ciasto makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;) Wege Spaghetti Pie makaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka pieczarek 1 mała puszka kasztanów jadalnych kilka różyczek kalafiora i brokuła(...)wodą. Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło. Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki
bastalenapszennej 100g masła 3 łyżki wody szczypta soli 2 pętka białej kiełbasy 1 cebula 1 jajko majeranek, oregano liść laurowy, ziele angielskie sos beszamelowy (dodatkowo łyżka chrzanu, starty ząbek czosnku) *** Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą, zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 15min. W trakcie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam sos beszamelowy. Jednak tym razem wzbogacony startym czosnkiem i chrzanem
bastalenaskładniki, oba przygotowywane są w podobny sposób. Gdzie zatem owa różnica? Najczęściej diabeł tkwi w szczegółach, a tu owym diabelskim szczegółem są przyprawy. W smaku greckiego gyrosa kusi nas czosnek, papryka, oregano. Gdy tymczasem w tureckim kebabie prym wiedzie kolendra, kmin rzymski, kardamon. Dzisiaj zatem gyros( i )my! Mięso wieprzowe pocięte na kawałki marynowałam przez noc w mieszance ostrej papryki(...)czosnku, oregano i oliwy. Usmażyłam. Jako dodatki użyłam plastry pomidora, piórka cebuli oraz zielone oliwki. Usmażone chlebki wypełniłam farszem oraz podałam z sosem tzatziki . Chlebki proponuję wykonać z tego przepisu lub wypróbować szybszą, smażoną wersję czyli Pitę Pan. Z drożdży, wody, cukru i łyżki mąki zrobiłam rozczyn ( 15min. do wyrośnięcia ). Następnie do miski przesiałam szklankę
bastalenalodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa
bastalenawzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego (mrożonego) 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka oliwy masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy Szpinak i groszek delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam(...)niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik. Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką. Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu
bastalenasoli łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini na sos kurkowo-śmietanowy: 350 g kurek, dokładnie oczyszczonych i osuszonych 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli szklanka śmietanki do gotowania, 12% 2 szczypty suszonego cząbru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szczypty suszonego rozmarynu(...)wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut, ciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut. W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka
Moja smaczna kuchniaPolska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego w kostkę 10 dag wędzonego boczku 1 kg ziemniaków 3-4 średnie marchewki 2 niewielkie pietruszki 4-6 ząbków czosnku duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy) sól(...)solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystko dodać do mięsa razem z posiekaną zieleniną i zalać
Moje domowe kucharzenieProsta i smaczna surówka. kapusta pekińska papryka 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól, pieprz 2 ząbki czosnku Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paski.Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem.Wymieszać z kapustą
Moje domowe kucharzeniesoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka suszonych drożdży 250 ml wody lub mleka [ lub wody z mlekiem] 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i zagnieść ciasto.Odstawić ,aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić(...)części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować masłem czosnkowo-ziołowym.Posmarowany placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie
Moje domowe kucharzeniecórki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Warzywa oczyścić i umyć(...)szumowiny]. Ugotowane mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.Przelać do dowolnej foremki i odstawić do zastygnięcia. Poznaj młodego człowieka, z niewielkiej miejscowości, który w wieku
Moje domowe kucharzeniedrożdży suszonych 25 g mleka w proszku 50 dkg mąki 1 jajko szczypta soli 250 ml ciepłej wody plasterki kiełbasy, szynki itp jajko 2 łyżki wody majonez ketchup czosnek W głębokim naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie powoli dodawać przesianą część mąki [375 g], cały czas mieszając. Do drugiego naczynia wbić(...)godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp.210 st C. Roztrzepać jajko, dodać 2 łyżki wody i posmarować zawijaski przy pomocy pędzelka. Piec przez około 25 minut. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i ketchup i wymieszać
Moje domowe kucharzenieProsta , szybka i smaczna surówka. sałata rzymska ogórek zielony majonez 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Sałatę umyć i porwać na kawałki, ogórek pokroić w półplasterki.Dodać majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę,doprawić do smaku solą i pieprzem
Moje domowe kucharzeniePyszne żeberka.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana sól, pieprz listki laurowe ziele angielskie majeranek Żeberka pokroić.Rozgrzać olej, włożyć żeberka obtoczone w mące,podsmażyć lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać przyprawy, wlać wodę
Moje domowe kucharzeniemakaronu muszelki Mamma Mia 10 dkg sera żółtego cebula 1-2 łodygi selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy kilka pasków papryki konserwowej 2-3 ogórki korniszony 1 zabek czosnku 1 łyżka musztardy 100 ml jogurtu naturalnego kilka łyżek majonezu Makaron ugotować, odcedzić i ostudzić.Ser, cebulę, seler , paprykę i ogórki pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć i połączyć z resztą(...)składników.Majonez wymieszać z jogurtem , musztardą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Dodać do mieszanki makaronu z warzywami, wymieszać, doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieskrzydełka [ bez lotek] ..też z marynaty z dodatkiem miodu ale ciut inne.. skrzydełka lub udka kurczaka 2 łyżki miodu klonowego 2 łyżki octu winnego Jamar 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól, pieprz wegeta,zioła prowansalskie 1-2 łyżki oleju marchew cebula Miód, ocet, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać
Moje domowe kucharzenie