czosnek - 7003 przepisów (strona:281/467)

Suszone pomidory - tak jest! 260

unosi się cudowny zapach. Do roboty! Składniki: 4kg pomidorów (ja wykorzystałam takie podłużne, mają dużo miąższu i mało wody) 3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka oliwy zioła prowansalskie główka czosnku Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na pół i suszymy. 2 lata temu suszyłam w piekarniku (wpis tutaj ), w tym roku w suszarce do grzybów. Chyba wolę opcję suszenia w piekarniku wtedy(...)piekarnika więc dokładnie obserwujcie swoje pomidory). W ostatniej godzinie suszenia posypujemy pomidory ziołami prowansalskimi.  Gdy już będą gotowe, przekładamy do miski dodajemy jeszcze trochę ziół prowansalskich, główkę obranego czosnku, 3-4 łyżki octu. Całość dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do czystych słoików (mi wyszło 5 niedużych słoiczków). W garnku podgrzewamy olej z oliwą. Nie czekajcie aż się zagotuje wtedy będzie

Brzuszki Łakomczuszki
Makaron z tuńczykiem i awokado! Pyszne i szybkie danie! 362

dwie garście makaronu z mąki durum np. kokardki - 3/4 awokado - kilka listków bazylii - puszka tuńczyka w oleju -1/4 pęczka natki pietruszki - 1,5 szt. pomidora - ząbek czosnku - sok z 1/4 cytryny - sól, pieprz kolorowy, ewentualnie chili Na rozgrzaną patelnię wlej olej  1,5 łyżki oleju z puszki. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, czosnek i chili. Podsmażaj 4 minuty

SMYKWKUCHNI
Risotto z pieczarkami 255

dawno temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek  pomidory suszone susz warzywny 4 szkl. bulionu 1 cebula  2 ząbki czosnku 3 łyżki masła  oliwa  sól ,pieprz  Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pieczarki i smażyć, aż będą rumiane.Przełożyć na talerz(...)patelnię wrzucić cebulę i czosnek i chwilę smażyć.Gdy cebula się zeszkli wsypać ryż, suszone pomidory i susz.Smażyć około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać pieczarki

Moje domowe kucharzenie
Pasta paprykowa 247

uzyskuje dzięki oliwie i zmiksowaniu jej na samym końcu. Pasta paprykowa do słoików, składniki na 6 słoiczków po ok 2 5 0 ml: 3 kg czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 80 ml oliwy 20 ml octu jabłkowego 20 ml octu balsamicznego Umyte papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)miąższu, z papryki usuwamy też nasiona, kroimy paprykę na kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy upieczoną i pokrojoną paprykę, płyn który się wydzielił podczas jej opiekania, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę. Doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy paprykę mieszając od czasu do czasu przez ok 45 minut, aż sok odparuje a pasta stanie się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM. 183

szpiku kości. KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM. /własny;/ na 2-3 porcje 400-500 g buraków sól, pieprz, gałązki świeżego tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 szklanki bulionu warzywnego 250 g mleka kokosowego Z buraków odcinam nać i korzenie, dokładnie je szoruję, po czym przekrawam na pół, układam na blasze do pieczenia i skrapiam(...)miękkie, wyjmuję je z pieca i pozostawiam do przestygnięcia, aby łatwiej było je obierać.  Obrane kroję w mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewam olej, szklę posiekaną cebulę i czosnek,  wrzucam buraki i chwilę przesmażam. Zalewam bulionem tak, aby przykrył delikatnie zawartość garnka. Doprowadzam do wrzenia. Następnie miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję mleko kokosowe, doprowadzam do wrzenia i zdejmuję

W kuchni Karmel-itki
Jak wykorzystać marynowane warzywa? Zrobić grzanki! Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą, marynowaną papryką i pat 145

