schab pod puszystą, chrzanową pierzynką nie powinniśmy czekać do kolejnych świąt! Możemy częściej cieszyć się jego doskonałym smakiem. Schab pod chrzanową pierzynką Składniki: 1 kg schabu sól, pieprz, czosnek, oregano, oliwa z oliwek 5 jajek mały słoiczek ostrego chrzanu pęczek szczypiorku bądź rzeżucha Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, roztartym czosnkiem, obficie posypać oregano, zawinąć w folię aluminiową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasieci narzędzie do wyliczania poniższych parametrów na podstawie składników -super prawda?:) Składniki: 400 g makaronu pene podwójny filet z kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku ulubione zioła ( u mnie świeży tymianek) sól, pieprz, curry oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente. Filet pokroić w cienkie paseczki, oprószyć solą, pieprzem i curry, podmażyć na złoty kolor(...)rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości, pod koniec dodając ugotowany makaron i posiekane, świeże zioła, całość dokładnie wymieszać. Smacznego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławirtualnej przestrzeni. Wracam i nadrabiam zaległości:) Na smaczny początek - drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami: Składniki: podwójny filet z kurczaka suszone pomidory z zalewy ser mozarella kapary (opcjonalnie) czosnek sól, pieprz do smaku jajko + bułka tarta Podwójny filet podzielić na dwie porcje, odciąć drobne kawałki, pozostałe rozbić na cieńsze płaty. Wysmarować zalewą z suszonych pomidorów(...)natrzeć czosnkiem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso wyjąć, doprawić solą i pieprzem. Na połowę każdej porcji wyłożyć plaster mozarelli, 1-2 suszone pomidory i ew. 2-3 ziarenka kaparów. Mięso złożyć, ewentualnie zawijając końcówki, tworząc mięsne sakiewki. Tak przygotowane mięso można wyłożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki musztardy · 2 łyżki octu ryżowego · 2 ząbki czosnku · 1 opakowanie ziół prowansalskich Mięso umyć, osuszyć, poporcjować na plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą, zamarynować mięso i wstawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaserek "puszysty" śmietankowy np.z Piątnicy, Almette w ulubionym wariancie smakowym kabanosy (odkryłam ostatnio kabanosy ze strusia:) marynowana papryka pomidorki koktajlowe "zieleninka" - typu bazylia, rukola oliwa z oliwek + granulowany czosnek wykałaczki Rozpoczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją dokładnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem i lekko grillujemy: Swoją przygotowałam na płaskim grillu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapiecze, kusi tym bardziej. Zresztą sprawdźcie i oceńce sami. Schab z pończochy Składniki: 1 kg schabu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli dowolne przyprawy - u mnie majeranek, czosnek, pieprz, papryka pończocha (ewentualnie duża skarpeta) 1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do pojemnika, dokładnie nacieramy cukrem i wkładamy do lodówki na 36 godzin. 2. Odlewamy płyn, który(...)osuszamy i tym razem wkładamy do pojemnika dokładnie nacierając go solą. Odkładamy do lodówki również na 36 godzin. 3. Odlewamy płyn, schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami: majerankiem, czosnkiem, pieprzem i mieloną papryką. Wkładamy do lodóki na dobę. 4. Schab wraz z przyprawami przekładamy do pończochy (ewentulanie dużej skarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu (u mnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapatelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek. Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, następnie dodać fetę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem(...)podaję z jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaudany;)) Sałatka z krewetkami i suszonym pomidorem Składniki: krewetki koktailowe (mrożone - opakowanie 400 gram) sałata lodowa suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk) oliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej bądź oliwa z oliwek 1 łyżka octu winnego Krewetki wrzucić do posolonego wrzątku, gotować(...)minuty, odcedzić, odłożyć do przestudzenia. Doprawić sokiem z cytryny i czosnkiem (użyłam granulowanego ale oczywiście doskonale sprawdzi się świeży, przeciśnięty przez praskę). Połowę krewek wymieszać z niewielką ilością zalewy z suszonych pomidorów. Drugą połowę panierować w rozkłóconym jajku i tartej bułce,smażyć na złoto w rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Odłożyć na papierowy ręcznik. Sałatę