kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut 200 gram kurek 50 ml whiskey 200 ml bulionu łyżka jogurtu naturalnego/śmietany jedna szalotka jeden ząbek czosnku świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: kalafior/ziemniaczki/kasza/prosta surówka Kurczaka marynujemy i wstawiamy do lodówki. Szalotkę i czosnek kroimy drobno i smażymy na łyżce oliwy
Mango Papajaogóle mniam! Razowe grzanki z chleba ze słonecznikiem i ser Lazur z niebieską pleśnią... Żyć nie umierać, uwielbiam! Składniki: jeden ziemniak jeden brokuł litr bulionu dwa ząbki czosnku pół cebuli sól pieprz szczypta chilli dwie kromki razowego chleba (u mnie ze słonecznikiem) 60 gram sera Lazur z błękitną pleśnią Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuła myjemy i kroimy(...)Cebulkę i czosnek również kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie przez 25-30 minut do miękkości. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Kromki chleba kroimy w kostkę (najlepiej jeśli jest to czerstwy chleb) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, cięgle mieszając, kilka minut. Zupę brokułową podajemy
Mango Papajakurczak w całości na stole zawsze pięknie i okazale się prezentuje. Składniki: 1 ekologiczny kurczak bez podrobów 1 piwo w butelce roztopione klarowane masło lub olej (zwykły lub z czosnkiem) słodka papryka (ok. 1 łyżeczki) granulowany czosnek (ok. 1 łyżeczki) majeranek (ok. 1 łyżeczki) przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme
Poezja smakuszklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu (gotowałam 1kg świeżego) - 1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini - 1/4 szklanki soku z cytryny - 2-4 łyżki zimnej wody (dałam więcej) - 2-3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - sól do smaku - skórka otarta z cytryny (nie trzeba) - świeże listki mięty (nie trzeba) Ja dodałam także : - chili z młynka - mieloną wędzoną paprykę Świeży bób umyć(...)kilku minutach możemy już przystąpić do wyłuskiwania ziarenek. Potrzebujemy 2 szklanki wyłuskanych ziaren i jeszcze trochę do posypania. W misce umieścić wyłuskane ziarna, dodać pastę tahini, obrane ząbki czosnku oraz sok z cytryny i dokładnie zmiksować, używam ręcznego blendera. Do zmiksowanej gęstej masy dodajemy stopniowo wodę i cały czas blendujemy. Ja dałam kilka łyżek wody więcej niż było w przepisie
Smaczne Zdrowezamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy ; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony(...)wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej więcej na centymetrową lub dwucentymetrową. Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia. Do mięsa dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 stołowe łyżki wody i bardzo dokładnie je wyrabiamy. Szczelnie zaklejamy miskę z mięsem folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso, dodajemy do niego
OstryKęsSkładniki: 5 udek kurczaka 150 gram kurek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem
Mango Papajajajka kiełki rzodkiewki pomidor o dziwnej nazwie ale może być też o normalnej (hihi) sałata lodowa, mała główka 120 gram koziego sera jedna szalotka dressing: 3 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, garść świeżej mięty, 3 łyżki wody, sól, pieprz Piersi kurczaka marynujemy w przyprawach i umieszczamy w lodówce na minimum 15 minut. Po tym czasie(...)drobno. Wszystko układamy na sałacie, również fasolkę szparagową. Gdzieś tam dorzucamy kiełki rzodkiewki. Pierś kurczaka kroimy w plastry na skos i układamy na talerzach. Teraz czas na dressing: ząbki czosnku miażdżymy, mieszamy z jogurtem naturalnym, majonezem, wodą, solą, pieprzem i posiekaną miętą. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Dekorujemy miętą i pozostałymi kiełkami. Gotowe! Moja wariacja na temat Cezara. Smacznego
Mango Papajaktóre sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy(...)blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki, solimy i dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy
OstryKęsOgórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco. No chyba, że mamy w domu ogórkowych żarłoków ! Składniki: * ogórki gruntowe * gałązki kopru * kilka ząbków czosnku * sól * woda Wykonanie: Nie podaję szczegółowych proporcji dotyczących składników, gdyż każdy z Was dostosuje je odpowiednio do słoja, w jakim ogórki ma zamiar przygotować. Ogórki umyć. W słoju ułożyć dość(...)ciasno warstwę ogórków. Między ogórki włożyć 3-4 ząbki czosnku ( ja włożyłam 3 ząbki na słoik o pojemności 700 ml ) oraz gałązkę kopru. Uzupełnić słoik ogórkami. Na wierzchu ułożyć jeszcze 1-2 gałązki kopru. Zagotować wodę, osolić ( ma być lekko słona ). Wodę odstawić do wystygnięcia. Ciepłą, nie gorącą wodą zalać ogórki i szczelnie zamknąć. Ogórki przechowywane w kuchni
