CZESKIE UTOPENCE. (prasa kobieca; ) 400g cienkich, krótkich paróweczek drobiowych 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 2-3 ogórki konserwowe 3 szklanki wody szklanka octu (10%) przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe Zagotowałam wodę z octem i przyprawami, zostawiłam do ostygnięcia. Paróweczki rozkroiłam wzdłuż i nadziałam ogórkiem konserwowym, cebulą i papryką. Pozostałe nadzienie można dorzucić do słoika
W kuchni Karmel-itkipomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu suszone zioła: koperek, czosnek, tymianek, sól, pieprz do smaku * kilka kropel soku z cytryny + do podania grzaneczki (u mnie niestety gotowe) *jeżeli ktoś nie boi się glutaminianu sodu i innych E-składników, może
W kuchni Karmel-itkipotrzebujemy tylko olej i ocet. Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtem naturalnym, w ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk. SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera
W kuchni Karmel-itkimoja od Babci, a teraz moja Mama przekazała go w moje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa: na każdy 1 litr wody przegotowanej - 1 łyżka stołowa soli kamiennej Wszystkie komponenty, prócz liści winogrona, umieszczam w słoju
W kuchni Karmel-itkitego nietypowego połączenia powala. Mnie przynajmniej, rozłożyła na pierwiastki. OGÓRKI MIODOWE* Na każdy słoiczek: mały listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu 1 mały ząbek czosnku Zalewa: 4 szklanki wody ½ szklanki octu (u mnie cała) Szklanka cukru 6 łyżek miodu (u mnie znacznie więcej
W kuchni Karmel-itkitradycyjne;) Do każdego słoika ( 1 litr lub 0,9 l): ćwiartka małej cebuli 3 ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody łyżka soli 2 łyżki cukru W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy
W kuchni Karmel-itkicytryny, sól, pieprz oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy, możemy pomieszać zwykłą oliwę z oliwek wraz z odrobina mielonego, suszonego czosnku. W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie rybę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie
W kuchni Karmel-itki/autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej pieprz, sól, czosnek suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję warstwą oliwy, wypełniam szynką na kształt koszyczków. Cebulkę obieram, drobno siekam
W kuchni Karmel-itkisól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe Obrana dynię kroję w kostkę, tak jak i obrane marchewki. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i także kroję w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklę cebulę. Kiełbasę kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę razem
W kuchni Karmel-itkiVeggie - http://veggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję
W kuchni Karmel-itkidziś swoją, idealną dla mnie wersję. FALAFEL. / przepis: FALAFEL ; podaję już z modyfikacjami;/ na około 10 średnich kotlecików 300g suchej ciecierzycy 1 czerwona mała cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia Ciecierzycę zalewam wodą
W kuchni Karmel-itkifinezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający
W kuchni Karmel-itkikotleciki, które często pojawią się na moim stole. Nieco pozmieniałam, nieznacznie, naprawdę. Z całego serca polecam! WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. /źródło: na 10 kotlecików 2 zielone małe cukinie 1 ząbek czosnku 150 g ciecierzycy z puszki 100 g sera żółtego długo dojrzewającego (Bursztyn) 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 mielonego lnu łyżka świeżo posiekanej bazylii sól i pieprz do smaku
W kuchni Karmel-itkiobiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić
Zgrabne Gotowaniebiałych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek czosnku Normal 0 false false false CS JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Zgrabne Gotowanie