czosnek - 7003 przepisów (strona:371/467)

Makaronowa sałatka z grillowanym bakłażanem 169

pół czerwonej papryki * filet z kurczaka * ulubiona przyprawa do drobiu * bakłażan * szklanka ugotowanego, najlepiej drobnego, makaronu razowego * pół kostki fety * garść listków świeżej bazylii Dressing : * saszetka oleju kujawskiego pomidory, czosnek i bazylia  * 3 łyżki soku pomarańczowego - najlepiej świeżo wyciśniętego  * świeżo mielony czarny pieprz * szczypta ziół prowansalskich  Przygotowanie : Sałatę drobno pokroić bądź porwać, ogórka, paprykę oraz rzodkiewki pokroić

Magiczne Życie Marty
BOCZNIAKI JAK SCHABOWE. 205

połączyć ochotę ze swoją dietą i powstało oto to. BOCZNIAKI JAK SCHABOWE /własny;/ 1 opakowanie boczniaków (ok. 500 g) 2 jajka bułka tarta mąka pszenna sól, pieprz suszony czosnek oregano, bazylia suszone Jajka roztrzepuję z przyprawami. Mąkę mieszam z bułką tartą  w stosunku 1:2 Boczniaki zanurzam w jajku, obtaczam wmieszance bułki i mąki, smażę na złoto

W kuchni Karmel-itki
Bardzo zdrowa ryba na parze z warzywami 156

foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy po kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy. W garnku do gotowania na parze układamy warzywa oraz rybę. Wlewamy trochę wody. Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Rybę podajemy na warzywach, polewamy

Magiczne Życie Marty
Owoce morza z makaronem 165

warunkiem, że kupujemy mrożonkę, a nie np. świeże kalmary, które trzeba oczyścić:) Tym razem zaopatrzyłem się w mieszankę owoców morza i paczkę mrożonych krewetek, dodałem do tego dużo czosnku, pietruszki i makaron. Taka prosta kompozycja ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Nawet małe szkodniki zdecydowały się, z pewną nieśmiałością, zjeść po krewetce :) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Cevapcici 189

sporządzane w wielu lokalnych odmianach. W Albanii występuje pod nazwą qofte , w Bośni jako Ćevapi , a w Rumunii jako mititei ” ( klik ). Robi się je z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i dużej ilości przypraw. W restauracjach podają je przeważnie dość ostre, a my zrobiliśmy wersję light ze względu na małą I oraz szkodniki. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Smażone kalmary 273

sobą lustrzankę, więc nie mogłem sobie darować:) Wiem też, że bardzo podobny przepis wrzucałem w zeszłym roku (o tutaj ). Na swoje usprawiedliwienie mam to, że kalmary z pietruszką i czosnkiem są przepyszne i nigdy się nie nudzą:) Tym razem za testerów robili koledzy (i jedna z koleżanek) z którymi pływałem. Nie wszyscy zresztą – niektórzy odmówili spróbowania morskich robali. Ich strata

Gotuj z Misiem
Chrupiąca panierka do kurczaka 190

Corn flakes), bardzo drobno rozgniecione- im drobniej tym lepiej. (u mnie wyszło około 1,5 szklanki już rozdrobnionych) pieprz ziołowy papryka słodka przyprawa do kurczaka po węgiersku ( lub zwykła) czosnek granulowany 2 płaskie łyżki bułki tartej jajko roztrzepane i przyprawione pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi Wykonanie:  Płatki mieszamy z bułką, doprawiamy. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku potem w panierce

Czerwona Porzeczka
Zupa jarzynowa z cieciorką 154

gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Cieciorkę opłukać i dodać do zupy. Posiekać koperek i kolendrę i dodać do zupy, wlać kremówkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wg, uznania kurkumą i curry

Ze smakiem i z pasją
Grillowany łosoś w czosnkowej marynacie 180

bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób.  składniki: 1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry 8 łyżek oliwy 4-5 ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki marynaty teriyaki dodatki: cukinia, pomidorki cherry, chleb, ryż W misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką(...)paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc o lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować z obu stron na złocisty kolor. Gotowego łososia podawać z dowolnymi dodatkami, proponuje grillowane dodatki: cukinię, pomidorki i chleb lub grillowane pomidorki

Monia miesza i gotuje
SPAGHETTI ALLA CARBONARA 252

Dlaczego alla? Bo nie jest to oryginalny włoski przepis. Prawdziwa carbonara nie ma w sobie nawet odrobiny śmietany a jedynie jajka. Ach no i nie ma jeszcze natki pietruszki, czosnku i pieczarek. Popełniłam te małe kulinarne grzeszki, żeby uzyskać jeden z moich ulubionych sosów. Mam nadzieję, że Włosi mi wybaczą ;). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI 176

czerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Jak zrobić: ZAKWAS NA ŻUREK (owsiany)? 175

łatwiznę i nie kupuję gotowych produktów. Jednak parę razy skusiłam się na zakwas kupny i był okropny! Przetestowałam kilka firm i powtarzał się ten sam problem - przesadnie dużo czosnku. Zupa szła na zmarnowanie. Domowy zakwas robi się bardzo szybko, tylko trzeba pamiętać o jego mieszaniu (najlepiej kilka razy dziennie). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego

Przepisy Aleksandry
Co to jest: HARISSA Z PŁATKAMI RÓŻY? 146

Harissa to popularna w północnej Afryce (przede wszystkim w Tunezji) mieszanka przypraw dodająca potrawie ostrości. W jej skład wchodzą: czerwone papryczki chilli, kumin, nasiona kolendry, granulowany czosnek, kminek. Dodatkowo wersja, którą kupiłam została wzbogacona o płatki róży.  Harissa może służyć za bazę do marynat (np. do drobiu) lub można nią posypać jedzenie, aby było ostrzejsze.  Aby zrobić marynatę

Przepisy Aleksandry
MASŁO CZOSNKOWO-PIETRUSZKOWE 169

opublikujemy w komentarzach i na naszym  Facebooku  (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).  Składniki: pół kostki dobrego masła, miękkiego 4 łyżki natki pietruszki, drobniej pokrojonej 3 duże ząbki czosnku (lub 4 małe), przeciśnięte przez praskę pieprz sól odrobina oliwy (opcjonalnie, jeżeli chcemy, aby masło było bardziej płynne) Wykonanie: 1. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. 2. Takim masłem

Przepisy Aleksandry