czosnek - 7003 przepisów (strona:395/467)

Drożdżowe paszteciki z mięsem 226

smaku 2 łyżki oleju ½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej Farsz: 2 ćwiartki ugotowane z rosołu 1-2 marchewki ugotowane z rosołu Kilka łyżek bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Słodka papryka Ostra papryka – szczypta Przygotowanie: Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól, rozpuszczone drożdże i wodę(...)zagnieść ciasto, które ma być elastyczne (ewentualnie podsypać mąką lub dodać ciut więcej wody). Odstawić przykryte do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso obrać z kości. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Zeszklić na odrobinie oleju. Do misy od blendera włożyć mięso, marchew, cebulę z czosnkiem, kilka łyżek bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zblendować. Ciasto rozwałkować. Ułożyć

Fabryka pomysłów
Pide 330

wody 1,5 łyżeczki cukru (do smaku) 3 łyżki oleju Farsz: 40 dag mięsa mielonego drobiowego 2 małe cebule po ½ czerwonej i żółtej papryki opcjonalnie papryka chili 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory Sól Pieprz Słodka i ostra papryka w proszku 1 jajko lub  starty ser żółty Przygotowanie: Do miski wbić jajka, dodać sól, olej(...)suszone drożdże i cukier. Dobrze wymieszać. Powoli wsypywać mąkę. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso mielone. Podsmażyć. Następnie dodać paprykę. Smażyć chwilę. Następnie dodać sparzone, obrane , pozbawione nasienia oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do rozpadnięcia. Na koniec

Fabryka pomysłów
Schab suszony vel. z pończochy! 220

ładnego kawałka schabu ¼ szklanki soli (lub mniej) ¼ szklanki cukru ¼ łyżeczki chili ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki tymianku Pieprz (ja nie dałam) 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego Kamis 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Schab umyć osuszyć i natrzeć cukrem. Wstawić do lodówki na 24h przykrywając folią aluminiową miskę/naczynie. Wyciągnąć mięso z miski, opłukać pod bieżącą letnia wodą (mięso i miskę), osuszyć(...)wstawić na kolejne 24 godziny do lodówki. Jeżeli po przeleżeniu schabu dobę w misce będzie woda to należy ją wylać (ja miałam jej niewiele). Umyć dokładnie i osuszyć. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso. Włożyć do pończochy. Związać. Powiesić w ciepłe miejsce (u mnie nad grzejnikiem) na 4-5 dni. Po wysuszeniu przechowywać

Fabryka pomysłów
Fasolka po bretońsku 135

czasu gotowania fasoli, namoczcie ją w wodzie najlepiej całą noc. Składniki na 2 spore porcje: 300g fasoli Jaś 20 dag kiełbasy dobrej jakości 1 nieduża cebula 2 małe ząbki czosnku 1-2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów i łyżeczka koncentratu Sól Pieprz Majeranek Łyżka oleju Przygotowanie: Fasolę zalać wodą w naczyniu(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotować do miękkości w osolonej wodzie ok. 40 minut, dolewając wody jeżeli jej ubywa. Następnie kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Przesmażyć na odrobinie oleju. Popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki i koncentrat w mniejszej ilości – w tym drugim przypadku dusić chwilę do rozpadnięcia pomidorów. W przypadku stosowania

Fabryka pomysłów
Bruschetta 150

przygotowania bruschetty potrzebne będzie nami :  Pieczywo np. Bagietka, ciabatta Oliwa z oliwek Czosnek Możemy ewentualnie użyć masła czosnkowego Przygotować możemy np w piekarniku rozgrzanym do 180C bądź w tosterze czy na grillu. Pieczywo kroimy na grubość około 1cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po okresie gdy nabierze koloru smarujemy oliwa z oliwek i Ząbkiem czosnku. Na wierzch możemy

cookpl
Wrapy z wędzoną makrelą 157

Składniki 4 tortille, Makrela wędzona, 8 pomidorów koktajlowych, 8 małych cebulek  z octu, Sałata np. Rukola, Ząbek czosnku, Gęsta Śmietana, Trochę zielonej pietruszki, bazylii i szczypiorku Sól i pieprz. Przygotowanie  Zioła drobno kroimy czosnek wyciskamy i dodajemy do Śmietany która przyprawiamy solą i pieprzem.  Pomidory kroimy na połówki. Rybę dobrze obieramy z skóry i ości jednocześnie dzieląc