kolorowotorcikowoIdealne do makaronu, pikantne i bardzo aromatyczne, polecam :) natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny ząbek czosnku garść pestek słonecznika 50 g startego cheddara sól i pieprz do smaku Natkę myjemy i wkładamy do blendera. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, słonecznik, starty ser i zalewamy oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku. Smacznego :) function
Mienta blogBRĄZOWY RYŻ Z OLIWKAMI. /przepis własny; inspiracja - pobyt w hotelu Windsor;/ na 2 porcje 2 woreczki brązowego ryżu szklanka pokrojonych w plasterki oliwek zielonych 1 biała cebula 2 ząbki czosnku bulion warzywny pieprz kolorowy kilka łyżek oleju ryżowego Ryż brązowy gotuję w bulionie aż do miękkości (uwaga: zajmie to znacznie więcej czasu, niż w przypadku zwykłego ryżu). Następnie odcedzam, rozcinam(...)woreczki. Na patelni rozgrzewam olej, szklę obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Wrzucam oliwki, chwilę przesmażam, po czym dodaję ryż. Wszystko dokładnie smażę, a pod koniec doprawiam pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiobiad czy kolację – warto wtedy dodać do dania coś mięsnego np. wędzony boczek. Szakszukę podajemy z pieczywem – prosto z patelni. Składniki: 4 ekologiczne jajka 2 duże ząbki czosnku 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 1 cebula 1 czerwona papryka 1 papryczka chili (lub ok. 1/2 łyżeczki chili w płatkach) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren(...)świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie, aż będzie szklista. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (lub wsypujemy chili w płatkach). Smażymy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki (lub kartonika). Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy
Poezja smakuNajwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy w ten oto prosty sposób: SKŁADNIKI duża ładna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżeczki mieszanki ziołowej do peklowania Sekret Dziadka Feliksa Solanka: woda sól WYKONANIE Pierś kroimy na dwie części. Czyścimy z tłuszczu(...)ścięgien, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z każdej strony nacieramy solą, pieprzem i mieszanką Sekret Dziadka Feliksa. Odstawiamy w chłodne miejsce. 1 litr wody gotujemy z przepołowionymi ząbkami czosnku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do wrzącej wody dodajemy sól (tyle by surowe jajko utrzymywało się na powierzchni lub się tylko lekko zatapiało). Studzimy. Piersi układamy w kamionkowym naczyniu. Zalewamy ostudzoną
OstryKęsnawet go nie tknęła, synowi też nie smakował. Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 ogórki gruntowe kilka rzodkiewek 1 - 2 ząbki czosnku 800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki jajka koperek, szczypiorek 2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie) sól, pieprz Wykonanie: Botwinkę umyć, buraczki wyszorować. Gałązki pokroić na 1 - 2 cm kawałki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę. Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić. Jogurt / kefir / maślankę wlać do miski. Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć czosnek. Dolać odrobinę wody z gotowania botwinki i ewentualnie zakwas buraczany. Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum pół godziny, ale lepiej na dłużej. Jajka ugotować na twardo. Chłodnik podawać
Sto kolorów kuchniporcję samego chłodniku ;) A ... i zawsze z bazowego chłodniku możecie zrobić, np chłodnik litewski lub co Wam przyjdzie do głowy... Składniki: 4-5 średniej wielkości upieczonych buraczków 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu, np wołowego 300 ml jogurtu naturalnego sól 2 łyżeczki soku z limetki/cytryny koperek Wykonanie: Upieczone buraczki obrać ze skóry. Do naczynia przełożyć pokrojone na ćwiartki buraczki, dolać(...)szklankę bulionu - całość zmiksować za pomocą ręcznego blendera na jednolitą masę. Dodać roztarty czosnek, resztę bulionu oraz jogurt naturalny - raz jeszcze wszystko zmiksować. Chłodnik doprawić do smaku solą oraz sokiem z limetki/cytryny. Podawać posypany koperkiem. Można dołożyć kawałek wędzonego łososia lub biały ugotowany groch. Smacznego
kolorowotorcikowo