czosnek - 7003 przepisów (strona:309/467)

Chiński sos słodko - kwaśny. 287

cienkie paski; 4 posiekane dymki; 1 papryczka chili - drobno posiekana, bez pestek; 1 łyżeczka startego imbiru świeżego; 3 łyżki soku pomidorowego lub 2 łyżki przecieru pomidorowego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 3 łyżki miodu; 1 łyżka mąki kukurydzianej;  1/2 puszki ananasa w kawałkach wraz z sokiem; olej do smażenia. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej(...)Dodajemy dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek. Smażymy 2 min. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy sok/przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty można dodać trochę wody. Na koniec dodajemy ananasa i przesmażamy jeszcze chwile. Moja rada - ananasa dodawajcie stopniowo i próbujcie sosu, żeby nie wyszedł

Miksturownik
Makaron z kurczakiem i sosem z awokado. 405

talerzy. :) Makaron z kurczakiem i sosem z awokado. Składniki dla 3-4 osób: 300 g makaronu spaghetti; 1 duże dojrzałe awokado; 200 ml śmietanki; pierś z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka soku z cytryny;  posiekana natka pietruszki; oliwa do smażenia; świeżo zmielony pieprz; sól; Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie(...)Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Miąższ z awokado, śmietankę, czosnek, pietruszkę i sok z cytryny miksujemy dokładnie w blenderze. Dodajemy powstały krem do smażącego się kurczaka. Podgrzewamy delikatnie, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia. Na patelnię dodajemy makaron. Mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i od razu podajemy. Smacznego

Miksturownik
Zakwas na żurek. 310

Zakwas na żur. Składniki: 1 szkl. mąki żytniej; 1/4 szkl. otrębów owsianych; 1/4 szkl. płatków owsianych; ok. 1/2 l ciepłej wody;  liść laurowy; 2 ziela angielskie; ząbek czosnku. Do słoika lub kamionki wsypujemy mąkę, otręby i płatki. Zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Po wymieszaniu dodajemy czosnek i przyprawy. Przykrywamy lnianą ściereczką

Miksturownik
Makaron ze szpinakiem 256

bardziej niż ten z białej mąki:) Przepis na 2-3 porcje: * 200 g makaronu rurki pełnoziarnistego – używam Lubelli * 5 kulek szpinaku Bonduelle * szczypta gałki muszkatołowej * 100 g śmietany18% * ząbek czosnku * sól, pieprz Makaron wrzucam na wrzątek, gotuję al dente. W  czasie gdy makaron się gotuje wkładam zamrożone kulki szpinaku  na patelnię na baaardzo delikatny ogień. Mieszam aż się(...)rozmrozi, doprawiam, na końcu dodaję ok. 100 g śmietany, mieszam, dodaję  wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Makaron odcedzam, dodaję szpinak, zajadam:) Aby danie było zgodne z  I fazą MM śmietanę należy zastąpić mlekiem bądź chudym białym serkiem. Komentarze emka1216 2010/01/08 14:00:55 Szpinak zaczęłam jeść w wieku 42 lat. Przedtem moje kubki smakowe do niego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placki selerowe z pieczarkami 152

duży seler, waga ok. 500 g * 100 - 150 g sera żółtego * 2 jajka * 2 łyżki mąki pszennej typ 1850 * sól, pieprz, ew. inne przyprawy * 500 g pieczarek * 2 cebule * czosnek * śmietana 18% * przyprawy Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, cebule posiekałam. Cebulę zeszkliłam na rozgrzanym oleju, wrzuciłam pieczarki, przyprawiłam i dusiłam aż do odparowania. Na końcu dodałam wyciśnięty czosnek

