czosnek - 7003 przepisów (strona:369/467)

Odchudzona fasolka po bretońsku 353

kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie! Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 100 g piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 cebula  przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Fasolę moczymy w wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy ją, wrzucamy do garnka w lekko osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i zostawiamy

Truskawkowa Fiesta
Kotleciki brokułowo - jajeczne 345

pyszne! Składniki: (6-7 kotlecików): 150 g brokułu 1 ugotowane jajko 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki dowolnych otrębów 1 mała cebula przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 minuty. Po ugotowaniu od razu rozgniatamy go widelcem. Gotujemy jajko na twardo (10 minut od momentu zagotowania się wody), studzimy

Truskawkowa Fiesta
Letnie leczo 201

Składniki: 1 niewielka pierś z kurczaka 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 1 marchew 1 duży pomidor 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, czosnek mielony  Sposób przygotowania: Pierś kurczaka: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Między czasie myjemy

Truskawkowa Fiesta
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 217

Dzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kamis do smaku 2 łyżki śmietany 18% oliwa do smażenia Fasolkę obrać i pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię(...)odrobiną oliwy. Dodać przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Chwilkę smażyć aby czosnek puscił aromat a następnie dodać pomidory z puszki. Dodać słodką paprykę oraz oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę wszystko razem aby smaki się wymieszały. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i ponownie wymieszać. Fasolkę podawać przybraną świeżymi listkami oregano

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z grilla 254

dipem czosnkowym. Polecam :) Zaczynamy:  Składniki: 2 piersi z kurczaka kawałek bekonu- boczku około 500 gr wieprzowiny- ja użyłam polędwicy wieprzowej 2 papryki sól, pieprz, papryka, czosnek 2-3 łyżki oliwy z oliwek patyki do szaszłyków Wykonanie: Patyki zamaczamy w wodzie- na około 1 godzinę. To uchroni je przed spaleniem. Mięso myjemy. Piersi z kurczaka, wieprzowinę I boczek

Smaki Edyty
Kopytka z purée w proszku i sos ze świeżych pomidorów z oregano 247

preferuję go w wersji "wege" ;) Dostałam od siostry piękne oregano i żal byłoby go nie wykorzystać - użyłam go i do kopytek, i do sosu :) Świeże zioła, czosnek i pyszne pomidory - o tej porze roku to po prostu najlepsza i najszybsza opcja. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Moja marynata do mięsa na grilla 198

mają w środku a niestety wiele z nich ma środku dużo chemii. Dlatego zachęcam do przygotowywania własnych marynat, nie są trudne, podstawa to olej, sól, pierz, czosnek, papryka i to co nam wpadnie pod rękę: keczup, koncentrat, miód, musztarda, soki owocowe, sos sojowy, terijaki, ocet balsamiczny, piwo, cydr, kawa i zioła. Naprawdę wszystko można wykorzystać i skomponować sobie własną, niepowtarzalną

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomysł na soczystą pierś na obiad 383

obiad. Składniki : Podwójna pierś kurczaka 8 plastrów boczku ( najlepiej parzonego ) 2 kawałki sera ( grubości na zdjęciu ) 50 ml oliwy przyprawa do kurczaka ( ew. papryka słodka, chilli, z. prowansalskie, czosnek )  Przygotowanie : Pierś dzielę na 2 połówki, polędwiczki odcinam. Połówki piersi nacinam tak aby powstały kieszonki. Całość przekładam do misy z marynatą ( olej zmieszany z przyprawą ) na minimum 30 minut. Dwoma

Mechanik w kuchni
Wieprzowina po chińsku 274

niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki: 2 plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki wody 2 łyżki oleju   Wykonanie

Pasja Smaku
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 230

mleka roślinnego (u mnie ryżowe lub owsiane bio) - sól do smaku (ok.1/3 łyżeczki) - 1/2-1 łyżeczki czarnuszki - 1 kopiasta łyżka ziaren słonecznika - 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego lub sezamu - mielony czosnek (lub ząbek świeżego zmiażdżonego) - 1 łyżeczka kurkumy - 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek) - ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek - chili z młynka (kilka obrotów) - mielona wędzona papryka

Smaczne Zdrowe
Sos słodko-kwaśny z makaron i kurczakiem 324

ząbki czosnku(...)grzyby sa opcjonalne- mogą być pieczarki Wykonanie sosu: Połowe wody nalać do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, koncentrat pomidorowy, starty czosnek I imbir- zagotowac. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie. Nalac do rondla - zagotować doprawić do smaku solą I trzymać na gazie około 3 min. Gotowe :) Gotujemy noodle-makaron. Wykonanie kurczaka: W woku lub na dużej patelni smażymy

Smaki Edyty
Kotlet schabowy 240

1860r. Jak wiemy , każdy ma sposób na kotlet. Poniżej zapraszam na mojego kotleta :) Zaczynamy: Składniki: kotlety schabowe-ilość w zależności od potrzeby:) 2 jajka sól, pieprz, paprika, czosnek, natka pieptruszki, pieprz cayenne bułka tarta oliwa do smażenia. Myjemy I ubijamy kotlety z dwóch stron. Do jajek dodajemy po pół łyżeczki czosnku,  soli, papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu I cayenne

Smaki Edyty
Zamykamy lato w słoikach! 252

pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, możemy wsadzić również ząbek czosnku. Wszystkie składniki zalewy wlewamy/wsypujemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do słoików tak aby zasłoniło wszystkie warzywa. Pasteryzujemy 7-8 min. Stawiamy do góry nogami. Wygląda obłędnie, szczególnie

Brzuszki Łakomczuszki
Meczowe przekąski. 203

również pod ręką była tylko sarepska i delikatesowa nie ziarnista, więc połączyłam 50g takiej i 50g takiej) 1 łyżka oliwy czosnkowej (i ponowna modyfikacja - 1 łyżka oliwy i ząbek czosnku) 1 łyżka sosu sojowego (użyłam jasnego, aczkolwiek dzisiaj dowiedziałam się, że jasny bardziej pasuje do jedzenia świeżego np. sałat, a ciemny do smażonych, pieczonych) Wkładamy do miski wszystkie składniki sosy

Brzuszki Łakomczuszki
Nie jedzcie tego przed pracą! :) 139

się odczarować zwykłą kanapkę, tym razem miała być mocno serowa. Jednak w związku z tym, że jestem chora, a wszystkie domowy przepisy na odzyskanie zdrowia sprowadzają się do cytryny, czosnku i cebuli potraktowałam moją kanapkę dość sporą ilością właśnie surowej cebuli. Kiedyś będąc w Pradze przypadkiem natknęłam się na takie połączenie - i było rewelacyjne! Składniki: bułka masło camembert ser żółty

Brzuszki Łakomczuszki