czosnek - 7003 przepisów (strona:341/467)

Golonka w Piwie z Miodem i Rozmarynem 194

bulionu drobiowego 1 marchewka pokrojona w grube plastry 1 średnia pietruszka pokrojona w grube plastry 1 cebula pokrojona w grubsze piórka 1 liść laurowy 4 ząbki czosnku 4 ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Składniki potrzebne podczas pieczenia golonki: 2 łyżki miodu 200 ml jasnego piwa słodka papryka w proszku 1 łyżka połamanych listków rozmarynu 1 łyżka siekanego tymianku wywar, który(...)powstał podczas gotowania golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie golonki, do których wlałam piwo i dolałam bulion. Jeśli te płyny nie przykryją  naszych golonej, dolewamy wody do momentu przykrycia golonek. Wsypałam sól, dodałam listek laurowy i ziela angielskie. Na małym ogniu gotowałam przez

Blondynka Gotuje
Zapiekane Ziołowe Ziemniaczki 153

czym podałam te ziemniaczki? Tego możecie dowiedzieć się na moim fanpage`u na FB - zapraszam!   Składniki na 2 osoby: 8 niedużych ziemniaków 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku z torebki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka estragonu sól Wykonanie: Ziemniaki myjemy, osuszamy i nacinamy na 5 mm plasterki, tak aby nie przeciąć całkiem ziemniaka. Składniki

Blondynka Gotuje
Pappardelle z Domowym Pesto i Zapiekanymi Pomidorkami 166

makaronu pappardelle ( ja użyłam Makaron Czaniecki Pappardelle seria A`la Italiana ) 2 szklanki lisków bazylii (ok.100 g) kilka listków pietruszki 1/2 szklanki startego parmezanu lub Grana Padano 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki migdałów w płatkach (ok.45 g) Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie połówki pomidorków posypujemy solą,świeżo zmielonym pieprzem i skrapiemy dwoma łyżkami oliwy(...)oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Listki bazylii, pietruszki, ser, migdały, czosnek i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ile dodajemy oliwy? Tyle, żeby nasze pesto miało lekko płynną konsystencję. Na koniec pesto doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, z powrotem wkładamy do pustego garnka, dodajemy mały kawałek masła

Blondynka Gotuje
Damskie grillowanie, czyli kurczak, ser i ananas 192

puszki) przyprawa do kurczaka w młynku Kamis sól morska w młynku Kamis 1 pomidor 1/2 młodej cukinii gałązka świeżego rozmarynu kilka listków sałaty mały pęczek szczypiorku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oliwa z oliwek Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, które lekko smarujemy oliwą, oprószamy solą i przyprawą do kurczaka, odstawiamy na ok. godzinę. Ananasa odsączamy(...)cienkie plastry. Myjemy sałatę i suszymy na ściereczce, rwiemy na mniejsze kawałki, szczypior drobno kroimy i mieszamy razem w misce. W osobnej malutkiej miseczce mieszamy łyżeczkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, solą i oliwą z oliwek. Odstawiamy na bok. Paski fileta, sera żółtego i ananasa przeplatamy przez patyczki do szaszłyków. Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozgrzewamy patelnię grillową

Blondynka Gotuje
Męskie Grillowanie, czyli boczek z musztardą ! 166

zamieniam na tą chwilę na: "NIE CZEKAJ AŻ BURZA MINIE -NAUCZ SIĘ GRILLOWAĆ W DESZCZU!' . Składniki: kawałek surowego boczku przyprawa do grilla pikantna Kamis majeranek suszony Kamis 3 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda Dijon Kamis ketchup kilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Wlewamy trochę oleju do miski, do którego wsypujemy majeranek suszony, przyprawę do grilla i przeciśnięte przez(...)praskę czosnek. DO tej naszej marynaty wkładamy pokrojony w 0,5 cm plastry boczek i odstawiamy na godzinkę, dwie, lub na całą noc. Wszystko zależy kiedy się zabraliśmy za to danie. Kiedy już jesteśmy gotowi. Rozgrzewamy patelnię grillową, na którą umieszczamy zamarynowane plastry boczku i grillujemy do momentu,aż boczek będzie dobrze wysmażony, podczas tego procesu co jakiś czas odlewamy

Blondynka Gotuje
Pesto alla Genovese 161

być specjalistką od tego pesto i z pewnością pominęłam wiele, wiele wiadomości na jego temat, ale ja już chcę przejść do przepisu :) Składniki: 2 szklanki listków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii SKWORCU , polecam z tego sklepu, gdyż tam nigdy nie zawiodłam się na jakości. 1/2 szklanki parmezanu  sól oliwa z oliwek makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie(...)suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Siekamy liście bazylii, po czym wkładamy część do moździerza i rozcieramy, w trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty drobno parmezan, posiekany czosnek, orzechy, bazylia. Na końcu dodajemy po odrobinie oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić ugotowany al dente

