składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 450 g szpinaku mrożonego 130 g fety 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18-procentowej 1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową
Monia miesza i gotujeskładniki: 2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego majeranek czosnek granulowany sól olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki musztardy delikatesowej 100 g szynki dojrzewającej w plastrach 1 jajko Polędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć
Monia miesza i gotujeskładniki: 6-7 plastrów karkówki 1 łyżeczka miodu 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do karkówki z grilla 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Przygotować marynatę. Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, sos sojowy, przyprawę do karkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki
Monia miesza i gotujeskładniki: 600 g młodych buraczków ćwikłowych z łodyżkami 2 l wody lub bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe do smaku przyprawa uniwersalna 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% 3 łyżki mąki pszennej Młode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę(...)czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną wedle uznania. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty
Monia miesza i gotujeskładniki: 2 średnie cukinie 500 g pomidora 1 kostka fety 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki świeżej bazylii 1 żółtko sól Cukinie przekroić na pół, wydrążyć miąższ, posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną częścią aby puściły sok. Przygotować farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Fetę też drobno pokroić albo rozkruszyć. Wymieszać dokładnie pokrojone pomidory i fetę(...)dodać żółtko i zmiażdżony czosnek. Farsz odstawić na pół godzinki aby się przegryzł. Połówki cukinii nadziewać farszem z fety i pomidorów. Na wierzchu posypać posiekaną bazylią. Grillować ok 40 minut, można ostatnie 15 minut pod przykryciem wtedy cukinie szybciej się zmiękną
Monia miesza i gotujeczosnkowym aromatem. składniki: 2 cukinie (ja dałam żółtą i zieloną razem ważyły 600 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 4-5 łyżek maki pszennej sól do smaku czosnek granulowany do smaku olej do smażenia Cukinie umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić(...)godzinkę aby puściły sok. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, mąkę i dobrze odciśniętą ze soku cukinię. Masę doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowany, soli nie za dużo bo cukinia już będzie słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce masy, wyrównać łyżką i smażyć na złoty kolor
Monia miesza i gotujeskładniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 mała cebula bułka tarta sól do smaku olej do smażenia Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulką i jajkiem, dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać, dodać bułki tartej ok 6-7 łyżek-tyle aby masa za bardzo nie lepiła się
Monia miesza i gotujewykorzystać. Do tego moje ulubione suszone pomidory i słonecznik i tak powstało pyszne danie:) składniki: 300 g makaronu duże świdry 6-7 pomidorów suszonych z oleju 1 mały ząbek czosnku 40 g rukoli 2 łyżki słonecznika łuskanego Kresto 5-6 łyżek oleju Rapso Suszone pomidory, rukolę i czosnek wrzucić do rozdrabniacza i lekko rozdrobnić. Dodać słonecznik oraz olej (można równiez
Monia miesza i gotujeśniadanko czy na kolację bardzo smaczne i zdrowe:) składniki: 1 chleb tostowy (22 kromki) mało lub margaryna do smarowania 11 plasterków szynki 11 plasterków żółtego sera 6-7 ząbków czosnku Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jedną kromkę posmarować masłem lub margaryną. Na posmarowaną kromkę położyć plaster wędliny, potem plaster żółtego sera oraz kilka cienkich plasterków czosnku. Przykryć druga
Monia miesza i gotujekapusty i marchewki z czosnkowym aromatem. Pyszny i zdrowy dodatek do obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki. składniki: 400 g białej kapusty 400 g marchewki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu sól Kapustę poszatkować, lekko posolić i odstawić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę wymieszać z marchewką, dodać czosnek przepuszczony przez
Monia miesza i gotujeDziś moje ulubione i kolorowe danie. Pyszny i aromatyczny kurczak z dodatkiem duszonych warzyw. Mam nadzieję że i Wam będzie smakować. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka czosnek granulowany papryka słodka mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie cukinie 1 cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa(...)smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż
Monia miesza i gotujeużywam go do smażenia i sałatek. składniki: 500-600 g filetu łososia bez skóry 5 suszonych pomidorków z oleju 40 g rukoli 1 łyżka słonecznika Kresto 1 mały ząbek czosnku 5 łyżek oleju rzepakowego sól opakowanie ciasta francuskiego 375 g jajko lub białko do posmarowania Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć
Monia miesza i gotujeDziś kurczak w towarzystwie nerkowców. Danie fajnie smakuje a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Orzechowy posmak podkreśla sos sojowy. składniki: 600 g piersi kurczaka 4 ząbki czosnku 1 cebula 250 g orzechów nerkowca 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego chili olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno(...)posiekany czosnek, orzechy nerkowca oraz mięso pokrojone w kostkę.Wszystko razem smażyć. Gdy mięso zmieni kolor dodać sos sojowy i sos chili. Jeśli trzeba podlać odrobinką wody. Dusić ok 5 minut. Podawać z ryżem
Monia miesza i gotujeładnie się prezentuje a do tego nie jest tak trudna do zrobienia jak mi się wydawało. składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 g 4 jajka sól z pieprzem Kamis czosnek granulowany 400 g serka śmietankowego do smarowania 120 g wędzonego łososia w cienkich plastrach Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Doprawić solą z pieprzem(...)czosnkiem, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do wystudzonego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 15 minut. Serek wymieszać, jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę jogurtu doprawić do smaku. Posmarować wystudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż jednego dłuższego
Monia miesza i gotujesuróweczkę do obiadu. Wystarczy tylko główka kapusty i kilka drobnych dodatków. Suróweczka znika bardzo szybko i nawet moja córeczka ją polubiła choć do tej pory nie jadała nic z czosnkiem. składniki: 1 nieduża główka białej kapusty 2- 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól morska z pieprzem Kamis(...)Kapustę drobno poszatkować. Opruszyć solą i pieprzem, dodać drobno starty czosnek oraz koperek i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum pół godzinki aby smaki sie przegryzły
Monia miesza i gotuje