czosnek - 7003 przepisów (strona:377/467)

Spaghetti carbonara 312

wieprzowiny, makaronów i pizzy. Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia 150 ml kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć

Ala piecze i gotuje
Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym 193

kremówki Przygotowanie: Żurawinę wymieszać z chrzanem. Piersi oczyścić, umyć. Odciąć polędwiczki i w każdej piersi naciąć kieszonki ostrym nożem (ostrożnie żeby nie przeciąć). Każdą kieszonkę wysmarować w środku czosnkiem. Napełnić żurawiną wymieszaną z chrzanem.Piersi natrzeć czerwoną papryką i suszonym tymiankiem. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i spiąć kieszonki wykałaczką, owinąć plasterkami boczku wędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć

Ala piecze i gotuje
Zakwas buraczany 180

kawałek selera  2 listki laurowy Kamis  4 ziela angielskie Kamis  5 kulek pieprzu czarnego Kamis    2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku 1 kromka chleba na zakwasie  ćwiartka jabłka  1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie:   Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki. Marchew, pietruszkę

Ala piecze i gotuje
Pierś z kurczaka grillowana 201

ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis 5 listków bazylii Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać

Ala piecze i gotuje
Spaghetti z klopsikami 230

mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 2 łyżki bułki tartej Do smaku pieprz kolorowy Kamis sól morska Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Sos pomidorowy pomidory w puszce 0,5 łyżeczki przyprawy do spaghetti bolognese Kamis do smażenia olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka z bułki 263

kanapkowa żółty ser w plasterkach kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura pomidory 100 ml kremówki 100 g żółtego sera (na górę) 3 jajka 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis do smaku sól do smaku pieprz kolorowy Kamis masło Przygotowanie:  Posmarować masłem z jednej strony każdą kromkę bułki. Położyć po plasterku sera żółtego, kiełbasy i pomidora. Ułożyć bułkę

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z kukurydzą i marchewką 187

łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1/4 łyżeczki papryki ostrej Kamis 1 łyżeczka majeranku Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy do smaku Kamis mini marchewki z puszki kukurydza marynowana kolby olej rzepakowy do posmarowania  Przygotowanie:   Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić

Ala piecze i gotuje
Schab z gorczycą i kolendrą 198

tylko. Śmiało można go robić również poza okresem świątecznym i szybko zniknie. Składniki: 600 g schabu bez kości Marynata 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 5 ziarenek pieprzu czerwonego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 łyżeczki przyprawy do mięs z gorczycą i kolendrą Przygotowanie:   Marynata

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z karkówki 205

soczystą pieczeń rozpływającą się w ustach. Składniki :   2 kg karkówki wieprzowej 5 łyżek oliwy 1 szkl wody płaska łyżeczka: soli płaska łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego płaska łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku Dodatkowo: Forma do zapiekania Rękaw do pieczenia Folia aluminiowa Przygotowanie : Mięso myję i osuszam ręcznikami papierowymi. Do oliwy dodaję wszystkie

Mechanik w kuchni
Wytrawne piwne rożki 197

szynki •        250 g serka ricotta •        Czosnek do smaku •        Sól/pieprz Tuńczykowe: •        puszka tuńczyka w oleju •        250 g serka ricotta

Mia Cucina Sofieta
Lekka sałatka z rostbefem i rukolą 220

zależy od tego jak jesteśmy głodni (tak na 2 osoby): 200 g rostbefu pokrojonego w cieniutkie plasterki Rukola 10 koktajlowych pomidorków Do smaku: Sól, pieprz, koperek, czosnek , oliwa z oliwek Umytę rukolę i pomidorki rozkładamy na talerzu, dodajemy rostbef i posypujemy przyprawami.  Gotowe! Super lekko, zdrowo i ekspresowo! Oczywiście można zmienić sałatkę, dodać jakiś składnik np jajko ugotowane

Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 198

Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy. Do  miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego.  Całość  mieszamy.  Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam.  Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Kujawski ze smakiem do sałatek - Szpinak, botwinka i żurawinka - zdrowa sałatka nie tylko na diecie 150

pieczarki * papryka czerwona * 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku * łyżeczka miodu * łyżeczka soku z limonki * łyżka sezamu Przygotowanie : Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórka i pieczarki w plasterki a koperek i szczypiorek posiekać drobno. Składniki sałatki delikatnie wymieszać. Przełożyć

Magiczne Życie Marty
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 203

sera mozarella 1/4 szklanki startego, żółtego sera np. gouda pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielona sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła (u mnie mieszanka przypraw - suszone pomidory, czosnek, bazylia) Przygotowanie:  Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu. Do wrzącej śmietanki dodajemy pokrojoną w plasterki mozarellę oraz starty ser. Wszystko energicznie mieszamy

Symfonia Smaków
Sok pomidorowy z bazylią 158

pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z dodatkiem suszonej bazylii i estragonu. Jednak równie smaczny i zdrowy jak poprzedni:) Polecam!! Składniki: 2 kg pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru. Przygotowanie Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć "środki".  Dodać obraną

Z miłości do słodkości