czosnek - 7003 przepisów (strona:372/467)

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI 171

czerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Jak zrobić: ZAKWAS NA ŻUREK (owsiany)? 170

łatwiznę i nie kupuję gotowych produktów. Jednak parę razy skusiłam się na zakwas kupny i był okropny! Przetestowałam kilka firm i powtarzał się ten sam problem - przesadnie dużo czosnku. Zupa szła na zmarnowanie. Domowy zakwas robi się bardzo szybko, tylko trzeba pamiętać o jego mieszaniu (najlepiej kilka razy dziennie). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego

Przepisy Aleksandry
Co to jest: HARISSA Z PŁATKAMI RÓŻY? 143

Harissa to popularna w północnej Afryce (przede wszystkim w Tunezji) mieszanka przypraw dodająca potrawie ostrości. W jej skład wchodzą: czerwone papryczki chilli, kumin, nasiona kolendry, granulowany czosnek, kminek. Dodatkowo wersja, którą kupiłam została wzbogacona o płatki róży.  Harissa może służyć za bazę do marynat (np. do drobiu) lub można nią posypać jedzenie, aby było ostrzejsze.  Aby zrobić marynatę

Przepisy Aleksandry
MASŁO CZOSNKOWO-PIETRUSZKOWE 165

opublikujemy w komentarzach i na naszym  Facebooku  (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).  Składniki: pół kostki dobrego masła, miękkiego 4 łyżki natki pietruszki, drobniej pokrojonej 3 duże ząbki czosnku (lub 4 małe), przeciśnięte przez praskę pieprz sól odrobina oliwy (opcjonalnie, jeżeli chcemy, aby masło było bardziej płynne) Wykonanie: 1. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. 2. Takim masłem

Przepisy Aleksandry
LINGUINE AGLIO, OLIO E PEPERONCINO 166

Aglio, olio e peperoncino to makaron z oliwą, czosnkiem i chilli. Jest to danie pochodzące z włoskiego regionu Abruzzo. Tradycyjnie sos podaje się ze spaghetti, ale według mnie linguine też dobrze pasuje :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze

Przepisy Aleksandry
DOMOWY SMALEC Z MIĘSEM, CEBULĄ I JABŁKIEM 180

moja kolacja. Zawsze lubiłam przyglądać się mojej mamie robiącej smalec i rejestrowałam każdy składnik, który lądował w 300 stopniowym płynie. Mama preferuje kuchnię bardzo aromatyczną, więc cebula, boczek i czosnek są w niej obowiązkowe. Nie trzeba trzymać się ściśle podanego przeze mnie przepisu, bo do smarowidła można dodać więcej jabłek czy cebuli, albo wcale nie dawać mięsa. Nie bójcie się

Przepisy Aleksandry
Rozgrzewający gulasz 1394

piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojonego

Ratunku obiad
Pomidorowe kokardki 317

pomidory 1 cebulę 200 g koncentratu pomidorowego 500 ml płynnej śmietanki 18% 1 płaska łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce bazylii i oregano, 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku drobno posiekaną garść natki pietruszki (opcjonalnie) olej do smażenia mąkę do zagęszczenia sosu (niekoniecznie) 500 g makaronu Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy do niej

Ratunku obiad
Niebanalne kotlety mielone + ryż z warzywami 327

namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę podsmażamy aż zmięknie i trochę się przyrumieni, to samo robimy z papryką. W sporej misce mieszamy dokładnie

Ratunku obiad
Naleśniki ze szpinakiem 231

piersi z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) - 400 g 250 ml płynnej śmietanki 18% 3-4 łyżki masła mąką do zagęszczenia sosu przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, granulowany czosnek Na początku smażymy naleśniki, choć równie dobrze możemy to zrobić w czasie, gdy farsz się dusi. Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Gdy tylko

Ratunku obiad
Pikantne grillowane kiełbaski/mięso 139

śląskie łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina łyżeczka tabasco do potraw grillowanych 0/5 łyżeczki cayenne łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki czosnku 0/5łyżeczki kminu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy ponacinane kiełbaski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Zamarynowane grillujemy z obu stron. Smacznego :) function load

Mienta blog
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 151

bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy

Miksturownik
Tunezyjski kurczak!!! 310

Tunezji byliśmy z mężem w podróży poślubnej.  Bardzo zasmakowała nam tunezyjska kuchnia. Zwłaszcza kurczak, na który przepis podaję poniżej i harissa, czyli pasta z chili, czosnku i kolendry... Rozsmakowałam się w niej do tego stopnia, że owczarka - a raczej suczkę, którą dostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna

Miksturownik
Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 150

bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy

Miksturownik
Domowy twaróg ziołowy 241

jest tani, ale za to jest dużo lepszy od twarogu sklepowego, Ja tym razem pokusiłam się o przygotowanie twarogu ziołowego wg mojej kompozycji smakowej: świeżego tymianku i pomidorów z czosnkiem i bazylią, ale Wy możecie przygotować domowy twaróg z takimi ziołami lub przyprawami, które akurat macie pod ręką. Jak zrobić twaróg od podstaw opisałam całkiem niedawno i ten wpis znajdziecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię