Składniki : 1 makrela wędzona 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyczeczka soku z cytryny 3 łyżki majonezu natka pietruszki szczypiorek sól pieprz Przygotowanie : Makrelę pokruszyć w drobne kawałki jedocześnie pozbywając się wszystkich ości. ( otwierając ją zręcznie łatwo wyjmiemy kręgosłup co znacznie ułatwia pozbycie się ości) Fasolę odsedzić, ja dodatkowo opłukałem i zgnieść widelcem tworząc miazgę(...)Czosnek bardzo drobno posiekać, w sumie to papryczkę (bez pestek), szczypiorek, pietruszkę również możliwie drobno posiekać. Wszystko razem wstępnie wymieszać w 1 misce, sok z cytryny, sól, pieprz dodać do smaku no i majonez, lecz z majonezem najlepiej ostrożnie - dodawać po 1 łyżce i mieszać aby nie przedobrzyć - to ma być pasta
Mechanik w kuchninaprawdę pyszna. Składniki : 10 dag makaronu ryżowego (woreczek) 10 dag wędliny drobiowej pół puszki fasoli konserwowej pół puszki kukurydzy 3 korniszony 3 kawałki papryki marynowanej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy sól, cukier 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie : Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek(...)kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam. Olej, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję starty czosnek, zioła i po szczypcie soli i cukru. Gotowym sosem polewam sałatkę i dekoruję. Naprawdę szybka i smaczna sałatka. Smacznego
Mechanik w kuchniSkładniki: opakowanie Tortellini 3 jajka 1 świeży zielony ogórek puszka kukurydzy koperek ( pęczek ) 15 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku majonez jogurt naturalny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Tortellini gotujemy i studzimy zgodnie z opisem na opakowaniu, jajka również gotujemy i studzimy. Ser żółty ścieram na tarce na grubych oczkach (aby wiórki nie były zbyt duże ser wcześniej kroję(...)niezbyt grube kawałki (foto)), ogórek obieram i kroję w kawałki. Koperek trzeba drobno posiekać a jajka w kosteczkę (ok 1x1 cm). Czosnek ścieram na tarce na drobnych oczkach (więcej na ten temat : sos czosnkowy ) i mieszam z 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami jogurtu. Kukurydzę odsączam. Wszystkie składniki daję do 1 większej misy i dokładnie mieszam. Doprawiam tylko solą
Mechanik w kuchniszpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli 100 ml śmietany 18% ser mozzarella 2 jajka Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia(...)jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki. Przygotowanie farszu : Połówkę cebuli drobno siekam, czosnek ścieram na tarce i zarumieniam w rondlu na łyżce masła. Jak tylko zacznie się cebula zarumieniać dodaję szpinak, gotuję po czym redukuję z nadmiaru wody. Śmietana i jajka łączę razem
Mechanik w kuchnibardzo szybka zupa i w dodatku same witaminki. Zresztą ja osobiście bardzo lubię wszelkie krem zupy. Składniki: 1 brokuł 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% pół cebuli kostkę bulionową łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, ząbek czosnku, ziemniaki obieram, kroję w małe kawałki i gotuję w litrze
Mechanik w kuchnijajko kostka rosołowa Co potrzebujemy na sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki) 2-3 papryczki chilli cebulę 2 ząbki czosnku odrobina oliwy śmietana 18% Przygotowanie gołąbków: Najlepiej jeśli mamy młodą kapustę wtedy wystarczy sparzyć ją wrzątkiem aby liście ładnie odchodziły, natomiast jeśli nie mamy młodej kapusty jak w moim(...)oleju smażymy do pierwszych oznak zarumienienia, dodajemy wtedy pomidory z puszki ( zwykłe pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki ponadto dolać ok 1 szklanki wody) i w talarki pokrojony czosnek. Całość gotujemy przez kilka minut. Kolejną rzeczą którą trzeba z robić to wszystko mielimy w garnku blenderem aż do momentu gdy zostaną drobne gródki z cebuli - mają zostać. Cały
Mechanik w kuchniniską zawartością cholesterolu. Można przyrządzać z niego naprawdę wyjątkowe dania. Potrzebujemy : królika a konkretnie jego korpus 3 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej) kiszonego ogórka kawałek konserwowej papryki pół cebuli ząbek czosnku kawałek boczku kostka rosołowa lub bulion Przygotowanie: Korpus królika po czyszczeniu i opłukaniu otwieram, solę, pieprzę i smaruję musztardą. Ogórek, paprykę i boczek kroję w podłużne paski, cebulę w piórka(...)czosnek ścieram na tarce, wszystko to układam na króliku. Całość nakrywam płatami bocznymi królika i obwiązuję nitką. Na rozgrzane masło (może być z margaryną) kładę królika i obsmażam z każdej strony. W między czasie podgrzewam ok litr bulionu. Kiedy mięso jest już obsmażone zalewam je bulionem i duszę ok 45 minut do godziny. Proponuję się nie śpieszyć, kilka minut dłużej
Mechanik w kuchnitwarogu półtłustego 10 - 12 czarnych oliwek 6 - 7 suszonych pomidorów łyżka siekanego koperku 2 łyżki skrojonej w kosteczkę papryki ( ja w połowie daję papryczkę chilli ) ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Makaron wrzucam do wrzątku i gotuję aż będzie al dente, zawsze jednak wrzucam więcej bo zawsze mogę wybrać najładniejsze. Wyciągam je, przelewam zimną wodą i wykładam na deskę otworem(...)dół aby ociekły. Twaróg przekładam do misy i troszeczkę ugniatam aby go rozkruszyć. Pozostałe składniki czyli oliwki - kroję w piórka, suszone pomidory - w kosteczkę, czosnek - ścieram na tarce, papryka (papryczka chilli) - w drobną kosteczkę i dodaję do misy z twarogiem i mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawiam solą i pieprzem. Muszelki nadziewam przy pomocy
