czosnek - 7003 przepisów (strona:374/467)

Sposob na niejadka 144

naszym stole. Jarzynowa z curry skladniki: 3 lyzki oleju slonecznikowego 2 lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka pietruszki wykonanie: W rondelku z grubym dnem

Przysmaki Karolki
Czas na piknik 184

Duza pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, a mini pizze okolo 15 minut. Skladniki na sos pomidorowy : 2 lyzki koncentratu pomidorowego 1 zabek czosnku - drobno posiekany 1 lyzka wody ziola - oregano, tymianek, bazylia sol, pieprz i odrobina cukru do smaku Wszystkie skladniki mieszamy ze soba i pozostawimy na pare minut by sos sie przegryzl

Przysmaki Karolki
Obiad w promieniach slonca 303

Klopsiki z kurczaka skladniki: 2 piersi kurczaka 1 lyzka vegety 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 cebulka posiekana i podsmazona 2 jajka pol peczka koperku i zielonej pietruszki 1 zabek czosnku drobno posiekany wykonanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a nastepnie kroimy w drobna kostke. Do miesa dodajemy pozostale skladniki i dokladnie mieszamy. Odstawiamy do lodowki na okolo 30 minut

Przysmaki Karolki
Zanim skonczy sie cukinia 243

cukini i parmezanu, a wszystko to w sosie pomidorowym. Goraco polecam. Cukiniowe rurki z nadzieniem skladniki: 250g miesa mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek czosnku sol, pieprz 1 lyzka natki pietruszki puszka pomidorow 2 lyzki koncentratu pomidorwego 300ml bulionu maka do zageszczenia sosu 1 lyzka oregano oliwa z oliwek wykonanie: Cukinie myjemy i po osuszeniu

Przysmaki Karolki
Marchewkowe placuszki 199

dziesiejsza aura, bo za oknem szaruga, platki sniegu przeplataja sie z deszczem. Nie lubie takiej zimy. Ale dosc marudzenia, zapraszam na przepis. Bliny marchewkowe skladniki: 400g marchewki 1 zabek czosnku 250ml mleka 1 lyzeczka drozdzy instant 150g maki 1 jajko 0,5 lyzeczki zmielonego kminku 20g stopionego masla sol i pieprz do smaku wykonanie: Marchewke obieramy, kroimy w plasterki

Przysmaki Karolki
Norweskie ciasto z łososiem 194

cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka i sok z połowy cytryny 100 g startego sera Emmentaler 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z drożdżami

Przysmaki Karolki
Bułeczki dyniowe czyli pumpkin knots 142

rano dyniowe bułeczki supełki. Podobne już kiedyś robiłam ale nie z dyniowym składnikiem. A po przepis sięgnęłam do Oliwki . W takcie pieczenia w domu unosił się obłędny zapach czosnku i ziół, a poranne śniadanko to była pyszna rozpusta. P rzepis dołączam do Festiwalu Dyniowego . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smoliste żeberka w mielonej kawie 211

łyżki  pikantnego keczupu  1  łyżka  miodu 2  łyżki  sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco 2  ząbki   przeciśniętego  czosnku Mięso pokroić na kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj w misce, dodaj żeberka wymieszaj tak żeby marynata dokładnie oblepiła mięso. Przykryj miskę folią i odstaw na noc do lodówki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z ostrym pesto z dodatkiem pomidorów 234

sambal oelek. Wiem, ze nie jest to przepis na klasyczny włoski makaron tylko moja fantazja z użyciem elementów kuchni azjatyckiej, ale zapewniam ze wszystko wyszło naprawdę pyszne. Proporcje czosnku, chilli i ziół możecie zmieniać w zależności od upodobań. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chłodnik litewski 193

jest. Ten chłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika ze względu na brak czosnku i ogórków kiszonych. I czyż może być piękniejszy kolor na polskim stole? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Passata sos pomidorowy na zime 222

Kolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa rybna bouillabaisse Julii Child 251

Bouillabaisse jest prowansalska zupą rybną. Julia w swej książce podkreśla znaczenie jej prostoty - bulionu wzbogaconego owocami morza i typowymi dla tego regiony smakami: czosnkiem, szafranem, oliwą z oliwek i pomidorami. Zupa jest znakomita i często będę do niej wracać. Zupę przedstawiam z moimi zmianami. Nie miałam skorupek z krewetek, czy świeżych małży, których radzi użyć Julia, wiec dodałam do zupy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Paszteciki drobiowe dietetyczne - montignac 245

moja córka, a która je uwielbia tez je polecam. Są szybkie i nie wymagają wiele pracy. Wychodzą bardzo delikatne, lekko słodkie, więc dla zaostrzenia smaku proponuje dodać więcej czosnku, papryki, może chilli. Przepis z forum diety.mm sprzed kilku lat. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Moja grochówka 259

Grochówka jak każdy wie to zupa przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Gęsta, treściwa, rozgrzewająca i mimo że czerwiec za pasem temperatura nie skłania do letnich potraw, ale właśnie do solidnych dań takich jak polska grochówka. Jedni jedzą ja tak gęsta ze aż łyżka stoi, ja wolę bardziej rzadszą, lżejszą jej wersję. Ale nieważne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z bobem i kurczakiem 243

jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób i gotować około 4 minut. Następnie odsączyć, wystudzić i obrać ze skórki. Odstawić. Filet umyć, osuszyć, pokroić

Zabawa smakiem