Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka(...)kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego
My Culinary ArtSkładniki (na dwie porcje): 3 jajka 2 duże pieczarki, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, plasterki 1/2 papryki czerwonej, kostka garść świeżej kolendry garść startego sera żółtego sól, pieprz szczypiorek do posypania 1 łyżka masła 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy 2 minuty. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odstawiamy
My Culinary ArtSkładniki (na 2 paczuszki): 1 op. ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek
My Culinary Artzafundowałam w piątkowy wieczór :) Składniki: 1 opakowanie łososia wędzonego serek Almette 1/2 szkl. świeżej pietruszki 5 kaparów 1 łyżka soku z cytryny pieprz świeżo mielony 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Łososia smarujemy serkiem Almette i zawijamy w rulonik. Kroimy na ok. 6 roladek. Ja akurat miałam już pokrojonego na sześć równych plasterków ;) Kapary(...)pietruszkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, świeży pieprz i dokładnie mieszamy. Do każdej roladki dodajemy jedną łyżeczkę pasty. Gotowe
My Culinary Artpokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta(...)cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę
Tajskie smakibulion: 1 pierś z kurczaka 1 udko z kurczaka 2,5cm imbiru kilka łodyg kolendry 1/2 łyżki nasion kolendry 1 cebula 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku sól, pieprz dla smaku 1. Mięso zalewamy 1,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. 2. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, zgnieciony ząbek czosnku, kolendrę (jedną
Tajskie smakipłaska łyżka pasty tamaryndowej 3 suszone papryczki chilli 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki oliwy 100ml wody 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego zielona część dymki do przybrania 1. Na rozgrzanego woka wrzucamy papryczki chilli i prażymy przez chwilę(...)dociskając łyżką. Wyciągamy i odkładamy na bok. 2. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym
Tajskie smakiszybki bezmięsny obiad. Sos rybny można zastąpić dodatkową łyżką jasnego sosu sojowego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki (dla 2 osób): 2 papryki żółte 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 liście kaffiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka cukru 400g pieczarek 1. Pieczarki kroimy(...)drobne kawałeczki,. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy do pieczarek i mieszamy. 3. Papryki kroimy na pół, wyciągamy nasiona. Do każdej połówki nakładamy przygotowany farsz. Parujemy w bambusowym parowniku
Tajskie smakirozmrożonych, oczyszczonych) 1 czubata łyżka pasty curry zielonej imbir długości kciuka 1/2 cebuli 1 szalotka 2 łodygi trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżki sosu rybnego 2 listki limonki kaffir 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 papryczka chilli świeża kolendra 2 łyżki oleju(...)łyżka masła klarowanego 1. Szalotkę kroimy cienko w krążki, cebulę w pióra, czosnek w plasterki a imbir ścieramy na tarce. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowane składniki. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy zieloną pastę curry - smażymy kolejne 3 minuty. 2. Do woka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite
Tajskie smakimleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 małe suszone papryczki chilli lub 1 duża imbir wielkości kciuka, starty 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 pomidor, bez skórki pokrojony w kostkę 1 łyżka oleju 1/2 limonki mango w puszce (opcjonalnie) szalotka, pokrojona w krążki świeża bazylia, poszatkowana(...)woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki chilli i smażymy około 3 minut, "aż puszczą aromat", następnie je wyciągamy. Wrzucamy pastę curry, starty imbir, czosnek i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty. 2. Pomidor wrzucamy do woka. Mieszamy chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, 2 łyżki zalewy z mango (opcjonalnie) i kolendrę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Dodajemy kurczaka
Tajskie smakiSkładniki: 400ml mleka kokosowego 200ml wody 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej(...)sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę
Tajskie smakipierś z kurczaka sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego imbiru 1. Kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki. Resztę składników łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na min. 3 godziny(...)sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzeszkami w środku) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 mała cebulka, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 cm imbiru, utarty Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małym garnku. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Uwagi : Kurkuma farbuje paznokcie
Tajskie smakiprzeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu + 2x Pak Choi (kapusta chińska) do podania (można użyć pekińskiej, ale Pak Choi fantastycznie się prezentuje) 1. Do miski wlewamy sos sojowy, miód(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy do połączenia składników. Polędwicę dokładnie obtaczamy w marynacie i przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i posypujemy równomiernie sezamem. Resztkę marynaty mieszamy z 3 łyżkami wody i odstawiamy na bok. 2. Polędwicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, 3-4 razy polewając sosem powstałym z pieczenia. Po tym czasie podlewamy
Tajskie smakipuszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw solą) sok z połowy limonki + 1 łyżka pure z tamaryndowca(...)plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub
Tajskie smaki