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet z pieczarkami 200

danie. Proste, szybkie i każdy lubi:) Składniki na jedną porcję: * 1-2 jajka * 1 żółtko * ser żółty starty na tarce * olej * kilka pieczarek * cebula * śmietana kwaśna 18% * czosnek * przyprawy   Lekko ubijam jajka, żółtko, ser i przyprawy i wylewam na patelnię z niewielką ilością oleju. Smażę do ścięcia masy jajecznej.    Pieczarki ścieram na tarce lub drobno kroję, wrzucam(...)zeszkloną cebulę i smażę do odparowania. Na końcu dodaję wyciśnięty czosnek, łyżkę lub dwie śmietany i przyprawiam do smaku - z reguły ziołami prowansalskimi. Na placek nakładam pieczarki, składam na pół i serwuję:) Komentarze nieproszonamilosc 2010/02/25 19:43:08 mniam, pycha wyglada ;) sowa_nie_sowa 2010/02/25 19:49:03 I pycha smakuje, częstuj się

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zapiekanka makaronowa 2896

osób: * ok. 200 g makaronu - wzięłam penne pełnoziarniste * 300 g pieczarek * pół papryki surowej * puszka pomidorów krojonych - u mnie lidlowskie do pizzy * ser żółty starty * 2 cebule * 2 ząbki czosnku * trochę oleju * przyprawy Cebulę i czosnek posiekałam i wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej, dodałam przetarte na grubych oczkach  pieczarki i pokrojoną paprykę. Chwilę dusiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pyszna zapiekanka makaronowa 325

porcje: * 150 g makaronu  pełnoziarnistego - dałam świderki * cebula * 250 g mięsa mielonego * kilka plasterków sera żółtego * 1/2 opakowania sera pleśniowego typu lazur * kilka pomidorów suszonych w oliwie * ząbek czosnku * przyprawy * zielona cebulka Drobno pokrojoną cebulę wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy spod pomidorów, chwilkę przesmażyłam, dorzuciłam mięso, dodałam wyciśnięty czosnek i przyprawy. W międzyczasie włączyłam piekarnik

Zdrowa Kuchnia Sowy
Witam po przerwie, czyli elektryczne grillowanie;) 140

obiadowy, którym się zachwyciłam ostatnio: Składniki: * bakłażan * pieczarki * papryka * ogórek zielony Sos: * 1-2 łyżek sera białego takiego jak na serniki * 1-2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam, żeby wypuścił sok. Wytarłam i położyłam na grillu (uprzednio posmarowanym lekko olejem), dodałam pokrojone(...)grillowaliśmy wczoraj na świeżym powietrzu i strasznie chciałam wypróbować bakłażanowe chipsy, ale ku mojej rozpaczy brakło bakłażanów w sklepie... Sosik wygląda smakowicie. Ja zazwyczaj robię podobny, też z czosnkiem, ale na bazie serka naturalnego i z pokrojonym ogórkiem (do tego oczywiście sól i pieprz) - jest doskonały do grillowanych potraw. Ale Twój sosik też wypróbuję, jak już dotrze

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kotlety mielone z pieczarkami 194

teraz zamiast sera dodałam inny składnik i nie przysmażałam ich w klasyczny sposób. Składniki na 4 porcje: * 500 g mięsa mielonego z szynki * 3 pieczarki * cebula * kilka ząbków czosnku w zalewie * 1-2 łyżki musztardy Dijon * jajko * sól, pieprz Cebulę, pieczarki i ząbki czosnku wrzuciłam do miksera i przemieliłam na drobno. Dodałam do mięsa, wbiłam jajko, doprawiłam i wymieszałam bardzo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bakłażan zapiekany 140

czymś zapiekanym, a ponieważ miałam pod ręką bakłażana i pieczarki, więc powstało danie na tym oparte, wymyślone na poczekaniu:) Składniki: * bakłażan   * kilka dużych pieczarek * cebula spora * ząbek czosnku * ser starty Stary Olęder * 3 plasterki sera wędzonego * sól, zioła * ryż basmati - 2 łyżki ugotowanego Bakłażana wydrążyłam (wydrążony środek pokroiłam na grube plastry), posoliłam i pozostawiłam na 1/2 godziny, żeby wypuścił(...)goryczką. W międzyczasie udusiłam cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki. Dodałam wyciśnięty czosnek, sól i zioła do smaku. Bakłażana wytarłam do sucha i rozłożyłam w naczyniu żaroodpornym - obie połówki i plastry. Napełniłam środek i wierzch plasterków mieszanką ryżu (ryż został mi po przygotowaniu innej potrawy) i pieczarek, posypałam startym serem, a że było go niewiele dodałam pokrojony na plasterki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa zielona z serem 203

