czosnek - 7003 przepisów (strona:392/467)

Łosoś zapiekany ze szpinakiem 131

tarty jeszcze wrócę jak znowu kupię łososia. składniki: 300 g świeżego łososia bez skóry 2 garście świeżego szpinaku 4 łyżki śmietany 18 % 2 małe jajka sól prowansalska Kamis czosnek granulowany ewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowy Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy

Monia miesza i gotuje
Guacamole 186

wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Chipsy są również naturalnym źródłem minerałów między innymi magnezu, fosforu czy żelaza. Dostępne są w siedmiu smakach: pizza, szpinak, 7 warzyw, grzyby, włoskie, ser i czosnek. Chipsy błonnikowe to pyszna przekąska,  można je chrupać w domu jak również można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Chipsy, które otrzymałam do testowania schrupaliśmy w domciu

Monia miesza i gotuje
Makaron chow mein z kurczakiem i grzybkami mun 194

tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam. składniki: 200 g makaronu chow mein 500 g piersi z kurczaka 2 garście grzybków mun 4 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego 150 g białej kapusty olej do smażenia Grzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie a następnie gotowć 10 minut, osączyć) i pokroić(...)chow mein też przygotować według instrukcji na opakowaniu ( zalać wrzątkiem, odstawic na 5 minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nkładac na talerze

Monia miesza i gotuje
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem 190

szczypta soli 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju olej do smażenia farsz szpinakowy 500 g szpinaku mrożonego 150 g fety 2 łyżki śmietany 18% 3 ząbki czosnku garść startego sera żółtego sól z pieprzem Kamis Przygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać mleko, wodę, jajko szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki smietany(...)Gotowe ciasto odstawić. Przygotować nadzienie szpinakowe. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek, śmietanę oraz pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i dodać starty ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki dobrze sie połączyły. Następnie usmażyć naleśniki z wcześniej przygotowanego ciasta. Gotowe naleśniki posmarować szpinakowym farszem i zwinąć w rulon

Monia miesza i gotuje
Potrawka z kurczaka z warzywami i dzikim ryżem 263

Indian stały się składnikiem kuchni smakosza. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duża cebula 1 mała cukinia (ja użyłam żółtej i zielonej mrożonej) 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy 2 woreczki dzikiego ryżu RISANA 1 l bulionu 1 łyżeczka bazylii Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w kostkę, opruszyć solą pieprzem(...)odstawić. Cukinię pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać drobno posiekany czosnek oraz paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa smażyć chwilę a następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać ryż oraz bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok 10 minut. Następnie dodać

Monia miesza i gotuje
Makaron ze szpinakiem 327

dodatkiem szpinaku to pyszny obiadek bez mięsa. Bardzo szybko się robi i wszystkim smakuje, również mięsożercom. składniki: 250 g makaronu Czaniecki pappardelle 450 g mrożonego szpinaku 2-3 ząbki czosnku pół kostki sera sałatkowego a'la feta sól z pieprzem Kamis 3-4 łyżki kwaśniej śmietany Wstawić wodę na makaron. Na patelnię wrzucić szpinak i rozmrozić, odparować nieco wodę. Następnie(...)dodać zmiażdżony czosnek i pokruszony ser. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą z pieprzem. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać

Monia miesza i gotuje
Tarta z łososiem i szpinakiem 175

soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula pół czerwonej papryki sól prowansalska Kamis czosnek granulowany sól z pieprzem Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto(...)podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut na 180 C aż masa sie zetnie

Monia miesza i gotuje
Soczewica z pieczarkami i boczkiem 149

Przyrządziłam ją w takiej prostej wersji z pieczarkami. Wyszło pysznie choć może danie nie wygląda zbyt apetycznie. składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 200 g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła tymianek Kamis sól 2 liście laurowe Kamis 100 g wędzonego boczku w plastrach woda Soczewicę zalać wodą. Dodać przyprawy: czosnek, cebulę, listki laurowe, łyżkę tymianku i odrobinę