Mechanik w kuchniSkładniki na ok. 4 porcje : 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego czerwona papryka 2 papryczki chilli pęczek szczypiorku lub koperku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 2 średnie pomidory słodka i ostra papryka w proszku olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie : Na potrawkę najlepsze(...)olej i wrzucam drobno posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu zeszklenia, dodaję skrojone mięso i tylko przez kilka minut podsmażam co chwilę mieszając aby się zarumieniło. Następnie dodaję starty czosnek i skrojoną w paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki. Całość podlewam rosołem i duszę. Miernikiem przejścia do kolejnego kroku jest miękkość papryki. Przygotowuję śmietanę, hartuję ją i dodaję
Mechanik w kuchniswoją drogą powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu pikantniejsze danie to pozytywnie wpływa na działanie naszej tarczycy i całej reszty. Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 cebula 1 większy ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy przecier z papryczek chilli ( w Kauflandzie za niecałe 6zł ) puszka krojonych pomidorów Do podania potrzebne jeszcze ziemniaczki, ogórek i śmietana zagęszczana 18%, sól, pieprz(...)kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę, smażę mieszając co chwilę aż do pierwszych oznak zarumienienia, dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i starty ząbek czosnku. Chwilę smażę i dodaję 1 łyżkę stołową przecieru z chilli, całość smażę aż cebulka się zeszkli a kurczak dostanie swojej kruchości. Dodaję całą puszkę krojonych pomidorów, gotuję aż do pełnego
Mechanik w kuchniświeżej bułce z karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek. 500 g wątróbek drobiowych 150 g masła 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 50 ml brandy lub whisky sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 100 g masła i wkładamy(...)ognia, wkładamy wątróbki do blendera i miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę czerwoną i białą z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych kokilek. 50 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyrządza się go na jednej patelni z masłem, oraz brandy, alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła i wkładamy 250 świeżej(...)odstawiamy z ognia, wkładamy wątróbki do blendera i miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszamy od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 1 łyżką natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Mój pasztet z drobiowych wątróbek przygotowałam w formie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię galaretkę, która wytwarza się podczas przygotowywania tej wędliny domowej. Składniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli peklowe 1/2 łyżeczki soli jodowanej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka suchej żelatyny Udka z kurczak luzujemy z kości, ściągamy skórę, mięso kroimy w kostkę, ja doprawiłam mieszanką(...)przypraw przygotowaną z :1 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 ziarenek rozkruszonego ziela angielskiego, 1 listka laurowego, 1 łyżeczki soli peklowej +trochę zwykłej soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego (przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej prostych, nie będzie wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, ale okres suszenia trwał 2 tygodnie, wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano, dodałam trochę suszonego czosnku, oraz dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, ale aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu(...)szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżki suszonego oregano 1,5 łyżki wędzonej papryki Kotanyi 1,5 łyżki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka suszonego czosnku Przygotowanie: Proces przygotowania tej wędliny trwa 2,5 tygodnia, ale wy możecie go skrócić lub wydłużyć w zależności od preferencji każdy lubi mniej lub bardziej podsuszoną wędlinę dojrzewającą. Ale czyż moja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowstaje po pasteryzacji, bardzo ją lubię. Karkówka ze słoika , polecam! Składniki: 600 g karkówki wieprzowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki soli jodowanej 1 łyżka suszonego czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą kilka ziaren pieprzu naturalnego 1 łyżeczka suchej żelatyny Mięso z karkówki kroimy w dosyć drobną kostkę, doprawiłam(...)mięso mieszanką przypraw przygotowaną z :1 łyżki majeranku, 1 łyżki suszonego czosnku, 2 ziarenek rozkruszonego ziela angielskiego, 1 listka laurowego, 1 łyżeczki soli peklowej +trochę zwykłej soli, 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (ale wykorzystane przyprawy to kwestia upodobań) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej o prostych krawędziach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię