czosnek - 7003 przepisów (strona:377/467)

Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty 221

świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie.  Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym

Sajkofanka smaku
Sałatka z serem korycińskim, jajem i kiełkami z patelni 188

sera podpuszczkowego, produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego na Podlasiu, a dokładnie w gminie Korycin. Znane są różne jego odmiany, np. na słodko z dodatkiem żurawiny czy na wytrawnie - z czosnkiem niedźwiedzim (rewelacyjny!). Jeśli chcecie się o nim dowiedzieć nieco więcej zapraszam na przykład tu: http://www.ser-korycinski.pl .  A ja z tym rewelacyjnie świeżym serem zrobiłam sobie dziś sałatkę. Ze świeżą

Sajkofanka smaku
Owsianka w towarzystwie twarożkowych kostek z pesto 173

Owsianka na wytrawnie z twarożkiem w zielonym pesto Składniki:  - 5 płaskich łyżek płatków owsianych - woda - pół kostki twarogu chudego lub półtłustego Pesto:  - dwie garście liście rukoli - ząbek czosnku - 1 łyżka octu winnego - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki wody - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Wodę zagotować w czajniku. Płatki wsypać do miseczki, po czym zalać wrzącą wodą

Sajkofanka smaku
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 218

kości  Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego  - łyżeczka sosu sojowego  - świeży rozmaryn gałązka  - 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego Dodatkowo: - biały sezam - sos sojowy - świeża bazylia - tajski sos PAD Thai (słodko - kwaśny)  - 1 limonka  1. Mięso oczyszczamy z błon, po czym kroimy na plastry grubości

Sajkofanka smaku
Spaghetti carbonara 307

wieprzowiny, makaronów i pizzy. Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia 150 ml kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć

Ala piecze i gotuje
Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym 189

kremówki Przygotowanie: Żurawinę wymieszać z chrzanem. Piersi oczyścić, umyć. Odciąć polędwiczki i w każdej piersi naciąć kieszonki ostrym nożem (ostrożnie żeby nie przeciąć). Każdą kieszonkę wysmarować w środku czosnkiem. Napełnić żurawiną wymieszaną z chrzanem.Piersi natrzeć czerwoną papryką i suszonym tymiankiem. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i spiąć kieszonki wykałaczką, owinąć plasterkami boczku wędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć

Ala piecze i gotuje
Zakwas buraczany 174

kawałek selera  2 listki laurowy Kamis  4 ziela angielskie Kamis  5 kulek pieprzu czarnego Kamis    2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku 1 kromka chleba na zakwasie  ćwiartka jabłka  1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie:   Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki. Marchew, pietruszkę

Ala piecze i gotuje
Pierś z kurczaka grillowana 197

ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis 5 listków bazylii Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać

Ala piecze i gotuje
Spaghetti z klopsikami 225

mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 2 łyżki bułki tartej Do smaku pieprz kolorowy Kamis sól morska Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Sos pomidorowy pomidory w puszce 0,5 łyżeczki przyprawy do spaghetti bolognese Kamis do smażenia olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka z bułki 255

kanapkowa żółty ser w plasterkach kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura pomidory 100 ml kremówki 100 g żółtego sera (na górę) 3 jajka 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis do smaku sól do smaku pieprz kolorowy Kamis masło Przygotowanie:  Posmarować masłem z jednej strony każdą kromkę bułki. Położyć po plasterku sera żółtego, kiełbasy i pomidora. Ułożyć bułkę

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z kukurydzą i marchewką 183

łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1/4 łyżeczki papryki ostrej Kamis 1 łyżeczka majeranku Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy do smaku Kamis mini marchewki z puszki kukurydza marynowana kolby olej rzepakowy do posmarowania  Przygotowanie:   Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić

Ala piecze i gotuje
Schab z gorczycą i kolendrą 190

tylko. Śmiało można go robić również poza okresem świątecznym i szybko zniknie. Składniki: 600 g schabu bez kości Marynata 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 5 ziarenek pieprzu czerwonego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 łyżeczki przyprawy do mięs z gorczycą i kolendrą Przygotowanie:   Marynata

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z karkówki 201

soczystą pieczeń rozpływającą się w ustach. Składniki :   2 kg karkówki wieprzowej 5 łyżek oliwy 1 szkl wody płaska łyżeczka: soli płaska łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego płaska łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku Dodatkowo: Forma do zapiekania Rękaw do pieczenia Folia aluminiowa Przygotowanie : Mięso myję i osuszam ręcznikami papierowymi. Do oliwy dodaję wszystkie

Mechanik w kuchni
Wytrawne piwne rożki 192

szynki •        250 g serka ricotta •        Czosnek do smaku •        Sól/pieprz Tuńczykowe: •        puszka tuńczyka w oleju •        250 g serka ricotta

Mia Cucina Sofieta
Lekka sałatka z rostbefem i rukolą 215

zależy od tego jak jesteśmy głodni (tak na 2 osoby): 200 g rostbefu pokrojonego w cieniutkie plasterki Rukola 10 koktajlowych pomidorków Do smaku: Sól, pieprz, koperek, czosnek , oliwa z oliwek Umytę rukolę i pomidorki rozkładamy na talerzu, dodajemy rostbef i posypujemy przyprawami.  Gotowe! Super lekko, zdrowo i ekspresowo! Oczywiście można zmienić sałatkę, dodać jakiś składnik np jajko ugotowane

Mia Cucina Sofieta