osób: pokaźna wiązka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego; 200 g makaronu najlepiej pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki czosnku; oliwa z oliwek; sól, pieprz. Szpinak świeży płuczemy, przebieramy i trochę siekamy. Szpinak mrożony... wyjmujemy z opakowania :p A tak serio to na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli korzystamy ze świeżego(...)dodajemy kilka kropli oliwy, mrożony wrzucamy sam. Kiedy świeży zmięknie, a z mrożonego odparuje woda dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na koniec dodajemy serek i mieszamy dokładnie. Gotujemy makaron i wrzucamy na patelnie - danie gotowe. Smacznego
Miksturownikzobaczymy co się trafi :) Chłodnik ogórkowy. Składniki dla 4-6 osób: ok. 1 kg. ogórków szklarniowych; pęczek rzodkiewki; pęczek koperku; 400 ml maślanki; 400 ml kefiru; 2 ząbki dobrego czosnku; sól, świeżo mielony pieprz; opcjonalnie: jajka. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można odlać wodę spod ogórków, ale ja tego nie robiłam. Rzodkiewkę myjemy i kroimy(...)kostkę - wersja dla leniuszków takich jak ja: ścieramy na tej samej tarce co ogórki :). Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą dodajemy kefir i maślankę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło i "przegryzło". Możemy podawać z ugotowanymi na twardo jajami. Smacznego!!! ... albo raczej chłodnego
Miksturownikcienkie paski; 4 posiekane dymki; 1 papryczka chili - drobno posiekana, bez pestek; 1 łyżeczka startego imbiru świeżego; 3 łyżki soku pomidorowego lub 2 łyżki przecieru pomidorowego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 3 łyżki miodu; 1 łyżka mąki kukurydzianej; 1/2 puszki ananasa w kawałkach wraz z sokiem; olej do smażenia. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej(...)Dodajemy dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek. Smażymy 2 min. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy sok/przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty można dodać trochę wody. Na koniec dodajemy ananasa i przesmażamy jeszcze chwile. Moja rada - ananasa dodawajcie stopniowo i próbujcie sosu, żeby nie wyszedł
Miksturowniktalerzy. :) Makaron z kurczakiem i sosem z awokado. Składniki dla 3-4 osób: 300 g makaronu spaghetti; 1 duże dojrzałe awokado; 200 ml śmietanki; pierś z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka soku z cytryny; posiekana natka pietruszki; oliwa do smażenia; świeżo zmielony pieprz; sól; Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie(...)Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Miąższ z awokado, śmietankę, czosnek, pietruszkę i sok z cytryny miksujemy dokładnie w blenderze. Dodajemy powstały krem do smażącego się kurczaka. Podgrzewamy delikatnie, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia. Na patelnię dodajemy makaron. Mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i od razu podajemy. Smacznego
MiksturownikZakwas na żur. Składniki: 1 szkl. mąki żytniej; 1/4 szkl. otrębów owsianych; 1/4 szkl. płatków owsianych; ok. 1/2 l ciepłej wody; liść laurowy; 2 ziela angielskie; ząbek czosnku. Do słoika lub kamionki wsypujemy mąkę, otręby i płatki. Zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Po wymieszaniu dodajemy czosnek i przyprawy. Przykrywamy lnianą ściereczką
Miksturownikbardziej niż ten z białej mąki:) Przepis na 2-3 porcje: * 200 g makaronu rurki pełnoziarnistego – używam Lubelli * 5 kulek szpinaku Bonduelle * szczypta gałki muszkatołowej * 100 g śmietany18% * ząbek czosnku * sól, pieprz Makaron wrzucam na wrzątek, gotuję al dente. W czasie gdy makaron się gotuje wkładam zamrożone kulki szpinaku na patelnię na baaardzo delikatny ogień. Mieszam aż się(...)rozmrozi, doprawiam, na końcu dodaję ok. 100 g śmietany, mieszam, dodaję wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Makaron odcedzam, dodaję szpinak, zajadam:) Aby danie było zgodne z I fazą MM śmietanę należy zastąpić mlekiem bądź chudym białym serkiem. Komentarze emka1216 2010/01/08 14:00:55 Szpinak zaczęłam jeść w wieku 42 lat. Przedtem moje kubki smakowe do niego
Zdrowa Kuchnia Sowyduży seler, waga ok. 500 g * 100 - 150 g sera żółtego * 2 jajka * 2 łyżki mąki pszennej typ 1850 * sól, pieprz, ew. inne przyprawy * 500 g pieczarek * 2 cebule * czosnek * śmietana 18% * przyprawy Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, cebule posiekałam. Cebulę zeszkliłam na rozgrzanym oleju, wrzuciłam pieczarki, przyprawiłam i dusiłam aż do odparowania. Na końcu dodałam wyciśnięty czosnek
Zdrowa Kuchnia Sowydanie. Proste, szybkie i każdy lubi:) Składniki na jedną porcję: * 1-2 jajka * 1 żółtko * ser żółty starty na tarce * olej * kilka pieczarek * cebula * śmietana kwaśna 18% * czosnek * przyprawy Lekko ubijam jajka, żółtko, ser i przyprawy i wylewam na patelnię z niewielką ilością oleju. Smażę do ścięcia masy jajecznej. Pieczarki ścieram na tarce lub drobno kroję, wrzucam(...)zeszkloną cebulę i smażę do odparowania. Na końcu dodaję wyciśnięty czosnek, łyżkę lub dwie śmietany i przyprawiam do smaku - z reguły ziołami prowansalskimi. Na placek nakładam pieczarki, składam na pół i serwuję:) Komentarze nieproszonamilosc 2010/02/25 19:43:08 mniam, pycha wyglada ;) sowa_nie_sowa 2010/02/25 19:49:03 I pycha smakuje, częstuj się
Zdrowa Kuchnia Sowyosób: * ok. 200 g makaronu - wzięłam penne pełnoziarniste * 300 g pieczarek * pół papryki surowej * puszka pomidorów krojonych - u mnie lidlowskie do pizzy * ser żółty starty * 2 cebule * 2 ząbki czosnku * trochę oleju * przyprawy Cebulę i czosnek posiekałam i wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej, dodałam przetarte na grubych oczkach pieczarki i pokrojoną paprykę. Chwilę dusiłam
Zdrowa Kuchnia Sowyporcje: * 150 g makaronu pełnoziarnistego - dałam świderki * cebula * 250 g mięsa mielonego * kilka plasterków sera żółtego * 1/2 opakowania sera pleśniowego typu lazur * kilka pomidorów suszonych w oliwie * ząbek czosnku * przyprawy * zielona cebulka Drobno pokrojoną cebulę wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy spod pomidorów, chwilkę przesmażyłam, dorzuciłam mięso, dodałam wyciśnięty czosnek i przyprawy. W międzyczasie włączyłam piekarnik
Zdrowa Kuchnia Sowyobiadowy, którym się zachwyciłam ostatnio: Składniki: * bakłażan * pieczarki * papryka * ogórek zielony Sos: * 1-2 łyżek sera białego takiego jak na serniki * 1-2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam, żeby wypuścił sok. Wytarłam i położyłam na grillu (uprzednio posmarowanym lekko olejem), dodałam pokrojone(...)grillowaliśmy wczoraj na świeżym powietrzu i strasznie chciałam wypróbować bakłażanowe chipsy, ale ku mojej rozpaczy brakło bakłażanów w sklepie... Sosik wygląda smakowicie. Ja zazwyczaj robię podobny, też z czosnkiem, ale na bazie serka naturalnego i z pokrojonym ogórkiem (do tego oczywiście sól i pieprz) - jest doskonały do grillowanych potraw. Ale Twój sosik też wypróbuję, jak już dotrze
Zdrowa Kuchnia Sowyteraz zamiast sera dodałam inny składnik i nie przysmażałam ich w klasyczny sposób. Składniki na 4 porcje: * 500 g mięsa mielonego z szynki * 3 pieczarki * cebula * kilka ząbków czosnku w zalewie * 1-2 łyżki musztardy Dijon * jajko * sól, pieprz Cebulę, pieczarki i ząbki czosnku wrzuciłam do miksera i przemieliłam na drobno. Dodałam do mięsa, wbiłam jajko, doprawiłam i wymieszałam bardzo
Zdrowa Kuchnia Sowyczymś zapiekanym, a ponieważ miałam pod ręką bakłażana i pieczarki, więc powstało danie na tym oparte, wymyślone na poczekaniu:) Składniki: * bakłażan * kilka dużych pieczarek * cebula spora * ząbek czosnku * ser starty Stary Olęder * 3 plasterki sera wędzonego * sól, zioła * ryż basmati - 2 łyżki ugotowanego Bakłażana wydrążyłam (wydrążony środek pokroiłam na grube plastry), posoliłam i pozostawiłam na 1/2 godziny, żeby wypuścił(...)goryczką. W międzyczasie udusiłam cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki. Dodałam wyciśnięty czosnek, sól i zioła do smaku. Bakłażana wytarłam do sucha i rozłożyłam w naczyniu żaroodpornym - obie połówki i plastry. Napełniłam środek i wierzch plasterków mieszanką ryżu (ryż został mi po przygotowaniu innej potrawy) i pieczarek, posypałam startym serem, a że było go niewiele dodałam pokrojony na plasterki
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki na 2 porcje: * 1/2 brokuła * 1/2 cukinii * kawałek kapusty włoskiej * jarzyny do zrobienia wywaru: marchewka, pietruszka, seler, por * przyprawy: sól czosnkowa, lubczyk, kurkuma, oregano, bazylia * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * trochę oliwy * ser żółty lub lazur Najpierw zrobiłam wywar jarzynowy, żeby nie korzystać z bulionu z kostki - takiego ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam jarzyny oprócz(...)kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam i na końcu całość zmiksowałam. Wlałam porcję do miseczki, posypałam w pierwszym dniu startym żółtym serem, a w drugim kawałkami
Zdrowa Kuchnia Sowynecie w poszukiwaniu przepisu na placki wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian i znalazłam na tym blogu . Składniki na 3 osoby: * 700 g ziemniaków * cebula * 3 spore ząbki czosnku * marchew * 2 jajka * 2 spore łyżki mąki pszennej typ 1850 * olej * łyżeczka soku z cytryny * przyprawy: kminek, pieprz czarny, imbir, gałka muszkatołowa, sól, Vegeta Natur, bazylia, kurkuma, papryka słodka Zrobiłam(...)ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam 1/3 łyżeczki kminku, wbiłam 2 jajka (sł) 2. Dodałam startą sporą cebulę i 3 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (o) 3. Łyżeczkę z czubkiem soli i łyżeczkę Vegety Natur (sn) 4. Skropiłam całość łyżeczką soku z cytryny, dodałam mąkę
Zdrowa Kuchnia Sowy