czosnek - 7003 przepisów (strona:361/467)

Suszone pomidory w oliwie 115

dobrą oliwą i dodasz ulubione przyprawy. Nikt Ci niczego nie narzuci (często w suszonych pomidorach są kapary, za którymi ja osobiście nie przepadam). Skuszona/y? Kup pomidory, oliwę, bazylię i czosnek i spróbuj sam, napewno Ci zasmakują! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą 239

młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy

OstryKęs
Pikantne leczo 138

papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala Przygotowanie:      Wszystkie warzywa obieramy, pomidor przed obraniem można sparzyć wodą, aby skórka ładnie się oderwała. Cebulę szatkujemy i podsmażamy w dużym garnku

Weganizm infantylny
Sajgonki 125

plastry ananasa 1/4 szklanki wody z puszki po ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie:      Pieczarki obieramy, myjemy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dolewamy do nich wodę i pozwalamy im się trochę podgotować

Weganizm infantylny
Pizza hawajska na pełnoziarnistym spodzie 175

ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 3 plastry ananasa (może być z puszki, chociaż polecam świeżego) 3 plastry wędliny sojowej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól oregano czosnek chilli (opcjonalnie) Przygotowanie:      Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dolewamy 0.5 szklanki wody, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto na pizzę. Odstawiamy je do wyrośnięcia

Weganizm infantylny
Pomidory suszone w słoikach 275

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pomidory suszone w piekarniku w niskiej temp. przez kilka godzin a następnie marynowane w gorącym oleju z czosnkiem i ziołami. W takiej postaci można je przechowywać w swojej spiżarni dość długo. Proces ten jest trochę pracochłonny ale myślę, że warto jest zrobić chodź kilka słoików domowych

Marta Gotuje
Jedyny w swoim rodzaju BURGER 232

ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki majonezu, następnie wkrajany bardzo drobno cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy angielskiej (albo bardzo ostrej), jeden ząbek czosnku (wciśnięty), pół małej łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki cukru, mały ogórek konserwowy bardzo drobno posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni

Niezły Młynek
Ziołowe masełka 140

tego kostkownicy do lodu.  Wystarczy masło rozpuścić ale nie zagotować :) i zalać nim kostki ze składnikami. Każde masełko może być inne jedno z sola morską, drugie z czosnkiem, trzecie z pietruszką, czwarte z bazylią, piąte z koperkiem,  i tak dalej co tylko chcesz. To świetny pomysł w połączeniu z ciepłą grzanką no i na imprezę :) goście lubią coś

Niezły Młynek
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 157

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól

Niezły Młynek
Karkówka z kością w ziołach i miodzie 126

duże łyżki miodu Marynata: 1 łyżeczka  nasion kopru 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka chilli 0,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki gorczycy 0,5 szklanki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce i nacieramy mięso. Karkówkę zostawiamy w marynacie na ok 12h najlepiej przygotować

Niezły Młynek
Kanapkowa pasta groszkowa 137

przygotowaniu, delikatna, znakomita na kanapki, ale także jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki. Królowa spotkań towarzyskich - pasta groszkowa. Składniki: puszka odsączonego z zalewy groszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki musztardy łyżeczka majonezu 2 łyżeczki jogurtu greckiego sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku i gotowe :-) Przepis bierze udział w akcji

Kulinarny Pamiętnik
Moje domowe nachosy 162

Bardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je do mojego chilli con carne, dlatego też nie doprawiałam ich jakoś szczególnie - przygotowałam wersję naturalną. Składniki: pół szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko szklanka wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli

Kulinarny Pamiętnik
Chilli con carne 126

posiekana 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę puszka kukurydzy odsączonej z zalewy puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy dwie puszki krojonych pomidorów przyprawy: sól (1/3 łyżeczki), pieprz (szczypta), granulowany czosnek (szczypta), oregano (łyżeczka), słodka papryka (2 łyżeczki), papryka ostra (2 łyżeczki)lub chilli w płatkach (można użyć również gotowej mieszanki przypraw do chilli con carne, dostępnej w sklepach) łyżka oleju

Kulinarny Pamiętnik
Zdrowe frytki z selera i marchewki 183

Składniki: pół dużego selera 3 średnie marchewki ulubione przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, curry, papryka ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w słupki. Obsypałam przyprawami i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Warzywa rozłożyłam na blasze posmarowanej delikatnie olejem i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Z podanych składników przygotowałam

Kulinarny Pamiętnik
Leczo warzywne 321

Składniki: dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól

Kulinarny Pamiętnik