Składniki:  kromki czerstwego chleba  kawałki marynowanej, czerwonej papryki  kilka małych, marynowanych patisonków  ząbek czosnku  oliwa z pierwszego tłoczenia  pieprz do smaku  Przygotowanie:  Chleb grillujemy z obu stron, następnie nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą, układamy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, podobnie patisonki. Podajemy najlepiej zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Pstrąg z grilla 226

białej kapusty z koperkiem klik i obowiązkowo skropiony sokiem z cytryny. Składniki: 3 pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis gałązki rozmarynu plasterki cytryny Przygotowanie: Pstrągi oczyścić, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz(...)wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć na każdym po kawałku cytryny i gałązki rozmarynu

Ala piecze i gotuje
Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem 180

Składniki: 1-2 osoby 100g zielonej fasolki szparagowej  1/2 ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie(...)drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce

Gorący kąsek
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 255

dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień. Składniki: - 3 cukinie - 2 cebule - 3 duże ząbki czosnku - 2 bakłażany - 200g kurek - 1 cały brokuł - 200g sera żółtego (u mnie cheddar) - 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g) - kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy Sos beszamelowy(...)warzyw na patelni. Chwilę podsmażamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze olej kokosowy). Następnie dodajemy pokrojone cukinie. Mieszamy. Podduszamy całość do miękkości, kilka minut. Na końcu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy. Przygotowanie sosu: Na patelni (lub w garneczku) roztopić olej kokosowy, wsypać skrobię kukurydzianą i podsmażyć chwilę mieszając. Następnie cały czas mieszając powoli wlewamy mleko połączone z wodą. Doprowadzamy

Smaczne Zdrowe
Krem z dyni z kurkami, pomidorami i bryndzą 172

Składniki: pół kilograma dyni pół puszki mleka kokosowego sól pieprz 150 gram kurek jedna cebula ząbek czosnku dwa pomidory 50 gram bryndzy 250 ml bulionu szczypta curry  łyżka oliwy z oliwek Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut, następnie kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut, dodajemy mleko kokosowe(...)kostkę i pozbawione skórki pomidory i gotujemy całość, przez cały czas na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę i drobno posiekany czosnek. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy szczyptą curry i soli, dodajemy umyte i oczyszczone kurki (te większe należy pokroić). Smażymy całość kilka minut. 3/4 zawartości patelni dodajemy do garnka z kremem

Mango Papaja
Flaczki z boczniaków 375

Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki na pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu 400 g boczniaków 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej(...)także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa wodą lub bulionem. Dodajemy dwa liście laurowe i gotujemy przez

Poezja smaku
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 228

skropienia - 12 liści świeżej mięty - łyżka ziarno siemienia lnianego - garść prażonego ziarno słonecznika - olej rydzowy 150ml  - sok z połowy cytryny - łyżka miodu rzepakowego - sól, pieprz do smaku - ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy do nagrzanego  piekarnika na 20-25 minut. Upieczone warzywa(...)Kaszę mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Pamiętamy, że musi być sypka. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Przed podaniem polewamy Olejem Rydzowym. Dodatkowo możemy polać sobie dodatkowo na talerzu. Smacznego!  Poniżej

Sajkofanka smaku
Pikantna wieprzowina w pomidorach 170

Składniki:  400 g mielonej wieprzowiny  puszka pomidorów pelati, całych  2 ząbki czosnku  1/2 szklanki cieciorki z puszki, opłukanej  3 łyżki posiekanej natki z pietruszki  1 łyżka suszonego oregano  4 szczypty cayenne  oliwa  Przygotowanie:  Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku razem z mieloną wieprzowiną, gdy mięso zmieni kolor, dodajemy puszkę pomidorów pelati

Moja smaczna kuchnia
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 210

łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka musztardy dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 6-8 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu, ew.cukru) - świeżo mielony pieprz - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) Do miseczki zmiażdżyć ząbek czosnku, dodać musztardy, pieprz, ksylitol oraz ocet balsamiczny i zamieszać. Następnie cały czas mieszając dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy do połączenia składników. Sos musi

Smaczne Zdrowe
Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem 249

Składniki: (2 porcje)  2 podudzia z kurczaka  1 mała cukinia  3 ząbki czosnku  2 łyżeczki cząbru  1 łyżeczka suszonego oregano  2 szczypty ostrej papryki  3 łyżki oleju sól  Przygotowanie:  Podudzia z kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę, osuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku

Moja smaczna kuchnia