czosnek - 7003 przepisów (strona:280/467)

Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 266

czas przygotowania: 1 godz. + 50 min. pieczenie Składniki: 3 średnie cebule 500 g pieczarek oliwa o łagodnym smaku, u mnie Olitalia tradycyjna 1 opakowanie młodego szpinaku (250g) 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej, u mnie marki Valfrutta 100 g orzechów włoskich bez łupinek sól, pieprz, szczypta płatków chilli(...)cebulą i pieczarkami i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zwiędnie.  Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do warzyw na patelni. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, zetrzyj gałkę muszkatołową, dodaj przecier lub passatę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż jeszcze przez 5 minut. Sos możesz zrobić dzień wcześniej. Sery zetrzyj na tarce. Wnętrze formy

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 268

mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu mielone chilli, do smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia na sos pomidorowy: 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów lub 700-800 g passaty pomidorowej 1-2 łyżeczki cukru, do smaku 1 papryczka chilli, posiekana 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól 1 bakłażan(...)pokrojony w kostkę 3-6 jajek (wedle gustu) Przygotowanie: Przygotuj sos pomidorowy. W naczyniu do tażin lub dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodaj czosnek. Dodaj pomidory z puszki lub passatę, cukier, chilli i dopraw solą. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje.  W tym czasie zrób klopsiki

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 185

kiełbaski jagnięco-ziemniaczane grillowane nad ogniem z drewna Marleny de Blasi wychodzi ok. 20 sztuk, dla 6 osób czas przygotowania: 30 min. + czas smażenia/grillowania Składniki: 3 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 1/2 łyżki świeżych listków rozmarynu 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej (lub mniej, jeżeli boczek jest bardzo słony) 55 g boczku pancetta (ja użyłam wędzonego(...)średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin   Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól oraz boczek na pastę. W misce wymieszaj ze wszystkimi składnikami poza winem i oliwą. Dobrze wygnieć masę dłońmi, aby stała się jednolita, po czym dodaj wino i dokładnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 249

minut;) Składniki: 250 g pieczarek (wybieram świeże, duże i białe) 80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej) 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę skórka i sok z 1 cytryny 4 gałązki świeżego tymianku 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony pieprz 500 g makaronu - najlepiej(...)białych kapeluszach i ich nie obieram, tylko dobrze czyszczę pod wodą). Wrzuć je do dużej miski (lub  płytkiego półmiska, w którym podasz danie), polej oliwą, dodaj sól, czosnek, sok  i skórkę z cytryny oraz listki tymianku.  Makaron ugotowany al dente z grubsza odsącz, pozostawiają na nim trochę wody i przełóż do półmiska z pieczarkami. Ja po prostu

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 188

Dzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:) W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego galette . W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze(...)Posmaruj wierzch ciasta białkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30-35 min. Przestudź i zajadaj ze smakiem:) Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z cukinią i fetą 212

mięty i koperku 100 g fety oliwa do smażenia do podania sos tzatziki: 1 nieduży ogórek zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 10 min., odcisnąć, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną miętę, koperek, duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego i odrobinę oliwy, posolić do smaku i wymieszać, warto schłodzić go w lodówce Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach(...)ciasta i smaż przez 3-5 minut na stronę. Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem tzatziki. Życzę Wam smacznego:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 140

łuskaniem, jeżeli chcecie użyć groszku mrożonego, weźcie ze 100 g) 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 80-100 g parmezanu, startego na wiórki obieraczką do warzyw sos: ząbek czosnku, 3 łyżki octu z białego wina, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Odetnij końcówki z zielonej fasolki. Fasolkę Mamut pokrój skośnie na mniejsze części. Wyłuskaj świeży groszek. Gotuj warzywa przez(...)porządnie wstrząśnij. Przełóż fasolki i groszek do miski, dodaj posiekaną cebulkę i polej sosem. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną wiórkami parmezanu.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorada pieczona po hiszpańsku 231

moich wypraw do krajów Basenu Morza Śródziemnego. Miałam okazję próbować jej w Portugalii oraz w Chorwacji, o czym pisałam Was przy okazji przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Dorada jest ważnym elementem tradycji kulinarnej krajów śródziemnomorskich już od czasów starożytnych. Według mitologii greckiej, ryba była poświęcona Afrodycie, bogini miłości i piękna. Podobno była również ulubioną rybą starożytnych Rzymian(...)stopni C, aby skórka z wierzchu lekko się przyrumieniła.  Upieczoną rybę posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i surówką.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Chilli, Czosnek i Oliwa na wakacjach 162

Dzień dobry, Walizki spakowane, humory pozytywne nastawione.... blog Chilli Czosnek i Oliwa jedzie na wakacje! Następne dwa tygodnie będę odpoczywać w Toskanii , krainie słynącej z wina Chianti, sera pecorino i produkcji oliwy. Pierwszy tydzień spędzimy w winnicy Tenuta Gioia  w Montalbano w pobliżu Florencji, zaś kolejny w agroturystyce Cetine Vecchie w miejscowości Torrite di Siena w południowej Toskanii(...)pasku po prawej stronie znajdziecie wyszukiwarkę wpisów na blogu - proszę, częstujcie się:) Życzę Wam zatem udanych kolejnych 2 tygodni. Do zobaczenia na Facebooku !  Pozdrawiam Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. Zdjęcie u góry wpisu oczywiście nie pochodzi jeszcze z Włoch. Zostało zrobione w czasie moich zeszłorocznych wakacji w Grecji, na wyspie Nissiros. Relacje z moich podróży znajdziecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii 299

postawiłem urozmaicić ten przepis cukinią. Składniki 0,5kg cukinii 0,5kg ziemniaków 250ml śmietany słodkiej 30% 150g sera typu ementaler pół łyżeczki sól pieprz gałka muszkatołowa masło ząbek czosnku Przygotowanie 1. Ziemniaki obrać, cukinie umyć. Ziemniaki i cukinie kroimy na cienkie plasterki, możemy do tego wykorzystać tartkę do warzyw. Naczynie żaroodporne smarujemy przeciętym na pół ząbkiem czosnku, następnie masłem

zjem to blog kulinarny
Kurczak Tandoori 258

przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu. Składniki: 4 pałki lub podudzia z kurczaka 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 małe suszone chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki roztartych nasion kuminu 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 limonki 100 g jogurtu naturalnego(...)Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso i umieścić w misce.  Dodać starty imbir, czosnek, chilli i paprykę, sól, garam masala i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.  Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc.  Wyjąć z lodówki godzinę przed

wyzwania kuchenne
Makaron w sosie śmietanowym 306

dania, ponieważ był odpowiedniej wielkości.  Składniki: 400g makaronu wstążka ząbkowana (użyłam Makaronu Międzybrodzkiego),  200g wędzonego boczku,  2 żółtka,  szklanka śmietanki 30%, sól, pieprz,  ząbek czosnku,  szczypta startej gałki muszkatołowej,  100g startego żółtego sera.  Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę(...)zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty. Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać. A zobaczcie ile prawdziwków udało nam się zebrać podczas ostatniej wyprawy na grzyby... Ale będzie pysznie

Z miłości do słodkości
Leczo 182

Dziś na obiad serwuję leczo z papryką i cukinią na ostro.  Składniki: 5 papryk żółtych  2 średnie cukinie 200 g kiełbasy chorizo 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 400 g całych pomidorów z puszki łyżka oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pasty węgierskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę, czosnek, kiełbasę kroimy w drobną

Niezły Młynek
Kurczak Knorr w sezamie 168

dodatkiem sezamu. Składniki: 2 filety z piersi z kurczaka, 1 kostka Knorr Rosół z kury, 3 łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, ząbek czosnku, sok z pół cytryny, szczypta mielonego imbiru. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą, łyżką sosu sojowego, sezamem oraz szczyptą imbiru. Gotową mieszanką natrzeć mięso z obu stron(...)kolor przez około 15 minut, w między czasie obracając mięso. Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na około 1cm plastry. Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek, ostatnią łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny, dusić chwilę na małym ogniu. Gotowym sosem polać mięso. Okazało się, że mięso przygotowane w ten sposób jest rzeczywiście smaczne;)) Co prawda

Z miłości do słodkości
Szynka z indyka z szynkowara 258

Składniki: 1 duże golonko z indyka (około 700 g obranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić(...)wymieszać. Włożyć do woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na 24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Przełożyć do naczynia z miksera. Do wody niegazowanej dodać pieprz, czosnek,sól,cukier puder, żelatynę i zmiksować blenderem. Wlać do mięsa i zmiksować do połączenia się składników. Do szynkowara włożyć worek, napełniać stopniowo mięsem mocno dociskając ręką. Worek dokładnie skręcić, zamknąć

Ala piecze i gotuje