lodową porwać na kawałki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajeszcze zdjęcia a zaraz będzie wszystko zjedzone!"), więc z przyjemnością prezentuję: Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 cukinia 1 papryka 3 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek ok. 2 cm) ewentualnie około 3 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki curry mleko kokosowe 1 puszka kukurydzy sól i pieprz oliwa do smażenia Kurczaka pokoroić(...)kostkę, dodać imbir starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, (ewentualnie drobniutko posiekany) i curry. Można odstawić na godzinę do lodówki by mięso nabrało aromatu, po tym czasie wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKolejną propozycję po pysznej zupie krem z cukinii stanowi super szybka cuknia z patelni. Cukinia z patelni Składniki: cukinia czosnek granulowany sól mąka oliwa z oliwek Cukinię umyć, pokroić w plastry (jeśli jest młoda, nie obieram jej). Delikatnie posolić, posypać czosnkiem i oprószyć mąką. Smażyć/dusić na oliwie, na rozgrzanej patelni, pod przykryciem na małym ogniu, z dwóch
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPRZEPYSZNE!!! Suszone pomidory Składniki: 5 kg pomidorów 1 litr oliwy z wytłoczyn z oliwek - przeczytałam, że taka będzie lepsza od tej z pierwszego tłoczenia czosnek 2 łyżki octu winnego zioła: użyłam suszonej bazylii i oregano oraz świeżej bazylii (można użyć tymianku) sól Pomidory pokroić na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości, łyżeczką(...)wiór). Pomidory przełożyć do miski, dodać suszonych ziół i octu winnego (1 łyżka na blachę pomidorków) delikatnie wymieszać, przełożyć do przygotowanych słoików. Do każdego słoika dodać kilka ząbków czosnku i gałązkę ziół. Oliwę zagrzać do wysokiej temperatury, ale nie zagotować i taką gorącą oliwą zalać słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem na kilka godzin. Pomidorki są pyszne
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaStąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody 1 szkl octu 4 łyżki cukru 2 łyżki soli czosnek liście laurowe gorczyca ziele angielskie 6 łyżek oliwy z oliwek Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i ułożyć w słoikach. Zalewę zagotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakwiaty cukinii Składniki: kwiaty cukinii serek Ricotta lub inny typu twarożek (ja użyłam twarożku z rzodkiewką firmy President) suszone pomidory w zalewie (przepis, na domowe, suszone pomidorki znajdziecie TUTAJ ) czosnek granulowany Kwiaty wraz z małymi cukiniami delikatnie myjemy - można zrobić to w misce nie pod bieżącą wodą, by nie uszkodzić kwiatów - ze środka wycinamy pręciki. Suszone pomidory kroimy w drobną(...)kwiatach, których płatki delikatnie skręcamy u góry (niczym papierki cukierków) by nie uciekło nic ze środka. Cukinie i deliktanie kwiaty smarujemy zalewą z suszonych pomidorów, cukinie dodatkowo posypujemy czosnkiem (jeśli go lubimy:). Wkładamy w żaroodpornym naczyniu bądź blaszcze do nagrzanego do 180 stopni piekanika i pieczemy około 15-20 minut (tak by zielone części miały szansę się upiec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacukinii jak również papryki i pomidorów. Pene z cukinią, papryką i pomidorami Składniki: (tym razem bez proporcji - proponuję według własnego uznania i potrzeb;) kiełbasa cukinia papryka pomidor cebula czosnek makaron pene ulubione zioła, sól, pieprz oliwa z oliwek Cukinię umyć, pokroić w kostkę (jeśli jest młoda nie obieram jej ze skórki), paprykę umyć i pokroić w cienkie paski(...)cebulę w piórka, całość poddusić wraz z posiekanym drobno czosnkiem na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w kostkę grillowaną kiełbasę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami (np.suszona bazylia, oregano). Gotowe wymieszać z ugotowanym al dente pene
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam:) Pomidorki koktajlowe z papryczką chili Składniki (na słoik ¾ l): 500 g pomidorków koktajlowych 1 mały strączek papryczki chili 1 duży ząb czosnku 1 szklanka białego octu winnego 5,4% lub 6% 1 łyżka ziaren gorczycy 3 liście laurowe 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Wykonanie : Pomidorki(...)papryczkę umyć, czosnek obrać i pokroić w plastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać w nim pomidorki - oprószyć ziołami prowansalskimi a następnie zalać gorącą marynatą. Słoki zakręcić nakrętką i postawić do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić w ciemne i chłodne miejsce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała