papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego(...)Cebulę, chilli, marchewkę, bataty i papryki kroimy w kosteczkę. Bataty najlepiej aby pokroić w około 1,5-2 cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze
Mania Gotowaniaminut do lodówki. A dla fanów ostrzejszych smaków mamy: Ostra pasta z papryczką chili Składniki: 80g serka naturalnego 0,5 średniej papryki 1 mini papryczka chili 1 ząbek czosnku sól pieprz Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy serek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Do ozdobienia jajek z pastami polecamy
kuchnia do kwadratubiałego wytrawnego wina 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego długodojrzewającego 1/2 szklanki świeżych liści mięty, połowa poszarpana, połowa zostawiona w całości 1/4 szklanki oliwy 1 duży ząbek czosnku, obrany i rozdrobniony świeżo zmielony pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi włóż do garnka, zalej małą ilością wrzątku, dodaj sól i gotuj 2-3 minuty. Odcedź szparagi i przelej zimną wodą(...)poszarpanymi liśćmi mięty. Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem (z metalową rączką jeżeli masz). Podsmaż na niej ugotowane szparagi, mieszając z oliwą przez minutę lub dwie, dodaj czosnek i zeszklij go. Wyobrażam sobie, że dzięki temu oliwa nabiera szparagowo-czosnkowego aromatu:) Wlej jajka i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Zmniejsz ogień i smaż, aż spód omletu się zetnie
Chilli Czosnek i Oliwaliści botwiny - 2 pęczki (lub cime di rapa , liści mlecza, rzepy, buraka liściowego) 1 łyżka soli morskiej 80 g anchois w oleju, posiekane 3/4 szklanki oliwy 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i drobno posiekane 1 mała suszona papryczka chilli, pokruszona 100 g czarnych oliwek pozbawionych pestek i posiekanych Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: W dużej misce rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie(...)łyżką soli. Następnie dobrze ją odcedź, przestudź i posiekaj na mniejsze kawałki. Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu 1/2 szklankę oliwy i podsmaż na niej papryczkę chilli i czosnek. Dodaj botwinę, a po 2 minutach smażenia, anchois i oliwki. Smaż całość jeszcze 2 minuty i odstaw. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj
Chilli Czosnek i Oliwaodcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu w łupinkach) 2 cukinie, pokrojone w plastry 400 ml bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml oleju roślinnego 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 laska cynamonu 2 goździki 10 gwiazdek anyżu (zależy od preferencji, ja użyłam(...)średnim ogniu podpraż nasiona kolendry i kuminu, przez 2-3 minuty, aż zaczną ładnie pachnieć. Przenieś do moździerza i rozdrobnij. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj rozdrobnione kolendrę i kumin, dorzuć laskę cynamonu, kurkumę, goździki i anyż i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, bób i bulion warzywny, przykryj patelnię przykrywką i gotuj pilaw
Chilli Czosnek i Oliwachodzi w upalnych przysmakach. Ekspresowe gazpacho Przepis własny na 4 porcje Składniki: 500 ml soku pomidorowego 1 ogórek 1 papryka 1 pomidor 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku płatki chilli (opcjonalnie) sól, pieprz, suszona bazylia - do smaku Przygotowanie: Wlej sok pomidorowy do miski i wymieszaj z oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, suszoną bazylią i płatkami chilli (jeżeli używasz). Ogórek
Chilli Czosnek i Oliwagrillowanym serem halloumi - przepis przepis ze strony www.cyprusfoodndrinks.com dla 2 osób Składniki: 1 opakowanie sera halloumi (250 g) 2 chlebki pita 1 mała papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 10 czarnych oliwek 1 pomidor pokrojony na plasterki 1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki 1/2 szklanki liści bazylii Przygotowanie: Halloumi pokrój(...)plastrów i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój pity na pół. Zmiksuj chilli, czosnek, oliwę, sok z cytryny i oliwki i posmaruj powstałym sosem wnętrze pit. Rozgrzej mocno patelnię grillową. Grilluj halloumi na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ser się zrumieni i uzyskasz na jego powierzchni charakterystyczne ślady grilla. Do przewrócenia sera na drugą stronę najlepiej
Chilli Czosnek i Oliwagarści świeżych liści bazylii sól, pieprz na sos pomidorowy: 800 g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz naczynie do zapiekania ok. 30 x 20 cm Przygotowanie: W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu(...)oliwy z tażinie, brytfannie lub dużej patelni i obsmaż na niej kawałki kurczaka skórą do dołu, aż staną się złociste. Dodaj koper włoski, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Przemieszaj i smaż kilka minut. Teraz dodaj kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Zajrzyj do garnka
Chilli Czosnek i Oliwawystarczy przelać ją do termosu. Egipska zupa z soczewicy Łatwa kuchnia śródziemnomorska , Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego ( ja użyłam warzywnego ) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania(...)cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, kmin i kolendrę. Przemieszaj i gdy tylko poczujesz ich zapach, wrzuć soczewicę i wlej bulion. Doprowadź zupę do wrzenia. Zbierz z powierzchni pojawiające się szumowiny. Gotuj zupę na małym ogniu przez 30-50 minut, aż soczewica
Chilli Czosnek i Oliwacoś więcej niż miseczka chipsów:) Kolorowa tortilla z piekarnika przepis pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel czas przygotowania: 25 min. + 35 min pieczenie Składniki: 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki lub 1 mała cebula, posiekane 1 papryka zielona i 1 czerwona, pokrojone w drobną kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej śmietany(...)również włoskie pecorino ) sól, pieprz oliwa dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania, wykałaczki, oliwki do ozdoby Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę/dymkę, paprykę oraz czosnek (ok. 8 min, aż nieco zmiękną), po czym przełóż je do miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną
Chilli Czosnek i Oliwafajna propozycja dania na przyjęcie dla wegetarian. "Hummus z południowych Włoch" przepis własny czas przygotowania: 10 min. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (lub fasoli białej, np. cannellini) 1 ząbek czosnku 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju (ok. 75 g) garść blanszowanych migdałów (np. płatki) szczypta płatków chilli olej ze słoika z suszonymi pomidorami sól garść świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczka suszonej(...)bazylii Przygotowanie: Do miski wrzuć ciecierzycę, obrany ząbek czosnku, suszone pomidory i migdały. Zmiksuj ręcznym blenderem (lub w robocie kuchennym). Dodaj tyle oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i chilli i ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj pastę łyżką. Podawaj z pieczywem lub jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki
Chilli Czosnek i Oliwatemperamentem" na 2 obfite porcje czas przygotowania: 35 min. Składniki: 3 mięsiste pomidory 6 łyżek oliwy 1 puszka białej fasoli 1 pęczek cebulek dymek 1 mały por 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 100 g kiełbasy chorizo w pętku (u mnie Sarta) 6 jaj pęczek posiekanych świeżych ziół (u mnie była to garść liści oregano i mięty, które trzymam zamrożone oraz(...)odsącz z zalewy i opłucz. Dymkę i pora drobno pokrój. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj fasolę oraz dymki i smaż przez chwilę. Następnie dodaj pora oraz rozgnieciony czosnek i smaż wszystko przez 5 minut. Dodaj pomidory oraz chorizo pokrojone w półplasterki. Wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i małym chlustem octu winnego
Chilli Czosnek i Oliwaczosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własny czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka i sok z 1/2 cytryny) 1 łyżka kaparów garść posiekanego koperku sól Przygotowanie: Skórkę z kiszonej cytryny drobno posiekaj. Kapary przesiekaj grubo nożem(...)Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj majonez, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, skórkę z kiszonej cytryny, koperek i kapary. Wymieszaj, dopraw solą do smaku. Odstaw do lodówki na 30 min., aby smaki się przegryzły
Chilli Czosnek i Oliwazabierali ze sobą , np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako kanapka. Farsz hiszpańskich empanadas zazwyczaj zawiera tuńczyka, sardynki lub chorizo , doprawione pomidorami, cebulą i czosnkiem. Ale spotyka się również empanadas z popularnym na półwyspie Iberyjskim wędzonym dorszem lub schabem. W Hiszpanii, w zależności od regionu, empanadas przybiera różne formy . W Walencji lepi się małe pierożki(...)przypominają rodzaj owalnej pizzy, lub też calzone, które jednak rzadko zawiera pomidory i zioła. Podobne ciasto przygotowuje się na Majorce, a nadziewa pomidorami, zieloną papryką, jajkiem na twardo, czosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto
Chilli Czosnek i Oliwa