rozgrzewająca zupa krem z dyni jest idealna jesienią, gdy sezon na to niezwykłe warzywo w pełni. Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu lub wody oliwa z oliwek śmietana, sól i pieprz olej z pestek dyni Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki, a dynię w większą kostkę. Na oliwie podsmażyć(...)cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze poddusić, po czym wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu zblendować zupę na krem i doprawić śmietaną, pieprzem i solą. Podawać z grzankami i/lub skropione olejem z pestek dyni
wyzwania kuchennemielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać(...)pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut. Podawać z dipem
wyzwania kuchenneSkładniki: 500 g owoców morza 100 g spaghetti np. razowego 300 g passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 duża cebula pęczek zielonej pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz, chilli Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać mrożone owoce morza, a po kilku minutach dorzucić passatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego
wyzwania kuchenneSkładniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 6-8 łyżek mąki 2 łyżki mleka olej roślinny sól, pieprz Sos tzatziki: zielony ogórek jogurt naturalny 3 ząbki czosnku pieprz, sól Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na 20 minut, następnie odsączyć z nadmiaru wody, przekładając je do innej miski. Dodać jajko, mleko i mąki na tyle, aby masa(...)była zbyt rzadka. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Aby zrobić sos należy zetrzeć na tarce ogórka razem ze skórką, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jogurt, czosnek i sól. Nakładać łyżką małe placuszki na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia po około 2-4 minuty z każdej strony. Podawać z sosem tzatziki
wyzwania kuchennenaprawdę smacznym i sycącym obiadem. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 125 g boczku wędzonego 1/2 szklanki śmietany 2 żółtka 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz natka pietruszki - ewentualnie Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka i parmezan wymieszać ze śmietaną. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni(...)koniec dodając wyciśnięty ząbek czosnku. Boczek powinien być rumiany i chrupiący. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i boczkiem, doprawić zmielonym pieprzem i podawać. Danie można udekorować pietruszką
wyzwania kuchenneszczypta soli na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (liście) 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 150 g łososia wędzonego na ciepło 200 g śmietany(...)Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło. W międzyczasie usmażyć szpinak na maśle, pod koniec doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 równych części i każdą rozwałkować na placek o średnicy nieco większej
wyzwania kuchenneBardzo prosta rozgrzewająca, pikantna zupa dla miłośników owoców morza i pomidorów. Składniki: 400 g mieszanki owoców morza 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chilli 2 fileciki anchois 1/2 szklanki białego wina pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska Owoce morza rozmrozić. Papryczkę chilli i anchois pokroić na kawałki, pietruszkę posiekać, W garnku rozgrzać(...)oliwę z oliwek, wrzucić rozgnieciony czosnek, anchois i chilli. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pomidory, zagotować. Wrzucić owoce morza i po minucie wlać wino. Całość przemieszać i gotować około 15 minut, pod koniec dodać natkę pietruszki i ewentualnie doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami lub chrupiącym chlebem
wyzwania kuchennewyciśnięty z połowy limonki sos: 200 g jogurtu naturalnego 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala sól, pieprz, chilli świeża(...)większa kostkę i zalać go marynatą. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość krótko poddusić. Wlać jogurt i doprawić do smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu
wyzwania kuchennebazie awokado podawany na zimno do kukurydzianych nachos lub placków tortilla (np. do burrito z TEGO przepisu). Składniki: awokado sok z połowy limonki pół małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól Cebulę i czosnek drobno posiekać. Awokado obrać i usunąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić do smaku solą i schłodzić w lodówce. Podawać
wyzwania kuchenneArabska pasta na bazie pieczonego bakłażana i masła sezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw. Składniki: bakłażan 1 łyżka pasty tahini 1 łyżeczka oliwy ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól garść natki pietruszki mielona papryka Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)około 40 minut kilka razy obracając, aż skórka się pomarszczy i ściemnieje, a miąższ zmięknie. Wystudzić, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ. Przełożyć go do blendera, dodać pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować na gładką pastę i ewentualnie doprawić. Pastę podawać posypaną pietruszką i mieloną papryką
wyzwania kuchennepomidorów i chleba, przyprawiona oliwą i octem z czerwonego wina. Świetna nie tylko na upały. Składniki: kilka pomidorów różnego rodzaju 2 kromki czerstwego pieczywa 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku świeża bazylia sól, pierz łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki oliwy Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Kromki chleba pokroić w dużą grubą kostkę i przyrumienić(...)patelni lub wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Włożyć kawałki pomidorów do miski, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę i przeciśnięty czosnek. Zamieszać całość. Następnie wlać oliwę, ocet i ponownie zamieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem dodać grzanki i listki świeżej bazylii
wyzwania kuchennesmak i aromat. Idealna na upały lub jako dodatek do mięsa z grilla. Składniki: szklanka kaszy kuskus 2 pomidory ogórek zielony papryka żółta duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę i miętę drobno posiekać. Pomidory, paprykę(...)ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Wszystkie warzywa, zioła i kaszę razem wymieszać. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneoryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;) Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy
bastalenadodałam masło gotowe ciasto podzieliłam na 13 równych części z każdej uformowałam kulkę i dodałam: otręby (2), posiekane czarne oliwki (2), granulowaną prażoną cebulkę (2) i granulowany czosnek (2); 5 bułek pozostawiłam bez dodatków tak przygotowane bułki ułożyłam na blasze, uprzednio delikatnie skrapiając każdą wodą, i piekłam w 180 st. przez 30 min. Nie wiem czy to nadpobudliwość(...)zaczyn wyrósł w oka mgnieniu Jako nowicjuszka skorzystałam z najprostszego przepisu: mąka (6 szkl.), drożdże (50 g), masło (3 łyż.) W trakcie pieczenia po domu unosił się fantastyczny zapach czosnku i prażonej cebulki Pewnie w trakcie pieczenia popełniłam mnóstwo niewybaczalnych, piekarniczych błędów. Ale i tak jestem z tych bułek bardzo zadowolona ;) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I found this great website with recipes
bastalenagulyás * ;) 500 g skrawków mięsnych 1 cebula 2 ziemniaki marchew groch łuskany (namoczyć przez noc w wodzie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka majeranek kminek czosnek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso zamarynowałam przez 1h w mieszance czosnku, słodkiej i ostrej papryki, kminku i majeranku. Następnie podsmażyłam je ok. 5 min., przełożyłam do głębokiego garnka. Na patelni
bastalena