czosnek - 7003 przepisów (strona:385/467)

Czarny makaron z krewetkami 157

prostota, niewiele składników, a smak... mmm... niebo w gębie! A dodatkowo danie pachnie morzem i przypomina miłe chwile spędzone na plaży :-). Czarny makaron barwiony sepią mątwy, do tego krewetki, czosnek, chili, masło - szybki i prosty obiad. Gorąco polecam! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Szpinak – przepisy, właściwości odżywcze 205

szpinakiem i fetą Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Dietetyczny koktajl ze szpinaku i banana Przepisy na szpinak. Pomysły na szpinak. Szpinak z makaronem. Naleśniki ze szpinakiem. Szpinak z czosnkiem. Szpinak z jajkiem. Post Szpinak – przepisy, właściwości odżywcze pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Spacer. / MIELONE Z ORZECHAMI I KASZĄ MANNĄ. 153

zjeść. Koniecznie.  MIELONE Z ORZECHAMI I KASZĄ MANNĄ. (własna inwencja twórcza.) 500g mięsa mielonego szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej kasza manna sól, pieprz, czosnek suszony Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Kaszy dałam tyle,by masa miała odpowiednią konsystencję. Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączyłam na ręczniczku papierowym. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Korzstając ze słońca - grillowanie. 167

marynaty na całą noc. trzymałam w lodówce. Przed grillowaniem odstawiłam w pokojową temperaturę na około kwadrans.   ZIOŁOWE ŻEBERKA Z GRILLA. (auotrski;) 1/3 szklanka oliwy 2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka suszonej mięty kilka kropel soku z cytryny łyżeczka soli łyżeczka pieprzu Wszystko dokładnie połączyłam. Oczyszczone mięso natarłam marynatą, zostawiłam

W kuchni Karmel-itki
Fast food? Nie, dziękuję. No, z drobnym wyjątkiem... 218

czosnkowym. * Moje paróweczki podzieliłam na 2 partie: jedną z nich wzbogaciłam o plastry sera, w które owinęłam parówki nim okleiłam je ciastem drożdżowym.  ** Do ciasta dosypałam suszony granulowany czosnek - hot dogi wyszły mocno czosnkowe, zyskują tym samym na smaku i aromacie ;] Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Miejskie gołębie. I zdrowe, ziołowe mielone. 145

karmiłam oswojone, miejskie gołębie.. ******************************** ZIOŁOWE MIELONE Z SIEMIENIEM LNIANYM I OTRĘBAMI. (znów autorski;) 300g mięsa mielonego jajko 1/2 szklanki otrąb 1/2 szklanki siemienia lnianego mielonego łyżka "jarzynki" majeranek, czosnek, koperek, suszona mięta, oregano pieprz  olej lniany do smażenia Mięso połączyłam ze wszystkimi składnikami tak, by masa była zwarta i lepka, ale nie znowu przesadnie. Doprawiłam do smaku. Smażyłam

W kuchni Karmel-itki
Kura w opałach. 248

takiego? Chociaż na gotowanie chwilę znalazłam. Musiałam. Po prostu już nie wytrzymywałam.   CZOSNKOWY KURCZAK Z PIEKARNIKA. (przepis wymyślany na szybko;) kurczak łyżka vegety łyżka mielonej słodkiej papryki łyżka czosnku granulowanego łyżka oleju łyżka suszonego oregano Wszystkie przyprawy zmieszałam z łyżką oliwy. Kurczaka porządnie sprawiłam, wyczyściłam. Natarłam powstałą pastą. Włożyłam do miski, owinęłam szczelnie folią i na 30 minut

W kuchni Karmel-itki
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 191

CZESKIE UTOPENCE. (prasa kobieca; ) 400g cienkich, krótkich paróweczek drobiowych 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 2-3 ogórki konserwowe 3 szklanki wody szklanka octu (10%) przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe Zagotowałam wodę z octem i przyprawami, zostawiłam do ostygnięcia. Paróweczki rozkroiłam wzdłuż i nadziałam ogórkiem konserwowym, cebulą i papryką. Pozostałe nadzienie można dorzucić do słoika

W kuchni Karmel-itki
Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2345

pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu suszone zioła: koperek, czosnek, tymianek, sól, pieprz do smaku * kilka kropel soku z cytryny + do podania  grzaneczki (u mnie niestety gotowe) *jeżeli ktoś nie boi się glutaminianu sodu i innych E-składników, może

W kuchni Karmel-itki
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 174

potrzebujemy tylko olej i ocet.  Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtem naturalnym, w ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk.  SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE. 147

moja od Babci, a teraz moja Mama przekazała go w moje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa: na każdy 1 litr wody przegotowanej - 1 łyżka stołowa soli kamiennej Wszystkie komponenty, prócz liści winogrona, umieszczam w słoju

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy #2. OGÓRKI MIODOWE. 146

tego nietypowego połączenia powala. Mnie przynajmniej, rozłożyła na pierwiastki.     OGÓRKI MIODOWE* Na każdy słoiczek: mały listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu 1 mały ząbek czosnku Zalewa: 4 szklanki wody ½   szklanki octu    (u mnie cała) Szklanka cukru 6 łyżek miodu        (u mnie znacznie więcej

W kuchni Karmel-itki
Etykietki - sposób 2.Sezon Ogórkowy #4. OGÓRKI WARSZAWSKIE. 170

tradycyjne;)  Do każdego słoika ( 1 litr lub 0,9 l): ćwiartka małej cebuli 3 ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy  kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego  Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody  łyżka soli 2 łyżki cukru  W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI... Ekspresowo. 201

cytryny, sól, pieprz oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy, możemy pomieszać zwykłą oliwę z oliwek wraz z odrobina mielonego,  suszonego czosnku.  W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie rybę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie

W kuchni Karmel-itki
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 146

/autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej pieprz, sól,  czosnek suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję warstwą oliwy, wypełniam  szynką na kształt koszyczków.  Cebulkę obieram, drobno siekam

W kuchni Karmel-itki