Składniki na 2 porcje: * 1/2 brokuła * 1/2 cukinii * kawałek kapusty włoskiej * jarzyny do zrobienia wywaru: marchewka, pietruszka, seler, por * przyprawy: sól czosnkowa, lubczyk, kurkuma, oregano, bazylia * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * trochę oliwy * ser żółty lub lazur Najpierw zrobiłam wywar jarzynowy, żeby nie korzystać z bulionu z kostki - takiego ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam jarzyny oprócz(...)kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię  razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam i na końcu całość zmiksowałam. Wlałam porcję do miseczki, posypałam w pierwszym dniu startym żółtym serem, a w drugim kawałkami

Zdrowa Kuchnia Sowy
Marchwiane placki ziemniaczane z gorgonzolą 210

necie w poszukiwaniu przepisu na placki wykonane wg zasad  Kuchni Pięciu Przemian i znalazłam na tym blogu . Składniki na 3 osoby: * 700 g ziemniaków * cebula * 3 spore ząbki czosnku * marchew * 2 jajka * 2 spore łyżki mąki pszennej typ 1850 * olej * łyżeczka soku z cytryny * przyprawy: kminek, pieprz czarny, imbir, gałka muszkatołowa, sól, Vegeta Natur, bazylia, kurkuma, papryka słodka Zrobiłam(...)ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam 1/3 łyżeczki kminku, wbiłam 2 jajka (sł) 2. Dodałam startą sporą cebulę i 3 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (o) 3. Łyżeczkę z czubkiem soli i łyżeczkę Vegety Natur (sn) 4. Skropiłam całość łyżeczką soku z cytryny, dodałam mąkę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziemniaki puree pyszne 322

których  uczestniczyłam w grudniu, a który to przepis zaraz wypróbowałam i potwierdzam, że ziemniaczki są pyszne! Składniki: * ziemniaki * mały kawałek marchewki i pietruszki * cebula (robiłam też z porem) * czosnek * masło lub olej * przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek,  bazylia, ew.kolendra, estragon * cytryna Po kolei: 1. na wrzącą wodę wrzucamy szczyptę kurkumy i majeranku (o) 2. kawałek marchewki i pietruszki(...)Gotujemy ok. 15 minut 3. dodajemy świeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (sł) 4. kminek (sł/m) - można zmielić 5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii, ew. kolendry (m) 6. solimy (sn) 7. kilka kropli cytryny (k) 8. szczyptę tymianku (o) Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy wodę, zostawiamy ziemniaki w garnku, a na patelni rozgrzewamy trochę oleju

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta z zielonego groszku bardzo wiosenna:) 197

zielonego groszku - wzięłam z puszki cebula 2-3 łyżki oliwy extra vergine lub oleju lnianego/sezamowego przyprawy: zamiast cząbru z przepisu dałam estragon, pieprz, sól, sos sojowy, dodałam też czosnek niedźwiedzi Wg przepisu groszek miał być ugotowany, co mi się trochę dziwne wydało w stosunku do groszku z puszki, ale się karnie zastosowałam i wrzuciłam na kilka minut na wrzątek(...)kurkumy. W tym czasie zeszkliłam na łyżce oliwy drobno pokrojoną cebulę. Przełożyłam odsączony groszek i cebulę (sł) do miski  i kolejno dodałam jeszcze: łyżkę oliwy (sł), estragon, pieprz, czosnek niedźwiedzi (o), a na końcu trochę soli i kilka kropli sosu sojowego (taki bez glutaminianu) (sn). Zmiksowałam, przełożyłam na kromki chleba opieczone w tosterze i posypałam dla zwiększenia urody suszonymi

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania