kakao...) Siemię lniane mielę sama, żeby zawarty w nim cenny tłuszcz nie zdążył zjełczeć. Z wytrawnych najbardziej lubię ten z soku pomidorowego, do którego dodaję marynowane lub wędzone tofu, czosnek, morszczyn i natkę pietruszki... Naprawdę pyszne! Pozdrawiam - Dorota. sowa_nie_sowa 2011/03/04 07:54:19 Ren-ya - bardzo się cieszę, że Cię zachęciłam:) Na pewno nie pożałujesz! Ja mielę siemię
Zdrowa Kuchnia Sowykiszonej 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek Najpierw włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem (kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam
Zdrowa Kuchnia Sowysama prawie w całości:) Składniki: * 150 g suchych ziaren ciecierzycy * 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine - u mnie oliwa * sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny * 1/2 ząbka czosnku - dałam 2 małe! * ok. 80- 100 ml chłodnej wody - dałam więcej * sól do smaku Pasta tahini: *3 łyżki ziaren sezamu * 1 łyżka oliwy extra vergine Podeszłam ambitnie do tematu
Zdrowa Kuchnia Sowypozostałych po obiedzie. I ju ż wiedziałam jaką pastę skomponuję:) Składniki: * puszka czerwonej fasolki (jeszcze lepsza by była nie z puszki, tylko ugotowana) * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * kilka pieczarek uduszonych z cebulą * po 1/4 łyżeczki majeranku, kminku mielonego i lubczyku * kiszony ogórek (do przybrania) Wszystkie składniki zmiksowałam i serwowałam na grzance chleb
Zdrowa Kuchnia Sowyszklanki mąki orkiszowej graham * 1/2 szklanki zimnej wody * 1/ 3 szklanki oliwy - dałam olej ryżowy (mniej, bo było 1/2 szklanki w przepisie) * 1/2 łyżeczki (albo więcej) soli * lubczyk , czosnek niedźwiedzi * czarnuszka i kminek do posypania Wodę chwilę miksowałam z olejem, a ż nabrała białej barwy. Dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Przy próbie jego wałkowania okazało się, ż e ciasto
Zdrowa Kuchnia SowyZwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę z sosem na bazie curry i bardzo mi ten sos smakował, więc postanowiłam tym razem też podobny sos zrobić. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowysól gałka muszkatołowa (opcjonalnie) 3 -4 łyżki mleka Wykonanie: Kalafior i brokuły gotujemy na parze. Ciepłe miksujemy z mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i gałką (możemy też użyć np. czosnku). Podajemy na ciepło
Sto kolorów kuchniLUTENICA ostra grubo mielona. Sos sporządzony jest z pieczonej papryki 48,5%, pomidorów 25,4%, bakłażanów 8%, purre marchwiowego 3%. Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość energetyczna 100g produktu to: 127kcal, tłuszcz 4,6g, węglowodany 1,5g Sos jest wyrazisty w smaku i ostry. Oto moje
kolorowotorcikowoselera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera 4-5 średnich ziemniaków mała marchewka por 1 l wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku koperek Groszek ptysiowy BRZEŚĆ masło, oliwa Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać
kolorowotorcikowoprzypraw, które pomogą stworzyć niecodzienne danie i wzbogacą je wyjątkowym smakiem. Mieszanka przypraw do Kurczaka na dziko Royal Brand W składzie: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki. PRZEPIS - Kurczak na dziko Kurczak podzielony na części, bądź jak w moim przypadku - udka. Obsmażyć na oleju z każdej strony - na rumiano
kolorowotorcikowoRoladki z indyka z nadzieniem szpinakowo-oliwkowym Mięso pokroić w plastry - rozbić, lekko posolić Szpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy
kolorowotorcikowowodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia. Barszczyk czerwony czysty: 1 kg buraków ćwikłowych 1 duża marchew 1/2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 1 l wody ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranek ewentualnie koncentrat barszczu czerwonego, np Jamar Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać przyprawy - ugotować wywar
kolorowotorcikowoSkładniki: 1/2 opakowania spaghetti Lubella pęczek szparagów 150 ml śmietany 18% około 60 g serka mascarpone ( kopiasta łyżka ) 4 łyżki tartego żółtego sera, np edamski lub inny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól Wykonanie: Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować szparagi na parze. Ugotowane, ostygnięte szparagi pokroić
kolorowotorcikowojajkiem gotowanym na twardo. SKŁADNIKI: * duży pęczek botwiny * 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego * 3 liście laurowe, np Kamis * 4-5 ziaren pieprzu czarnego, np Kamis * 1-2 ząbki czosnku * 2 łyżki octu jabłkowego * 1 łyżka cukru * łyżka śmietany 18% * łyżeczka mąki * sól do smaku * jajka WYKONANIE: Botwinę umyć, pokroić w kawałki około 1cm. Botwinę zalać bulionem, dodać liście laurowe
kolorowotorcikowomakaronu penne 1 pierś z kurczaka pół czerwonej papryki 1 pomidor 2 małe cebule lub 1 duża 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera kilka różyczek brokułów 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej na pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia z wodą Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente
Pasja Smaku