Blondynka Gotuje
Tortilla Wiosenna! 397

dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków i siekamy, po czym wrzucamy do miski, do której wlewamy olej(...)się za sos czosnkowy, taki improwizowany dla takiego lenia jak ja :) Sos czosnkowy - improwizowany: Nic prostszego jak wylać mały jogurt naturalny do miseczki, przecisnąć przez praskę ze trzy ząbki czosnku, doprawić solą i odstawić aby się "przegryzł". Reszta:  Wszystkie nasze listki, ździebełka, pomidorki, papryczki, cebulki i ogóreczki myjemy, osuszamy i rwiemy i kroimy na takie kawałki jak lubimy. Układamy

Blondynka Gotuje
Pesto z Chlorellą 159

pesto chlorella pasuje idealnie. Proponuję chlorellę dodawać stopniowo i po dodaniu próbować. Takie działanie da Wam możliwość stworzenia smaku idealnego dla siebie. Składniki: 2 szklanki listków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii Skworcu 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek mały pęczek szczypiorku ok. 1 malutka łyżeczka sproszkowanej chlorelli Skworcu makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria(...)suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii i szczypiorek siekamy. Część zieleniny wkładamy do moździerza i rozcieramy. W trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty parmezan, posiekany czosnek,orzechy i bazylia. Pod koniec dodajemy po odrobinie oliwy z oliwek, próbujemy i solimy do smaku. Na sam koniec dodajemy sproszkowaną chlorellę. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się

Blondynka Gotuje
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 208

fochy :) Składniki: 2 średnie pstrągi sok z połowy cytryny kilka plasterków cytryny sól morska pieprz młotkowany z kolendrą Kamis olej rzepakowy Biooil Masło Czosnkowe: masło sól ziołowa kilka ząbków czosnku Wykonanie: Najpierw przygotowujemy masło czosnkowe, które oczywiście możemy zrobić kilka dni wcześniej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą ziołową. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się

Blondynka Gotuje
Spaghetti ze szpinakiem i fetą 225

wiele. Oto jedna z propozycji (póki co moja ulubiona). Spaghetti ze szpinakiem i fetą PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200g makaronu spaghetti pełne ziarno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250g szpinaku mrożonego (może być prosto z zamrażarki) 5 suszonych pomidorków z zalewy (jak ktoś lubi może być więcej) 130g sera feta (pól opakowania kostki) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia(...)makaron i od razu przystąpić do przygotowania sosu. Na patelni zeszklić cebulę, pokrojoną w talarki (można wykorzystać olej z zalewy z pomidorków). Dodać drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek (pamiętając o wstawionej wodzie na makaron. :)). Dodać szpinak i pokrojone pomidorki. Mieszać od czasu do czasu. W między czasie, na oddzielnej suchej patelni uprażyć pestki słonecznika, odstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Spaghetti alla carbonara 249

document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})();   Spaghetti alla carbonara PRZEPIS Składniki 200 g spaghetti pełne ziarno albo fettuccine 50 g wędzonego boczku  1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 ml śmietany 18% 50 g pecorino (lub parmezanu) 1 łyżka natki pietruszki 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek(...)pokroić w paseczki. Na patelni zeszklić cebulę na oliwie z oliwek, dodać czosnek a następnie boczek. Smażyć kilka minut. W miseczce wymieszać śmietanę z serem. Wylewamy mieszankę na patelnię. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki do smaku. Na koniec dodajemy makaron i całość łączymy. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 170

appendChild(pf)})(); Tarta ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 1 gotowy płat ciasta francuskiego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce) 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka suszonych pomidorków (lub z zalewy) 3 małe kulki mozzarelli (ilość wg uznania) sól pieprz gałka muszkatołowa(...)szczypta chili pomidorki koktaljowe (opcjonalnie) Przygotowanie Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak. Dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy. Kiedy szpinak będzie miękki dodać śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ja użyłam papieru do pieczenia). Boki przyciąć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pasztet z soczewicy 186

soczewicy PRZEPIS /forma: keksówka 25x7 cm/ Temperatura pieczenia: 180ºC     Czas pieczenia : 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ły ż ka masła orzechowego (opcj.) przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, słodka(...)wrzucić do garnka. Zalać dwiema szklankami wody, wrzucić 2 listki laurowe, ziele angielskie. Ugotować na "papkę". Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulkę pokrojoną w k ostkę , następnie po siekany czosnek i re sztę wa rzyw startych na tarce. Dla smaku można dodać 2 ły ż ki masła. Wszystko razem dusić do miękkości. Doprawić przyprawami. Uduszone warzywa można wrzucić do blendera

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 167

soli ( dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej wody ( dałam 300 ) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołow y 3 duże główki czosnku ( dałam 6-7 ząbków ) pęczek natki pietruszki ( użyłam pełną garść posiekanej natki ) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem) Przygotowanie(...)minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h. Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej 25-30 min). Upieczone ząbki wyłuskać prosto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Spaghetti alla bolognese 180

dodatek wina czerwonego..... Hmmm :) W każdym razie polecam. :) Spaghetti alla bolognese PRZEPIS   /na 2 porcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego(...)przepisu na opakowaniu.  Mięso wymieszać z majerankiem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek.  Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami.  Nakładać

coolinarnastrefa.blogspot.com