cookpl
Sos czosnkowy 123

przygotowania sosu czosnkowego będzie nam potrzebne naprawdę  niewiele. Składniki Mały jogurt naturalny, 6 łyżek majonezu, Czosnek Sól pieprz Rozgniatamy ząbki czosnku ja używam 3 można użyć mniej lub więcej w zależności od smaku dodajemy resztę składników i doprawiamy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki do przegryzienia smaku i nabrania pikanterii. Smacznego

cookpl
Sos do makaronu 182

Dziś postanowiłem zrobić obiad w jesiennych barwach. Jak wam się podoba? Składniki Cukinia, Papryka, Cebula, Puszka pomidorów, 200g mięsa mielonego (wołowego), Oregano, Ząbek czosnku, Sól, pieprz, Olej z oliwek do smażenia. Przygotowanie Opłukane warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni wlewamy tłuszcz i obsmażamy. Dodajemy cukinie i paprykę. Dorzucamy po około 5 minutach  drobno pokrojoną cebulę i czosnek

cookpl
Risotto z szafranem i krewetkamia 159

afrodyzjak. Składniki: 200 g ryżu 'Arborio', Cebulka, Parę gałązek szafranu, Białe wytrawne wino, 50 g Masła, Krewetki tygrysie 20 szt, Bulion warzywny, wywar z skorupek krewetek, Parmezan, Ząbek czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli wlewamy kieliszek wina, dodajemy ryż i wlewamy część naszego bulionu, gdy ryż wchłonie dolewamy łyżką(...)wazową bulionu. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z oliwek i obsmażamy pokrojony czosnek, wrzucamy krewetki i obsmażamy je z obu stron po 1 minucie. Ryż jest już miękki, ale nie rozgotowany wykładamy go na talerz a na wierzchu układamy parę krewetek. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się

cookpl
Gehakt brood 126

więc  przygotowałem pieczeń z warzywami do tego również ziemniaki po szwedzku na które przepis już jutro . Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, Sól pieprz, Olej z oliwek, Cukinia, Oregano Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojoną w kostkę cukinie .  Cebule i czosnek drobno kroimy  dodajemy do mięsa i przyprawiamy oregano solą

cookpl
Placki ziemniaczane 183

ziemniaków jak większość dań Wielkopolskich ;) U nas w domu jadamy je na słodko (z cukrem). Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 2 duże cebule  2 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) sól, pieprz majeranek (ewentualnie) smalec lub olej do smażenia  Przygotowanie: Obrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce(...)małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy.  Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią.  Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, może odłożyć je najpierw na ręcznik papierowy, a dopiero potem na talerz.  Smacznego ;) Przepis również znalazłam

cookpl
Indyk w sosie szpinakowo-śmietankowym 192

bardzo proste i szybkie :) Składniki: 60 dag filetu z indyka 45 dag mrożonego szpinaku 150 ml śmietanki kulinarnej 12% 150 g  kwaśniej śmietany 12% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz, bazylia makaron penne 15 dag sera żółtego Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso z indyka, posolić i chwilę(...)podsmażyć. Następnie dusić przez ok. 15 minut, po czym dodać szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek  i dusić na wolnym ogniu przez kolejne 5 min. Całość doprawić pieprzem i bazylią, dodać obie śmietanki i gotować 3 minuty. Podawać z makaronem a gotowe danie posypać startym serem. Smacznego

Delicious Titbits
Pieczeń boczkiem wędzonym otulona z paprykową salsą 148

bułki (w zależności od rozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej), 200 ml mleka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 40 dag wędzonego boczku 2 jajka, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej sól, pieprz, 1 łyżka masła, odrobina oliwy z oliwek Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy w 1 łyżce masła. Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy(...)kilka minut, aż nasiąkną. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Do świeżo zmielonego  mięsa z łopatki dodajemy dwa jajka, posiekaną pietruszkę, ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z mleka bułkę i mieszamy (30 razy w prawo + 30 razy w lewo :) Naczynie żaroodporne smarujemy cienko oliwą i wykładamy plastrami boczku tak, aby następnie układane mięso można było nimi

Delicious Titbits