czosnek - 7003 przepisów (strona:295/467)

Ratatuja z bobem 143

Składniki:  100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu  papryka  cukinia  1/4 bakłażana  2 pomidory  cebula  4 ząbki czosnku  4 łyżeczki suszonego oregano  sól pieprz  2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  Przygotowanie:  Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy(...)gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy

Moja smaczna kuchnia
Botwinka z cukinią w delikatnym sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego koperku i natki 185

Składniki:  pęczek botwinki  1/2 cukinii  2 ząbki czosnku  2 łyżeczki śmietanki do gotowania  sól i pieprz do smaku  oliwa z pierwszego tłoczenia  garść posiekanego koperku i garść posiekanej natki pietruszki  Przygotowanie:  Umytą botwinkę kroimy od listków aż po łodyżki, cukinię na ćwiartki i następnie w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę(...)pierwszego tłoczenia, dodajemy plasterki czosnku i wrzucamy botwinkę z cukinią. Całość podsmażamy przez chwilę, następnie dolewamy nieco wody i dusimy kilka minut. Po tym czasie hartujemy śmietankę i wlewamy do botwinki z cukinią. Mieszamy, doprawiamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy posypane ziołami świeżymi, jako dodatek do mięsa, makaronu, ryżu czy kaszy

Moja smaczna kuchnia
Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami 151

Składniki:  cukinia  2 papryki czerwone  cebula  ząbek czosnku  1/2 puszki pomidorów pelati Cirio  sól i pieprz do smaku  3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku  1/2 peperoni  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia  Przygotowanie:  Warzywa myjemy, osuszamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, a cukinię pozbawiamy końcówek z obu stron(...)Paprykę kriomy w paski, a cukinię w plastry. Do garnka wlewamy oliwą z pierwszego tłoczenia, dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną na półksiężyce. Podsmażamy chwilę i dodajemy paprykę słodką w proszku, mieszamy, wrzucamy warzywa: cukinię z papryką, doprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pelati wraz z sosem,  peperoni, mieszamy i dusimy

Moja smaczna kuchnia
Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką 254

Składniki:  czerwona, duża papryka  średnia cukinia  2 duże pomidory  bagietka  łyżeczka oregano  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia  2 ząbki czosnku  sól, pieprz  Przygotowanie:  Przygotowujemy warzywa: myjemy, osuszamy; paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i błonek, kroimy w drobną kostkę, cukinię kroimy w kostkę, pomidory obieramy ze skórki i także kroimy(...)kostkę. Warzywa przekładamy do salaterki, dodajemy oregano i doprawiamy do smaku, mieszamy. Bagietkę kroimy na cienkie kromki i wkładamy do piekarnia na kilka minut. Po wyjęciu każdą kromkę nacieramy czosnkiem i nakładamy świeże warzywa z oregano, skrapiamy włoską oliwą. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową 156

Składniki: ( na 1 osobę)  spaghetti Barilla  garść zielonej fasolki szparagowej  garść posiekanego szczypiorku  suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  suszone oregano  sól  Przygotowanie:  Gotujemy makaron razem z fasolką w osolonej wodzie. Do miski dodajemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, suszone oregano, szczypiorek; odcedzony makaron przekładamy do miski z przyprawami, dodajemy pokrojoną

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem 257

Składniki:  5 młodych ziemniaczków, średniej wielkości  mała cukinia  czerwony pomidor  2 ząbki czosnku  łyżka oliwy  2 szczypty suszonego oregano  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Ziemniaczki dokładnie myjemy, każdy dzielimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Odcedzamy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. Formę żaroodporną smarujemy przy pomocy(...)silikonowego pędzelka oliwą. Ziemniaczki przekładamy do formy wysmarowanej oliwą, dodajemy również plasterki czosnku i cukinii oraz obranego pomidora pokrojonego w kostkę, suszone oregano i doprawiamy do smaku. Wszystko starannie mieszamy, najlepiej rękami, zapiekamy 20 minut. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Sos pozostały na dnie formy, czosnkowo-pomidorowy możemy w powodzeniem "zebrać" ulubionym pieczywem

Moja smaczna kuchnia
Ogórki małosolne w plasterkach 260

Składniki:  3 ogórki gruntowe  1/2 litra przegotowanej wody  1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej  kilka ziarenek gorczycy  listek laurowy  plasterki czosnku, świeże lub suszone  1/3 łodygi kopru  Przygotowanie:  W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki kroimy na plasterki i przekładamy do 1/2 litrowego słoika razem z czosnkiem, gorczycą, kolendrą i koprem, wkładamy listek

Moja smaczna kuchnia
Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem 215

Składniki:  cukinia  papryka czerwona  3 ząbki czosnku  mała cebula  2 pomidory  pęczek szczypiorku  szklanka kaszy kuskus  2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżeczki suszonego oregano  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki

Moja smaczna kuchnia
Duszone warzywa śródziemnomorskie 140

Składniki:  cukinia papryka czerwona  3 ząbki czosnku  mała cebula  2 pomidory  2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżeczki suszonego oregano  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną

Moja smaczna kuchnia
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 264

namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej  garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć końcówki z fasolki szparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze(...)pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Dodać dwa ząbki zmiażdżonego czosnku i łososia. Wymieszać i doprawić do smaku. Smacznego

Pasja Smaku
Makaron z sosem mięsno-warzywnym 140

narzeczonego i skoro zjadł ze smakiem, a wiem, że klusek nie lubi, to musiało być niezłe. Składniki : * porcja makaronu  * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka * mała cebula * ząbek czosnku * papryka czerwona  * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia * łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii  * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie(...)zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron a na nim sos. Posypać bazylią. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Smaki Grecji: pieczony kurczak z cytryną 166

Czas przygotowania: 50-60 minut Składniki: 4 nóżki z kurczaka 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz 2 cytryny Wykonanie: Kurczaka włożyć do miski z marynatą, na którą składają się: sok z cytryn, oliwę, czosnek (rozgnieciony), sól, pieprz oraz majeranek. Marynować w lodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni

Gorący kąsek
Dorsz ze świeżym tymiankiem 156

Czas przygotowania: ok.15 minut Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza świeży tymianek (6 gałązek) garść mąki cytryna sól pieprz olej ząbek czosnku Wykonanie: Polędwicę umyć, obsuszyć, posypać solą i pieprzem, odstawić na parę minut, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem, czosnkiem pokrojonym w talarki i piec

Gorący kąsek
Smaki Turcji: papryka faszerowana 261

Czas przygotowania: 65 minut Składniki: 4 średnie czerwone papryki 4 łyżki oliwy 230g ryżu basmati 400ml wrzącej wody 2 posiekane cebule (średniej wielkości) 2 roztarte ząbki czosnku 400g mielonego mięsa pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki otartego majeranku (ja dałam świeży majeranek) 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż(...)wrzątek i trochę posolić. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Ryż musi całkowicie wchłonąć wodę. Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce

Gorący kąsek
Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i papryką w sosie pomidorowym 475

przygotowałam makaron z kurczakiem i warzywami na pomidorowo. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyża słodkiej papryki łyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz(...)Cukinię pokroić w grube plastry, a paprykę na dość duże kawałki, dodać do mięsa i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać mąkę i chwilę mieszać. Wlać 1 szklankę wody i po zagotowaniu gotować aż warzywa nieco zmiękną (mają być al dente). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę

Czerwień i błękit