tego nietypowego połączenia powala. Mnie przynajmniej, rozłożyła na pierwiastki. OGÓRKI MIODOWE* Na każdy słoiczek: mały listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu 1 mały ząbek czosnku Zalewa: 4 szklanki wody ½ szklanki octu (u mnie cała) Szklanka cukru 6 łyżek miodu (u mnie znacznie więcej
W kuchni Karmel-itkitradycyjne;) Do każdego słoika ( 1 litr lub 0,9 l): ćwiartka małej cebuli 3 ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody łyżka soli 2 łyżki cukru W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy
W kuchni Karmel-itkicytryny, sól, pieprz oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy, możemy pomieszać zwykłą oliwę z oliwek wraz z odrobina mielonego, suszonego czosnku. W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie rybę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie
W kuchni Karmel-itki/autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej pieprz, sól, czosnek suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję warstwą oliwy, wypełniam szynką na kształt koszyczków. Cebulkę obieram, drobno siekam
W kuchni Karmel-itkisól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe Obrana dynię kroję w kostkę, tak jak i obrane marchewki. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i także kroję w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklę cebulę. Kiełbasę kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę razem
W kuchni Karmel-itkiVeggie - http://veggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję
W kuchni Karmel-itkidziś swoją, idealną dla mnie wersję. FALAFEL. / przepis: FALAFEL ; podaję już z modyfikacjami;/ na około 10 średnich kotlecików 300g suchej ciecierzycy 1 czerwona mała cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia Ciecierzycę zalewam wodą
W kuchni Karmel-itkifinezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający
W kuchni Karmel-itkikotleciki, które często pojawią się na moim stole. Nieco pozmieniałam, nieznacznie, naprawdę. Z całego serca polecam! WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. /źródło: na 10 kotlecików 2 zielone małe cukinie 1 ząbek czosnku 150 g ciecierzycy z puszki 100 g sera żółtego długo dojrzewającego (Bursztyn) 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 mielonego lnu łyżka świeżo posiekanej bazylii sól i pieprz do smaku
W kuchni Karmel-itkiobiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić
Zgrabne Gotowaniebiałych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek czosnku Normal 0 false false false CS JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Zgrabne Gotowanieziemniaki - papryka czerwona - 2 marchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół łyżeczki papryki słodkiej - pół łyżeczki papryki ostrej Mięso umyć, wysuszyć, każdą ćwiartkę rozdzielić na udka i podudzia, nasolić. Marynatę zrobić z podanych składników i natrzeć
Zgrabne Gotowanieponiższym zdjęciu) Składniki: - 1,5 szklanki keczupu - 1/3 szklanki octu jabłkowego - 1/3 szklanki brązowego cukru - 2 łyżki musztardy - 1 łyżka sosu worcestershire - 1 łyżka whiskey - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1/2 łyżki ostrej papryki - 1/2 łyżki soli Wszystkie składniki połączyć ze sobą w garnku i gotować na malutkim ogniu przez około 20 min, co jakiś czas mieszając. Odstawić
Zgrabne Gotowanietego przepisu - 2 kulki sera mozarella - 8 placków tortilli - oliwa z oliwek Marynata do kurczaka: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - ząbek czosnku - papryka słodka, papryka ostra Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Z podanych składników zrobić marynatę, kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać w marynacie i odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą
Zgrabne Gotowanietego bardzo prosty w przygotowaniu. PASTA Z AWOKADO I JAJKA Składniki: - 1 awokado - 1 jajko ugotowane na twardo - łyżka soku z cytryny - łyżka oliwy z oliwek - 1 mały ząbek czosnku - szczypta posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Jajko obrać :) Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Smacznego
Zgrabne Gotowanie