dużej ilości oleju, a raczej podduszone na patelni. Ja zdecydowałam się też na zastąpienie oleju masłem. Składniki (2 porcje): - filet z kurczaka podwójny - ulubione przyprawy (sól, pieprz, zioła, mielony czosnek lub gotowa przyprawa do kurczaka) - odrobina masła, oleju lub oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Kroimy filet na dwie pojedyncze piersi. 2. Z papieru do pieczenia odrywamy dwa kawałki
Kraina Tysiąca Smakówmożesz rozwinąć cukierki, położyć ser i wstawić jeszcze w otwartej folii na minutkę na grilla. Pycha!:) W przyszłym roku na pewno przyrządzę jeszcze raz i dorzucę parę pokrojonych ząbków czosnku. I obiecuję, że zrobię ładniejsze zdjęcia
Kraina Tysiąca Smakówprzyrządzania danej potrawy, składniki itp. A połączenia są czasem naprawdę intrygujące - ciasto z awokado, jajka nadziewane awokado, ciasto bananowe... Zamiast zwykłego ryżu do obiadu możemy przecież podać ryż z czosnkiem przygotowany "na sposób" filipiński lub ziemniaki z sosem jogurtowym (Indie). Podsumowując - "Smak tropików" to książka dla każdego, kto interesuje się egzotyczną kulturą i kuchnią regionu Pacyfiku lub chciałby ją lepiej
Kraina Tysiąca Smakówfaszerować się chemią". Dla mnie leki to "ostateczna ostateczność", nie łykam profilaktycznie specyfików z witaminą C, zamiast tego jem więcej owoców, a drobne przeziębienie wolę wyleczyć miodem, cytryną i czosnkiem. Producenci leków próbują nas przekonać, że bez ich tabletek nie damy sobie rady (czasami nawet starając się, aby skutki uboczne nie były zbyt nagłaśniane). Wiadomo, że czasami trzeba, ale warto
Kraina Tysiąca Smakówpodwójna pierś z kurczaka - 90 g jogurtu naturalnego (pół małego pudełeczka) - łyżeczka pieprzu cayenne - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki tymianku - 2 łyżeczki miodu - szczypta pieprzu - łyżeczka mielonego czosnku (nie granulowanego!) lub ząbek świeżego - 0,5 kostki sera feta (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. W miseczce dokładnie mieszamy jogurt, miód i wszystkie przyprawy. 2. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze
Kraina Tysiąca Smakówprezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian ugotował gazpacho. Razem z Agnieszką i dziewczynkami podałyśmy w sumie ponad 50 porcji i nie udało nam się
Kraina Tysiąca SmakówSchab w sosie cebulowo-pieczarkowym, to idealne rozwiązanie dla osób, które po pracy nie mają ochoty na krojenie, siekanie, gotowanie, panierowanie itp, itd. Pokroić trzeba jedynie cebulę, czosnek i pieczarki, pozmywać patelnię i garnek po ziemniakach czy ryżu ;) Pyszny, domowy obiad, którego przygotowanie trochę czasu zajmuje, jednak nie wymaga dużo pracy. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówsobie dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Poza tym łatwo je przyrządzić również w warunkach polowych, co dla mnie jest bardzo dużą zaletą :) Wystarczy praska do czosnku (choć można go też pokroić i "zmiażdżyć" nożem) i folia aluminiowa lub plastikowe pudełko po jakimś serku. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówlitra. W zależności od tego jak "poupychasz" ogórki możesz potrzebować trochę innej ilości zalewy. Jeśli ogórki rozłożysz do większej ilości słoików w każdym powinien znaleźć się ząbek czosnku, kawałek chrzanu i część pęczka kopru. Można też przygotować ogórki w jednym dużym garze, ale ja nie lubię, bo jakieś to takie mało estetyczne ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówgreckich tzatzikach Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę majonezu ;) Poza tym: jogurt - żywe kultury bakterii, a czosnek i rzodkiewka samo zdrowie... Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj) , tyle że zamiast ogórka dodajemy rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się np. do mięsa lub ziemniaczków z grilla
Kraina Tysiąca Smakówżadnych dodatków, dzisiaj wersja z żółtym serem. Można też dodać przesmażone z cebulą pieczarki. Składniki: * 5 jajek ugotowanych na twardo * cebula * 1-2 łyżki startego żółtego sera * sól, pieprz * czosnek - ja dodaję do wszystkiego, ale można pominąć * łyżka majonezu kieleckiego lub śmietany lub masła * koperek lub inne zielone * bułka tarta - można pominąć ( zwłaszcza pominięcie zalecane na I fazie
Zdrowa Kuchnia Sowymiksujemy: * 300 ml soku pomidorowego * 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub tofu lub fety 40 g * 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego * rozgnieciony mały ząbek czosnku - niekoniecznie * 1/2 łyżeczki morszczynu - uważać przy problemach z tarczycą! 18.30 - miksujemy: * 250 ml mleka sojowego * 6 szt. moreli suszonych** * 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego
Zdrowa Kuchnia Sowykakao...) Siemię lniane mielę sama, żeby zawarty w nim cenny tłuszcz nie zdążył zjełczeć. Z wytrawnych najbardziej lubię ten z soku pomidorowego, do którego dodaję marynowane lub wędzone tofu, czosnek, morszczyn i natkę pietruszki... Naprawdę pyszne! Pozdrawiam - Dorota. sowa_nie_sowa 2011/03/04 07:54:19 Ren-ya - bardzo się cieszę, że Cię zachęciłam:) Na pewno nie pożałujesz! Ja mielę siemię
Zdrowa Kuchnia Sowykiszonej 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek Najpierw włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem (kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam
Zdrowa Kuchnia Sowysama prawie w całości:) Składniki: * 150 g suchych ziaren ciecierzycy * 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine - u mnie oliwa * sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny * 1/2 ząbka czosnku - dałam 2 małe! * ok. 80- 100 ml chłodnej wody - dałam więcej * sól do smaku Pasta tahini: *3 łyżki ziaren sezamu * 1 łyżka oliwy extra vergine Podeszłam ambitnie do tematu
Zdrowa Kuchnia Sowy