wypróbowania. Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)paprykami, sosem sojowym i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną, około 4 minuty. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Przekładamy mięso
Mania GotowaniaKurczak jest bardzo aromatyczny, odbiega od tego co podawane jest obecnie w fast food-ach z „chińską kuchnią”. Kurczak w sosie Hoisin Składniki: 2 piersi z kurczaka pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu(...)sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego Przygotowanie: Grzyby mun wkładamy do wody i moczymy 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir i chilli kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew pokroić
Mania Gotowaniawypróbowania przepisu. Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz oliwa z oliwek Sos (glazura): 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki sosu teriyaki 4 łyżki miodu 1 łyżka musztardy Dijon ½ papryczki chili Przygotowanie(...)Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, jasnym sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Składniki sosu dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy dokładnie polędwiczkę. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym odrobina oliwy. Polewamy mięso pozostałą marynatą. Pieczemy
Mania Gotowaniakupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli(...)obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę, posiekany czosnek. Dodajemy papryki. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię, dynię i pomidory z puszki oraz trawę cytrynową
Mania Gotowaniałyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 czerwonej papryki 50 g pędów bambusa około 4-5 grzybów mun 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 cebulki dymki (zielona część) 1 opakowanie lub 2 sosu Hoisin Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 15 minut. Makaron przygotowujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy skrapiamy go odrobiną oleju sezamowego. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków. Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki
Mania Gotowaniaserrano) 2 garści rukoli 60 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 6-7 pomidorków koktajlowych około 10-12 czarnych oliwek P esto : 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy(...)oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki przekładamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. M iksujemy na gładką pastę. Makaron gotujemy al dente. Salami kroimy w kostkę, szynkę w paski. Smażymy
Mania Gotowaniamakaronu Chow Main 300 g mielonej wołowiny 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 czerwonej papryki 50 g pędów bambusa około 4-5 grzybów mun 1 mała marchewka garść mrożonej fasolki 1/2 papryczki chili 1/2 cebulki dymki (zielona część) Sos: 1/4 szklanki(...)opakowaniu. Kiedy będzie gotowy skrapiamy go odrobiną oleju sezamowego. Mięso mielone podsmażamy w woku przez około 10 minut. Kiedy będzie gotowe przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków, czosnkiem granulowanym. Papryczkę chilli drobno siekamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do woka z mięsem najpierw mrożoną fasolkę. Smażymy przez
Mania Gotowaniadymki 1/3 sałaty lodowej około 6 tortilli przyprawa do kuchni meksykańskiej 3 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 80 g startego sera żółtego ulubiona salsa lub sos czosnkowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni(...)meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem i skórką otartą z połowy limonki, czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem i obtaczamy w ziarnach sezamu. Mięso wkładamy do lodówki i marynujemy około pół godziny. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy kurczaka w dwóch partiach. Papryki myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Smażymy przez około 5 minut. Możemy smażyć na patelni pozostałej
Mania GotowaniaSkładniki: 2 piersi z kurczaka 3-4 łyżki sezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie(...)myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy
Mania Gotowaniaokoło 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula 40 g sera żółtego sól, pieprz Sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki około szklanka mleka szczypta gałki(...)muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą przekładamy
Mania Gotowaniajajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka 1/2 pęczka zielonej cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziaren sezamu 3 jajka 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków(...)ostrygowego pieprz cytrynowy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą 5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, papryczkę, imbir, czosnek i paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy kurczaka. Następnie wyciągamy go z woka i to samo robimy z warzywami. Przesmażamy je przez
Mania Gotowaniatłuszczu. Drugą wersję również przygotuję niebawem. Kurczak w sosie pomarańczowym Składniki : 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru olej do smażenia (używam arachidowy) ½ papryczki chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1/2 bakłażana (opcjonalnie) cebulka dymka do posypania Sos: ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego(...)trzcinowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i czosnkiem. Marynujemy przez 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Imbir oraz papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę. W woku rozgrzewamy
Mania Gotowaniałyżki oleju arachidowego 100 ml gorącej wody Farsz: 200 g zmielonej wołowiny 2 cm świeżego imbiru ½ papryczki chili 30 g pędów bambusa 10 cm posiekanej dymki 1 ząbek czosnku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej marchewki Sos: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki octu ryżowego sok z ćwiartki limonki 2 łyżki sosu chili (słodkiego(...)olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt zbite, możecie dodać jeszcze odrobine wody. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Mięso przyprawiamy sosem sojowym oraz przyprawą 5 smaków. Czosnek, imbir i papryczki drobno siekamy. Podsmażamy chwile na patelni i dodajemy mięso. Smażymy , aż się zarumieni. Marchewkę i pędy bambusa kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa i chwile
Mania GotowaniaSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże) około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 1 pęczek zielonych szparagów pieprz, sól bazylia, oregano 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oliwa z oliwek 4 łyżki zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu ) 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy(...)poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej 3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka jest słona), pieprzem, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 5-6 minut z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy szparagi. W dużym garnku zagotowujemy wodę
Mania Gotowaniaplastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek Sos: 2 czerwone papryki 1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól i pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy(...)powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem. Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Mania Gotowania