Monia miesza i gotuje
Żurek na białej kiełbasie 209

Pyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:) składniki: 5 białych surowych kiełbasek 1,5 l wody 0,5 l  zakwasu na żurek 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis  4 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśniej śmietany 2-3 łyżki mąki  sól morska Kamis Białą(...)kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować 5 minut na wolnym gazie aby kiełbaska dobrze się sparzyła, kiełbasę ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Potem dodać zakwas. Śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka, posolić do smaku. Wszystko zagotować i gotować

Monia miesza i gotuje
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym 172

koktajlowych, z modyfikacjami do własnego smaku :) Danie polecam na kolację dla dwojga :) Składniki: krewetki koktajlowe ok.350g (najlepiej kupić zamrożone paczkowane, dostępne np. w Biedronce) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula makaron pełnoziarnisty pół szklanki bulionu warzywnego olej przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano do dekoracji  rukola, 2 plasterki cytryny, natka pietruszki W garnku nastawić osoloną wodę(...)dania jest al dente. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy opłukane w ciepłej wodzie (bez rozmrażania) i odcedzone krewetki. Przecisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać i dodać do krewetek. Po 5 min. smażenia dodajemy pomidory razem z sosem z puszki oraz bulion i dusimy ok15 min pod przykryciem. 5 minut przed

Pudełko rozmaitości
Risotto pomidorowe 211

zimno. Składniki na 4 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka Puszka pomidorów w puszce Ryż – 200 gram, ja użyłam 2 torebki sonko parboiled (zachowuje sypkość) 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 0,5 łyżeczki bazylii – ja używam tej z Kamis 2 kostki rosołowe lub litr bulionu drobiowego 1 litr gorącej wody (gdy używamy kostek rosołowych) 1 czerwona papryka(...)Sól Pieprz Mąka Opcjonalnie, aby danie było ostrzejsze – odrobina ostrej papryki w proszku Przygotowanie: 1.        Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 2.        Mięso obtoczyć w mące, smażyć na oleju do zrumienienia. Wyjąć do miski. 3.        Następnie zeszklić cebulę

Fabryka pomysłów
Zapiekane placki ziemniaczane 179

robię dwie ich wersje, dla siebie z pieczarkami, a dla brata z papryką. Składniki na placki   (4-5 porcji): 7-8 dużych ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 7-8 łyżek mąki Sól Pieprz Olej Przygotowanie:   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać.   Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce. Dodać mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Gdy konsystencja ciasta jest za rzadka, dodać do niego jeszcze łyżkę

Fabryka pomysłów
Meksyk po polsku! 330

ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę.  Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti) 250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej(...)kostkę. 3.        Pieczarki i mięso usmażyć na patelni, posolić i popieprzyć. 4.        Następnie zeszklić cebulę i czosnek. 5.        Zalać bulionem lub wodą. 6.        Dodać paprykę i cukinię. 7.        Dodać przyprawę

Fabryka pomysłów
Zapiekane muszle 8081

Lubię gotować z kimś, dlatego tym razem również pichciłam z moim A., który dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około 20 dag Sól Pieprz ½ łyżeczki bazylii(...)łyżeczki oregano Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, oblać zimną wodą i każdą muszlę oddzielnie ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju.   Dodać mięso, smażyć do czasu, gdy nie będzie surowe. Posolić i popieprzyć do smaku. Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) dodać do mięsa. Dusić do czasu, gdy pomidory się

Fabryka pomysłów
Warzywna potrawka z kurczaka 221

hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela angielskie Liść laurowy 05 – 0,6 l bulionu ( ewentualnie woda i kostka rosołowa) 1,5 łyżki śmietany – u mnie 18% 1 łyżka mąki Sól Pieprz Olej(...)smażenia Przygotowanie: Mięso zdjąć z kości, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Podlać bulionem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Danie można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać mięso, śmietanę. Mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do sosu w celu zagęszczenia. Smacznego

Fabryka pomysłów