i cukier, ocet, gorczycę oraz kolendrę i ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na 12 godzin w między czasie wymieszać kilka razy. Następnie przełożyć
Monia miesza i gotujeliście jarmużu lub garść czipsów z jarmużu garść nerkowców Felix sól, pieprz olej lub oliwa na sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki musztardy pół ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżka miodu, syropu z agawy sól, pieprz Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię wyłożyć na blachę, skropić
Sto kolorów kuchnipolewamy powstałym sosem z talerza i patelni. Podajemy z masłem czosnkowym lub puree czosnkowym (jak na zdjęciu. do ziemniaków tuż przed ugniataniem dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku). Gotowe! :) Wskazówka: Nie smażymy dłużej niż 3,5 minuty z jednej strony, ponieważ zrobi się podeszwa
My Culinary Artkukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 szklanki wody sól + do podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy
My Culinary Artmakaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! ~ ~ Składniki (dla dwóch osób): 1 szkl. listków świeżej bazylii garść orzechów nerkowca (ok.30g) 1/2 kulki mozarelli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody pieprz świeżo mielony do smaku sól do smaku +makaron tagliatelle wg uznania ~ ~ ~ Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz makaronu :)) wkładamy do blendera i miksujemy
My Culinary Artkoncentratu pomidorowego Pudliszki 150 ml wody sól (ja użyłam himalajskiej) mały jogurt lub 200ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka) świeża kolendra Pasta masala: 2 łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka
Tajskie smakiminut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki pełnoziarnistej sól łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie
Kolizje Smakówpieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek. Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku Sól, pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę. Po tym czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy je do jogurtu greckiego, doprawiamy solą
Kolizje Smaków