papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku- ok 20 min. starty ser ok 100 gr , troche bulki tartej, jajko I pieprz- laczymy . Obsmazamy poledwice na patelni po 2 min z kazdej strony. W naczyniu zaroodpornym ukladamy poledwice
Smaki Edytykwasnym Sos: ok 200 ml wody, zagotowac dodac 6 lyzek ryzowego ocyu, 4-5 lyzek brazowego cukru, 3 lyzki ciemnego sojowego sosu, 4 lyzki koncentratu pomidorowego, 3 sprasowane zabki czosnku, 1 lyzeczka startego swiezego imbiru, sol do smaku. Zagotowac. Do pol szkl wody dodac 2-lyzki maki ziemniaczanej. Dodac do sosu zagotowac. Odstawic. Kroimy cebule w cwierctalarki, wrzucamy
Smaki EdytyZapraszam na zapiekanke ziemniaczana z kurczakiem Gotujemy mlode ziemniaki ok 1 kg na w pol-twardo Udka kurczaka marynujemy na pol godziny w : puszka pomidorow, paprika, czosnek, przyprawa do kurczaka z knorra, pieprz, troche oliwki I z ketchupem Ukladamy obrane lub nie ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy
Smaki Edytylodowki. ( idealnie pare godzin ) Kurczaka smazymy na patelni grillowej lub w "grillownicy" ok 2-4 min Sos W garnku roztapiamy 2 lyzki masla I dodajemy 2 sprasowane zabki czosnku. Smazymy ok 3 min . Dodajemy 500 ml koncentratu pomidorowego lub pomidorow w puszce, 1 lyzke cukru, 1 lyzke oleju sojowego, pieprz I sol do smaku oraz przyprawy 2 lyzeczki garam
Smaki EdytyZapraszam na schab w roli glownej Schabowy gulasz, a moze gulasz schabowy z kasza. Pokroilam w paski schab - doprawilam papryka I czosnkiem Podsmazylam cebulke, dodalam schab- smazylam ok 15 min Przygotowalam "sos" . Rozpuscilam 1 kostke wolowa I 1 kurczakowa w szklance, dodalam do miski ok 200 ml smietany , zmieszalam razem, dodalam 2 lyzki maki -polaczylam( zblendowalam) Dolalam do sosu
Smaki Edytypieczarkowy W rondelku podsmazamy 1 pokrojona cebule, wrzucamy piecarki ok 150 gr dodajemy pol szklanki wody, sol I pieprz I dusimy ok 15 min. Dodajemy zmiazdzony czosnek, zageszczamy smietana I maka lub serkami topionymi Smacznego
Smaki EdytyZapraszam na poledwice wieprzowa z grzybami Grzyby- moczymy I obgotowujemy z "brudu" Poledwice pluczemy , kroimi I wrzucamy do garnka z pokrojona cebula, przyprawiamy wdlg smaku( sol, pieprz, czosnek papryka itp )- smazymy ok 5-10 min- pozniej dusimy z grzybami ok 40-45 min doprawiamy smietana I przyprawami do smaku Smacznego
Smaki EdytyZapraszam na przepyszne pesto z kurczakiem Najpierw pesto : Pesto: Listki bazyli 2-3 zabki czosnku 2-3 lyzki parmezanu 2-3 orzechy sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow. Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow I malej papryki Ugotowac
Smaki EdytyKroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I por Wrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza. Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka. Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarella Zalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C Ja podalam
Smaki EdytyWolowina z warzywami. Ok 1 kg wolowiny natarlam czosnkiem I przyprawami. Pieklam w piekarniku nagrzanym do 200 C- ok 1.5 godziny Skroilam marchew, pieczarki, papryke, cukinie, kukurydze. Pokroilam mieso na porcje. Wrzucilam warzywa do naczynia zaroodpornego z miesem I dusilam ok 15 min I podalam z makaronem . Smacznego
Smaki EdytyUwielbiam chinska kuchnie , dla mnie to idealne zestawienie smakow, Dzisiaj zapraszam na Green chicken curry Skroilam dwie cebule, praska zmiazdzylam 2 zabki czosnku, rzucilam na rozgrzanego woka ( 2 lyzki oleju ) Smazylam 2 min. Dodalm 2 puszki mleka kokosowego, 100 ml rosolu kurczakowego,2 -3 lyzki zielonej curry pasty, 4 lime leaves- gotowalam ok 2 min Dodalam piersi z kurczaka
Smaki Edytypulpety w sosie slodko - kwasnym. Polaczenie kuchni tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety- moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki. Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny- ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy z 8 lyzek cukru, dodajemy
Smaki EdytyWszystko wrzucamy do podsmazonej wolowiny. Doprawiamy tymiankiem. Smazymy ok 5-10 min. Dolewamy dwie szklanki - dobrego czerwonego wytrawnego wina . Na patelni obsmazamy na lyzce masla I 2 -3 zabkach czosnku ok 200-250 gr pieczarek pokrojonych w cwiartki. Szykujemy szklanke bulionu wolowego z 2 kostek. Podsmazone pieczarki wrzucamy do garnka z wolowina, zalewamy bulionem. Na bardzo malym gazie pod przykryciem
Smaki Edytyjogurtowy do kofty Skladniki : 500 ml jogurtu greckiego 1 zabek czosnku pieprz, pietruszka pokrojona drobno Laczymy I podajemy z kofta lub innym miesem
Smaki Edytypowiedzieć- że nie wiem dlaczego jako pierwsza znika ze stołu Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kroimy jedną czerwoną cebulę w półtalarki, szczypiorek, 2 ząbki czosnku, pieprz i majonez do smaku Smacznego
Smaki Edyty