taki z piekarnika. Rybka, ulubione dodatki, folia aluminiowa i krótki czas pieczenia, a efekt? Wyśmienity obiad. Składniki: tusza witlinka 2 plasterki cytryny natka pietruszki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: 1. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba to nożem trzeba bardziej rozciąć rybę tak, by łatwo było
Pasja Smakujedno z moich ulubionych rybnych dań. Składniki: (dla 4-6 osób) 3 filety z dorsza 2 puszki całych pomidorów w sosie pomidorowym 1,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie oregano łyżeczka cukru pieprz, sól Wykonanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na patelni. 2. Do cebuli po kilku minutach dodać dwie puszki pomidorów
Pasja Smakumamy. Składniki: filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 20 dkg żółtego sera 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki zimniaczanej 2 cebule sól, pieprz 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Kurczaka i pieczarki pokroić w kostkę. Pieczarki lekko obgotować w osolonej wodzie. 2. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę. 3. Do kurczaka(...)dodać pieczarki, cebule i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko połączyć z mąką i roztrzepanymi jajkami. Na koniec dodać żółty ser. Doprawić do smaku. 4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Pasja Smakupomidorowym. Poczułam lato kolejny raz. Inspiracja: [Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 38] Składniki: opakowanie makaronu muszelki podwójna pierś z kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, smażyć(...)patelni przez kilka minut. 3. Obrać i posiekać cebulę, dodać do mięsa razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. 4. Gdy cebula zmięknie, dodać pokrojone drobno pomidory, posiekaną drobno papryczkę chili i kostkę bulionową. 5. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać dwie łyżki śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszać. 6. Doprawić
Pasja SmakuŻycie na gorąco”, nr 36/2012, s. 27 Składniki: 2 bakłażany sól, pieprz oliwa z oliwek 500 g mięsa mielonego 150 g mrożonego szpinaku opakowanie sera feta cebula 2 ząbki czosnku 800 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka ziół prowansalskich 80 g tartego żółtego sera Wykonanie: Bakłażany umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w plastry. Plastry posolić, odstawić na chwilę(...)małej ilości tłuszczu podsmażyć mielone mięso. Dodać rozmrożony szpinak. Krótko podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Kiedy mięso nieco wystygnie, wymieszać z rozkruszonym serem feta. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać pomidory z puszki, gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na plastry bakłażana nanieść porcję farszu mięsno-szpinakowego, zwinąć
Pasja Smakufont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego: Ziemniaczane przysmaki, s. 26 Składniki: 8 ziemniaków średniej wielkości pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 10 dag żółtego sera ½ szklanki oliwy sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Z jednej strony zrobić nacięcie na krzyż i każdy ziemniak oddzielnie zawinąć w folię(...)aluminiową. Ułożyć je na blaszce i piec 50 minut w 200 st.C. Pietruszkę posiekać dość grubo i zmiksować z czosnkiem, startym żółtym serem, stopniowo dodając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchylać widelcem w miejscu nacięć i nakładać po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podać oddzielnie
Pasja SmakuRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych mała czerwona papryka papryczka chili garść listków bazylii 2 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz opakowanie makaronu radiatori Wykonanie: Pierś z kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulę, smażyć przez chwilę, dodać pomidory pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną(...)kostkę. Przekroić chili, usunąć nasionka i wrzucić na patelnię. Do sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną, na koniec dodać posiekane listki bazylii. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i polać sosem. Udekorować liskami bazylii. insertCookd("2a1638c9206da4988df5ea5b0f956f35
Pasja SmakuPoradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego chili, sól, pieprz - do smaku Wykonanie: Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojoną w duże piórka cebulę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki(...)pokroić w dużą kostkę. Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Pasja Smakuwyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem i przyprawą. Piec w rękawie do pieczenia przez godzinę w temperaturze 175 st.C. Maślaki oczyścić, obrać ze skórki, umyć(...)pokroić na plastry. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać maślaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 20 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać ze schabem. a tak wyglądały obrane maślaki
Pasja Smakufont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: opakowanie makaronu kokardki kulka mozzarelli opakowanie mrożonego szpinaku 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia, oregano Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, ponownie przełożyć do garnka. Na patelni poddusić szpinak, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pomidory
Pasja Smakuswoją chwilę, ale na szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje. Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni(...)wyciśnięte ząbki i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną fetę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i fety. Muszle układać na sosie pomidorowym. Całość posypać startym żółtym serem
Pasja Smakusama spróbuję go ugotować. Czuć trochę tę sztuczność, która jest zawsze w przypadku takich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki: 500 g mięsa mielonego cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju puszka pomidorów opakowanie makaronu kolanka sól, pieprz 20 dag żółtego sera opakowanie Sosu beszamelowego do zapiekanek (Winiary) 200 ml wody 300 ml mleka Wykonanie: Cebulę i czosnek
Pasja Smakukurczaka pokrojone w dużą kostkę puszka mleczka kokosowego, 1 posiekana cebula, 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka 1 pokrojony w kostkę pomidor 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny 1/3 łyżeczki chilli (w oryginale pieprzu cayenne ) sól, pieprz, sok z cytryny olej Wykonanie: Mięso marynować w soku(...)cytryny przez 30 minut. Osączyć z soku i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut. Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie posypane suszoną pietruszką
Pasja Smakupesto. Przygotowana jednak na wykorzystanie szpinaku postanowiłam zmienić przepis i tym sposobem wyszedł mi ciekawy, lekki obiad. Składniki: 4 "kotletowe porcje" z piersi indyczej opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka śmietany sól, pieprz olej Wykonanie: Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrażać na patelni na małym ogniu z niewielką ilością oleju. Po rozmrożeniu szpinak doprawić do smaku czosnkiem
Pasja Smakujest to tylko moja opinia :) Składniki: 500 g mielonego mięsa cebula puszka pomidorów krojonych (lub 4 świeże) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku szczypta chilli sól, pieprz zioła prowansalskie, świeża bazylia żółty ser/parmezan do posypania ewentualnie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać na patelni, następnie dodać pokrojoną(...)kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować al dente. Porcje makaronu polewać
Pasja Smaku