raczej nikt nie powinien mieć z nimi problemu. Sos do Big Mac'a (źródło: Kocham gotować ) Składniki: 2 łyżki majonezu łyżeczka drobno posiekanej cebuli łyżeczka słodkiej musztardy szczypta suszonego czosnku łyżeczka octu winnego ogórek konserwowy pokrojony w kostkę pół łyżeczki cukru Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zmiksować za pomocą blendera. Ostry sos 1000 wysp: Składniki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka
Pasja Smakułyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami 2-3 pieczarki pomidor 10 dag żółtego sera Sos do pizzy: koncentrat pomidorowy woda sos chilli ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli
Pasja Smakuciekawe połączenie ryby z ananasem. Oczywiście dołączam przepis do wyzwania z Winiary . Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie: Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę. Z łososia ostrym nożem zdjąć skórkę. Pokroić w duże kawałki i zalać w miseczce
Pasja Smakucebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę
Pasja Smakuostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku. W międzyczasie na innych stanowiskach także powstawały ciekawe i kolorowe potrawy. Oczywiście żadna z nas nie odmówiła sobie rozmów z innymi blogerkami, podglądałyśmy się wzajemnie przy pracy, także przez wizjery
Pasja Smakupodstawy różne dodatki. Przy pierwszej wizycie zdecydowaliśmy się na pizzę Prince (23 zł) ze szpinakiem, karczochami i papryką peperoni (w oryginale była papryczka chili, dodatkowo zrezygnowaliśmy z czosnku). Na każdym stoliku są także oliwy: zwykła i z papryczkami chili. Pizza była wyborna, odpowiednio wypieczona i naprawdę dobrymi składnikami. Oliwa świetnie do niej pasowała. Mąż jednak stwierdził, że nie stanie się
Pasja Smakujest w środku I nie zawiedzie nas smakiem. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: ok 1 kg mięsa mielonego wołowego 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 posiekana cebula 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki papryki 1 łyżeczka suszonej lub świezej pietruszki szczypta chilli, kminku, oregno, kolendry Wszystkie przyprawy wrzucamy do mięsa mielonego, dodajemy cebulę(...)przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy. Dodajemy jajka i bułkę tartą- jeszcze raz mieszamy . Formujemy kotlety- troche grubsze niż na mielone. Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając. Gotowe:) Hamurgery podałam z pieczonym ziemniakami , sałatką I masłem czosnkowym- przepis tutaj Smacznego
Smaki EdytyProponuję spróbować. W smaku nikt nie wyczuje, że danie zostało przygotowane bez dodatku soli. Można podawać np.z ratatouille , warzywami w paski lub szpinakiem z czosnkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowenagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy: - 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżony praską) - 400g jogurtu greckiego - 3 łyżki majonezu - sól i świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki sosu mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiaj troszkę inna wersja sałatki caprese. Przeważnie układam ją na przemian raz plaster pomidora raz mozzarelli, do tego sos na bazie oliwy z czosnkiem i bazylia. Dzisiejsza wersja ma też inny sosik, tak dla odmiany. Przygotowałam go z gotowego pesto (bardzo dobre jest w Lidlu - w lodówkach) z dodatkiem oliwy z oliwek. Sałatka wyszła przepyszna jak zresztą wszystkie caprese. Lekkie
Smaczne ZdroweSkładniki: - 4 łyżki majonezu - 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 2 łyżeczki cebuli - 2 ogórki kiszone - 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 2-3 szczypty suszonego czosnku Ogórki i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdroweserem Grana Padano. W połączeniu z grillowanym kurczakiem oraz dodatkiem płatków tartego sera - pychota. Składniki na 4 porcje: - 1 główka sałaty lodowej - 2 piersi od kurczaka - zioła prowansalskie - mielony czosnek - pieprz, odrobina soli Składniki sosu: - ok.200g jogurtu (u mnie grecki) - 1 łyżeczka majonezu (nie trzeba) - 5 łyżeczek startego sera Grana Padano lub Parmezanu - świeżo mielony pieprz + wiórki sera Grano Padano
Smaczne Zdrowewidzenia inulina jest polimerem beta D-fruktofuranozy i należy do oligofruktanów. Naturalnie występuje w ponad 36 000 roślin, w tym w niektórych spożywanych powszechnie przez człowieka, np. w pszenicy, czosnku, cebuli, porze, bananach, topinamburze. Do produkcji suplementów czy dodatków do żywności pozyskiwana jest głównie z korzenia cykorii. Cechuje ją delikatny słodki smak. Posiada własności teksturotwórcze, a co za tym idzie
Smaczne Zdrowedziwnych dodatków, sama natura. Składniki: - kawałek schabu, najlepiej środkowego (u mnie 1,8kg) - 1,2l gorącej przegotowanej wody - 120g soli himalajskiej (lub zwykłej -wówczas trochę mniej) - 1 duży ząbek czosnku - zmiażdżony - kilka kulek pieprzu (ok.6) - kilka kulek ziela angielskiego (6-8) - 2 listki laurowe - 1 podkolanówka cienka-nowa - podłużny garnek z pokrywką do którego zmieści się nasz schab W gorącej
Smaczne Zdroweoleju i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna jałowca, 2 ziarna ziela angielskiego, duży liść laurowy, do tego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka czosnku suszonego, 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżka suszonego tymianku i kilka gałązek świeżego tymianku. Karkówka marynowała się przez noc ułożona w podłużnej blaszce. Na drugi dzień mięso z karkówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię