czosnek - 7003 przepisów (strona:266/467)

Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 354

oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: ser kozi 2-3 figi(...)oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się

OstryKęs
Weekend u Mamy: Pâté z drobiowych wątróbek 187

znajdziecie przepis na inne danie tego wspaniałego weekendu: KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. Pate najlepiej smakuje z ciepłymi, chrupiącymi tostami :) No to zaczynamy! Składniki: 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 0,5 kg wątróbki drobiowej sól, pieprz tymianek do smaku gałka muszkatołowa mielona do smaku 1/4 szkl. brandy 1/2 kostki masła żurawina do posypania 1. Wątróbkę oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę(...)masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy wątróbkę. Podpiekamy cały czas mieszając, aż wątróbka będzie miękka. Dodajemy przyprawy. Wlewamy brandy, chwilę podduszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Po przestudzeniu wątróbkę miksujemy z łyżką miękkiego masła na gładką masę i przekładamy do kokilek. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie  na patelni topimy

My Culinary Art
Słodko-ostry krem z pieczonej papryki i pomidorów 275

jego słodycz to zasługa dojrzałych pomidorów i papryki. :-) Świetnie rozgrzewa w coraz chłodniejsze wieczory. :-) Przepis na 2 średnie porcje. Składniki: 3 średnie, czerwone papryki 3 dojrzałe pomidory 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy 0,5 dużej cebuli 1 mini papryczka chili (lub 1/4 zwykłej) 1 łyżeczka miodu sól (w moim przypadku himalajska) opcjonalnie: jogurt grecki, kilka listków świeżej bazyli(...)Paprykę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. 2. Do papryki dodajemy całe pomidory. Pieczemy kolejne 20 minut. 3. Do piekarnika dorzucamy ząbki czosnku w łupinkach. Pieczemy 20 minut, cały czas w tej samej temperaturze. 4. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy papryczkę chili i podduszamy wszystko do miękkości

kuchnia do kwadratu
Grillowany kurczak z sosem szpinakowo-śmietanowym 386

jadłam podczas pobytu na Mazurach. Strasznie mi smakowało, więc postanowiłam odtworzyć te smaki ;) Polecam, bo połączenie jest bajecznie pyszne ;) Składniki: pierś z kurczaka pół opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku cebula gałka muszkatołowa bazylia rozmaryn oregano pieprz ziołowy sól 150g śmietany 18% do zup i sosów odrobina masła do smażenia Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami: rozmarynem, oregano, bazylią, solą(...)pieprzem. Zostawiamy na 30 minut.  Cebulkę siekamy drobno, smażymy na maśle. Czosnek obieramy, przecikamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Mięso grillujemy z obu stron na rumiano i układamy na talerzu. Polewamy sosem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem 178

Składniki:  1/2 średniej wielkości cukinii  1 mała cebula  1 duży ziemniak  1 kiełbasa śląska  1 ząbek czosnku  oliwa z rozmarynem Poddi Tartufi  2 szczypty suszonego majeranku  sól, pieprz  Przygotowanie:  Cukinię kroimy na plastry, obranego ziemniaka i cebulę w półplasterki, a czosnek przekrawamy na pół. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaczki pieczone z cukinią i czosnkiem 211

Składniki:  5 średniej wielkości, młodych ziemniaków  1/3 średniej wielkości cukinii  2 szczypty suszonego majeranku  2 ząbki czosnku oliwa z rozmarynem Poddi Tartufi  2 łyżki posiekanej natki z pietruszki  sól do smaku  Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy

Moja smaczna kuchnia
Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach 190

Składniki:  500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla  400 g żółtej fasoli szparagowej  1 duża cukinia  4 ząbki czosnku  3 łyżki suszonej bazylii  2 łyżeczki suszonego cząbru  3 szczypty ostrej papryki, w proszku  sól, pieprz do smaku  4 łyżki oliwy  Przygotowanie:  Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy(...)pół, przekładamy do garnka, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron i fasolkę odcedzamy. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z cukinią pokrojoną w cienkie paski, dodajemy makaron i fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień

Moja smaczna kuchnia
Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii 176

makaronu mezze penne tricolore Barilla  (makaron musi być ciepły)  1 duża cukinia  1 kalafior, podzielony na różyczki, ugotowany al dente w osolonej wodzie  4 ząbki czosnku  1 cebula suszona bazylia  sól  do smaku oliwa z oliwek  Przygotowanie:  Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy pokrojoną

Moja smaczna kuchnia
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 212

Ciasto: * 150 g mąki pszennej graham typ 1850 * 75 g masła * jajko * 2-3 łyżki zimnej wody * 1/2  łyżeczki soli Farsz: * 200 g pieczarek * cebula * 1-2 ząbki czosnku * puszka tuńczyka * przyprawy jakie kto chce * 2 jajka * 100 ml śmietany kwaśnej 18% * 2 plasterki sera żółtego * coś zielonego, u mnie szczypiorek (którym posypałam dopiero dokładkę - skleroza;) W wielu przepisach(...)minut, aby się wstępnie podpiekło. Teraz pora na farsz: zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę na patelni z łyżką oleju, dorzuciłam pokrojone w plasterki pieczarki, wyciśnięty czosnek i przyprawy i chwilkę smażyłam. Pod koniec dodałam tuńczyka, wymieszałam z pieczarkami i całość przełożyłam na podpieczony spód, o tak: Jajka zmiksowałam ze śmietaną i przyprawami i zalałam wierzch tarty dodatkowo kładąc

Zdrowa Kuchnia Sowy
Obiadki wyparowane:) 178

pomidorami, kaparami i serem, lekko skropiłam oliwą. II. Mamut z pieczarkami: Składniki: * kilka strąków mamuta * kilka pieczarek * ser żółty Sos: * 2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * 1/2 ząbka czosnku * kilka kaparów * kilka kawałków pomidora suszonego w zalewie z  oliwy Mamuta ugotowałam na parze, w międzyczasie pokroiłam pieczarki w grube plastry i udusiłam na kropli oliwy. Nie soliłam(...)pieczarek, ani mamuta. Sos miałam zamiar zrobić klasyczny, czyli: jogurt, majonez, sól czosnkowa, czosnek i koperek. Ale zamiast soli i koperku dodałam kilka kaparów i suszonych pomidorów. Sos zmiksowałam (zwykle tylko mieszam), polałam mamuta pokrojonego na kawałki i wymieszanego z pieczarkami i posypałam startym serem i zjadłam z niemałym zachwytem, że takie fajne danko mi wyszło;) Komentarze ren-ya 2011/09/08

Zdrowa Kuchnia Sowy
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 208

jajko roztrzepane  (1/2 dodałam do ciasta, resztę zostawiłam do posmarowania pierogów)   Nadzienie: 130 g sera feta 350 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula  przyprawy: pieprz, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi dodałam też kilka suszonych pomidorów i 2 ząbki czosnku  do posmarowania pierogów: druga połowa roztrzepanego jajka + łyżka śmietany + sporo kminku  Najpierw przygotowałam ciasto, czyli odmierzyłam obie mąki, dodałam masło, posiekałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Faza na białą fasolkę;) 171

sól morską (sn) 6. trochę soku z cytryny (k) Gotowałam do miękkości. W pierwszej wersji po odcedzeniu połączyłam z przygotowanymi w międzyczasie pieczarkami. Pokrojone wrzuciłam na oliwę (sł), dodałam czosnek (o), trochę soli (sn), soku z cytryny (k) i kurkumy (g ) i trzymałam na ogniu do czasu odparowania wody. Danie dosmaczyłam lubczykiem. W drugiej wersji do prawie miękkiej i jeszcze(...)fasoli dorzuciłam kilka różyczek brokuła i chwilę jeszcze razem gotowałam, aż do pożądanej przeze mnie miękkości tegoż. Odlałam wodę, dodałam sos zrobiony z  łyżki oliwy i wyciśniętego ząbka czosnku, posypałam lubczykiem i kilkoma wiórkami żółtego sera. Zjadłam z wielkim smakiem:)  Przepis bierze udział w akcji: ***** "Trzeba być trochę podobnym, by się rozumieć, nieco różnym, by się kochać

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste precle co im dziurki zarosły:) 147

mąki pszennej typ 1850 *  17 g drożdży *  2 łyżki miodu *  1 szklanka letniej wody *  2 łyżki oleju *  przyprawy do ciasta: sól, kurkuma, bazylia, czosnek niedźwiedzi, tymianek *  jajko do posmarowania *  przyprawy do posypania: mak, sezam, sól, kminek, cebulka suszona (tej akurat nie polecam, bo się przypala, ale świetna jest do posypania masła) Zrobiłam(...)sporej miski wlałam wodę (sn) 2. dodałam drożdże (k) i mieszałam do momentu rozpuszczenia 3. 2 szczypty kurkumy (g) 4. miód (sł) 5. 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (o) 6. szczypta soli (sn) 7. 1/3 szklanki mąki (k) Odstawiłam na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu 8. dodałam resztę mąki (k) 9. 1/3 łyżeczki tymianku (g) 10. olej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach 222

Omega-6.  Składniki: 0,5 kg twarogu ( najlepiej wiejskiego, od gospodyni ) około 400 ml oleju rzepakowego 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płaska papryki słodkiej w proszku gałązki świeżego tymianku liście świeżej bazylii sól morska  Wykonanie: Twaróg pokroić w kostkę wielkości około 1x1 cm. Ułożyć w niedużych słoiczkach. Olej rzepakowy wymieszać(...)olejem rydzowym, papryką, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić do smaku solą morską. Do każdego słoiczka włożyć gałązki tymianku i liście bazylii. Całość zalać zalewą z oleju rzepakowego. Po 2 dniach ser nabierze aromatu. Zamknięte słoiczki przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego

kolorowotorcikowo
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 241

zjadam z wielką przyjemnością. ;-) Składniki: - 1 poporcjowana tuszka królicza (lub same nóżki 4-6 sztuk) - 2 spore marchewki - 1 duża cebula - 200-300g pieczarek - 2-3 duże ząbki czosnku - ok.100-150g boczku (u mnie wędzony) - 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l) - 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony) - liść laurowy - kilka kulek ziela angielskiego - 1 gałązka rozmarynu (lub suszony) - trochę(...)wytopionego boczku, na tej samej patelni podsmażamy kilka minut warzywa: pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewki w plastry, pieczarki na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ) oraz zmiażdżony czosnek (który dodaję pod sam koniec). Po podsmażeniu warzywa przekładamy do miski (na talerz). W garnku na rozgrzanym tłuszczu (oliwie lub oleju kokosowym) Podsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa (nadmiar mąki strzepujemy

Smaczne Zdrowe