Grochówka jak każdy wie to zupa przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Gęsta, treściwa, rozgrzewająca i mimo że czerwiec za pasem temperatura nie skłania do letnich potraw, ale właśnie do solidnych dań takich jak polska grochówka. Jedni jedzą ja tak gęsta ze aż łyżka stoi, ja wolę bardziej rzadszą, lżejszą jej wersję. Ale nieważne
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób i gotować około 4 minut. Następnie odsączyć, wystudzić i obrać ze skórki. Odstawić. Filet umyć, osuszyć, pokroić
Zabawa smakiempapryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku- ok 20 min. starty ser ok 100 gr , troche bulki tartej, jajko I pieprz- laczymy . Obsmazamy poledwice na patelni po 2 min z kazdej strony. W naczyniu zaroodpornym ukladamy poledwice
Smaki Edytykwasnym Sos: ok 200 ml wody, zagotowac dodac 6 lyzek ryzowego ocyu, 4-5 lyzek brazowego cukru, 3 lyzki ciemnego sojowego sosu, 4 lyzki koncentratu pomidorowego, 3 sprasowane zabki czosnku, 1 lyzeczka startego swiezego imbiru, sol do smaku. Zagotowac. Do pol szkl wody dodac 2-lyzki maki ziemniaczanej. Dodac do sosu zagotowac. Odstawic. Kroimy cebule w cwierctalarki, wrzucamy
Smaki EdytyZapraszam na zapiekanke ziemniaczana z kurczakiem Gotujemy mlode ziemniaki ok 1 kg na w pol-twardo Udka kurczaka marynujemy na pol godziny w : puszka pomidorow, paprika, czosnek, przyprawa do kurczaka z knorra, pieprz, troche oliwki I z ketchupem Ukladamy obrane lub nie ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy
Smaki Edytylodowki. ( idealnie pare godzin ) Kurczaka smazymy na patelni grillowej lub w "grillownicy" ok 2-4 min Sos W garnku roztapiamy 2 lyzki masla I dodajemy 2 sprasowane zabki czosnku. Smazymy ok 3 min . Dodajemy 500 ml koncentratu pomidorowego lub pomidorow w puszce, 1 lyzke cukru, 1 lyzke oleju sojowego, pieprz I sol do smaku oraz przyprawy 2 lyzeczki garam
Smaki EdytyZapraszam na schab w roli glownej Schabowy gulasz, a moze gulasz schabowy z kasza. Pokroilam w paski schab - doprawilam papryka I czosnkiem Podsmazylam cebulke, dodalam schab- smazylam ok 15 min Przygotowalam "sos" . Rozpuscilam 1 kostke wolowa I 1 kurczakowa w szklance, dodalam do miski ok 200 ml smietany , zmieszalam razem, dodalam 2 lyzki maki -polaczylam( zblendowalam) Dolalam do sosu
Smaki Edytypieczarkowy W rondelku podsmazamy 1 pokrojona cebule, wrzucamy piecarki ok 150 gr dodajemy pol szklanki wody, sol I pieprz I dusimy ok 15 min. Dodajemy zmiazdzony czosnek, zageszczamy smietana I maka lub serkami topionymi Smacznego
Smaki EdytyZapraszam na poledwice wieprzowa z grzybami Grzyby- moczymy I obgotowujemy z "brudu" Poledwice pluczemy , kroimi I wrzucamy do garnka z pokrojona cebula, przyprawiamy wdlg smaku( sol, pieprz, czosnek papryka itp )- smazymy ok 5-10 min- pozniej dusimy z grzybami ok 40-45 min doprawiamy smietana I przyprawami do smaku Smacznego
Smaki EdytyZapraszam na przepyszne pesto z kurczakiem Najpierw pesto : Pesto: Listki bazyli 2-3 zabki czosnku 2-3 lyzki parmezanu 2-3 orzechy sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow. Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow I malej papryki Ugotowac
Smaki EdytyKroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I por Wrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza. Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka. Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarella Zalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C Ja podalam
Smaki EdytyWolowina z warzywami. Ok 1 kg wolowiny natarlam czosnkiem I przyprawami. Pieklam w piekarniku nagrzanym do 200 C- ok 1.5 godziny Skroilam marchew, pieczarki, papryke, cukinie, kukurydze. Pokroilam mieso na porcje. Wrzucilam warzywa do naczynia zaroodpornego z miesem I dusilam ok 15 min I podalam z makaronem . Smacznego
Smaki EdytyUwielbiam chinska kuchnie , dla mnie to idealne zestawienie smakow, Dzisiaj zapraszam na Green chicken curry Skroilam dwie cebule, praska zmiazdzylam 2 zabki czosnku, rzucilam na rozgrzanego woka ( 2 lyzki oleju ) Smazylam 2 min. Dodalm 2 puszki mleka kokosowego, 100 ml rosolu kurczakowego,2 -3 lyzki zielonej curry pasty, 4 lime leaves- gotowalam ok 2 min Dodalam piersi z kurczaka
Smaki Edytypulpety w sosie slodko - kwasnym. Polaczenie kuchni tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety- moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki. Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny- ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy z 8 lyzek cukru, dodajemy
Smaki EdytyWszystko wrzucamy do podsmazonej wolowiny. Doprawiamy tymiankiem. Smazymy ok 5-10 min. Dolewamy dwie szklanki - dobrego czerwonego wytrawnego wina . Na patelni obsmazamy na lyzce masla I 2 -3 zabkach czosnku ok 200-250 gr pieczarek pokrojonych w cwiartki. Szykujemy szklanke bulionu wolowego z 2 kostek. Podsmazone pieczarki wrzucamy do garnka z wolowina, zalewamy bulionem. Na bardzo malym gazie pod przykryciem
Smaki Edyty