obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dokładałam i miksowałam po kolei: 1. ziemniaki, cukinia, jajko, 1/3 łyżeczki kminku (sł) 2. cebula, pieprz (o) 3. sól(...)cytryny (k) 5. tymianek, kurkuma (g) Placki smażyłam tradycyjnie na patelni, a w międzyczasie do rondelka wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju (spod pomidorów) pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę smażyłam i dodałam liście szpinaku. Po podduszeniu dorzuciłam kawałki suszonego pomidora, a potem rozkładałam na plackach. "Przyjaźń to nie tylko wspaniały prezent, lecz także ustawiczna praca" Ernst Zacharias
Zdrowa Kuchnia Sowyoddać nie mogą... Może się skusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik) bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła Zupa ugotowana wg Kuchni Pięciu Przemian. Na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki (sł), skrzydło indyka (o) i gotowałam do prawie miękkości tegoż(...)cytryny (k), lubczyk (g), pietruszkę i kalarepkę (sł), seler (o) i znów gotowałam ok. 20 min, po czym dodałam lekko podsmażony na maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku por. Chwilkę jeszcze potrzymałam na gazie, po czym wyjęłam mięso, a zupę lekko zmiksowałam, tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach. Dodałam obrane z kości kawałki mięsa, posypałam koperkiem i zjadłam z grzanką
Zdrowa Kuchnia Sowyadzuki z myślą o deserze, więc padło na nią. PASTA Z FASOLKĄ ADZUKI Składniki: * 2-3 łyżki ugotowanej fasoli * 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej * ząbek czosnku * łyżka jogurtu/majonezu/śmietany * sól, lubczyk, cebula suszona, kminek mielony Wszystkie składniki zmiksowałam. Wyszła super! PASTA Z JAJKIEM I BROKUŁEM Składniki: * 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej(...)ugotowane na twardo jajko * 2-3 zblanszowane różyczki brokuła * łyżka jogurtu/majonezu/śmietany * duży ząbek czosnku * kurkuma, sól, cebula suszona, majeranek Bardzo, bardzo dobra:) Do tych past nie potrzeba chleba (choć zamierzałam je zjeść na grzance), smakują solo wyśmienicie:) "Moda - to co dziś ładne, ale za kilka lat będzie brzydkie. Sztuka — to co dziś brzydkie
Zdrowa Kuchnia Sowytermikę wychładzającą, więc danie najlepsze na lato, ale smak był wielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu:) Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę
Zdrowa Kuchnia SowyKatalog i Karta na Plus Minęły kolejne dwa tygodnie, jest weekend, czyli pora na moje kolejne polecenia. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowyaromatyczne. Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów * ziemniaki * pomidorki koktajlowe * cebula * papryka - nie za dużo * tymianek, najlepiej świeży * kilka ząbków czosnku * olej, oliwa * sól i pieprz Ziemniaki kroimy w cząstki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy nią ziemniaczki. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cebulkę. Tymianek - obrywamy listki(...)posypujemy danie, doprawiamy pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i oliwą i solą - polewamy. Pieczemy dość długo, mi to zajęło około 1,5 godziny w 200 stopniach C. Upieczone kartofelki podajemy z sosem jogurtowym. SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny * szczypta soli * zioła prowansalskie Wszystko łączymy. SMACZNEGO
kolorowotorcikowopora na przepis. Kanie często smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak ja mam dla Was inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, pszenne pieczywo tostowe, ser żółty (najlepiej parmezan) ja nie miałam parmezan użyłam innego i też było pyszne ! Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy chwilę, wrzucamy(...)niej pokrojone kanie i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy. Na blasze układamy kromki pieczywa tostowego, wykładamy na nie grzyby. Posypujemy serem i pietruszką. Wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aż ser się rozpuści. Podajemy z wytrawnym winem. Smacznego
kolorowotorcikowosoczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku Wykonanie: Wodę zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pogotować 20-30 minut. Ziemniaki(...)pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Wsypać soczewicę - gotować 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Posypać natką. Soczewica to doskonałe źródło żelaza - polecam więc osobom borykającym się z niedoborem tego pierwiastka. Ja do takowych należę i zgodnie z zaleceniami Pani doktor zaczynam zdrowo się odżywiać :) Smacznego
kolorowotorcikowoprzyprawą do ziemniaków, np Prymat i majerankiem. Piec do zrumienienia. Sos tzatziki: 250 ml jogurtu naturalnego 1/2 ogórka świeżego 1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku sól Ogórka pokroić w drobną kostkę, koper posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą. Smacznego
kolorowotorcikowotrzeba wlewać tłuszczu na patelnię, mięso jest juz nim oblane. Smażyc na złoty kolor. Do mięsa podałam sos jogurtowy 250 ml jogurtu greckiego 3/4 ogórka szczypior 2 ząbki czosnku sól, bazylia Ogórek pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć. Szukajcie informacji oraz smacznych przepisów z olejem rzepakowym tutaj
kolorowotorcikowotortilli znalazły się: mięso z kurczaka Filet kroimy w paski, podsmażamy na oleju. Przyprawiamy. Warzywa: sałata, pomidor, ogórek Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku - czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i jogurtem. Smacznego
kolorowotorcikowotygodniu będzie makaronowo... Obiecałam to pewnej osobie, która potrzebuje przepisów. Kasiu - zaczynamy :) Cannelloni z mięsem mielonym 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia opakowanie makaronu Cannelloni sól, pieprz, przyprawy do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml sosu pomidorowy sól, pieprz do smaku 15-20 dag żółtego sera Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać(...)patelni, usmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać mięso, podsmażyć przez około 7-8 minut. Doprawić do smaku czosnkiem solą i przyprawami. Zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej. Rurki cannelloni nadziewać mięsem - dość ciasno. Układać w naczyniu jedną przy drugiej. Sos pomidorowy doprawić - zalać makaron. Posypać tartym serem żółtym. Piec około 40 minut w 170 stopniach
kolorowotorcikowokule. Te z kolei cienko rozwałkować. FARSZ: około 350 g szpinaku 1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu ) 180 - 200 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia pieprz do smaku Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości
kolorowotorcikowomała cukinia 1/2 średniego pora 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia Przygotowanie Mięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry. Olej rozgrzać, wrzucić mięso - podsmażyć. Dodać warzywa - dusić. Pod koniec duszenia dodać koncentrat, ewentualnie(...)podlać trochę wody. Na koniec doprawić do smaku - czosnkiem, papryką i solą. Podawać z ryżem
kolorowotorcikowoburaczków dodać ser, sól pieprz - połączyć. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Do polania: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku Olej rozgrzać, na gorący - olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać - wyłączyć. Polać pierogi. Smacznego
kolorowotorcikowo