pomidorków conchita yellow, 20 szt. cebulek srebrzystych, pęczek szczypiorku, 5 g kiełków rzodkiewki, sól himalajska świeżo zmielona do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 2 ząbki czosnku, oregano do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, wyciśnięty czosnek, wszystko razem wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, pokrój na części i posmaruj
Moniki Smakołykiwyrazistością pasuje tu idealnie. Składniki: 1 batat, 1 czerwona cebula, 1 okrągły ser camembert, 20 szt. serc z kurczaka, 10 g rukoli, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Batat myjemy, osuszamy i kroimy na długości, na 6 części. Smarujemy olejem(...)solą. Cebule kroimy w plastry. Na folii aluminiowej układamy bataty i cebulę. Całość zawijamy folią. Serca myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, osuszamy. Masło topimy, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i cytrynę. Tak przygotowane masło mieszamy z sercami i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie zawijamy w folię aluminiowa. Warzywa i serca grillujemy. Przed podaniem na grilla dajemy
Moniki Smakołykirzepakowy do smażenia, 400 g ugotowanych ziemniaków, 150 g mąki pszennej, 1 łyżka kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, pęczek natki pietruszki, 5 małych korzeni pietruszki, 6 ząbków czosnku, pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy(...)paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy pokrojoną w plasterki pietruszkę i czosnek w kostkę. Dodajemy kopytka i całość podsmażamy
Moniki Smakołykikosztuje. Można w piekarniku je piec, albo na grillu z pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego, świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno szatkujemy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Na połowę
Moniki SmakołykiSkładniki: 500 g obranych ziemniaków, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżki płatków owsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew(...)bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy. Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy. Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty
Moniki Smakołykigazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy(...)nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować. Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż pieczarki będą miękkie. Jajka kroimy w kostkę, mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i składamy w kopertę
prawdziwe jedzenieSkładniki : około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą 1 niepełna szklanka świeżych liści bazylii 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku oliwa , 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać
Proste PotrawySkładniki : 2 - 3 jajka 20 - 25 dag świeżego szpinaku masło , sól , ewentualnie 2 roztarte ząbki czosnku Przygotowanie : Szpinak doskonale umyć , osączyć i obgotować chwilę na parze lub zagotować krótko w niewielkiej ilości wody ( wcześniej pokroić ) Na rozgrzanej patelnię z 2 - 3 łyżkami masła obsmażyć czosnek , dodać szpinak - mieszać Wbić rozmieszane jajka , posolić ( jeśli dodaliśmy roztarty szpinak to ostrożnie
Proste PotrawySkładniki : boczek, mój miał niewiele bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do pieczenia Przygotowanie : Boczek umyć pod bieżąca wodą , osuszyć Posypać dość obficie solą i pieprzem Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale na mięsie Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem Zawiązać rękaw i porobić kilka dziurek
Proste Potrawyoczywiście ciut zrobiłam po swojemu :) Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka(...)przez sito Gdy wywar ponownie zaczął się gotować włożyłam do niego drobno pokrojonego ziemniaka Umyte i starte warzywa jak najgrubiej starte i wsypałam do wywaru -gotowałam Pokrojoną cebulę i czosnek obsmażyłam na oleju i dodałam do zupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego
Proste PotrawySkładniki : 40 dag obranej, drobno pokrojonej cukini 4 ząbki czosnku olej sól , pieprz sok z cytryny koperek Przygotowanie : Po obraniu cukinię pozbawić nasion i miękkiego miąższu -pokroić Na patelni rozgrzać olej i włożyć cukinię Smażyć pod przykryciem dopóki nie straci surowizny i stanie się miękka Zestawić z ognia Czosnek obrać , pokroić drobno i utrzeć ze solą Dodać do przestudzonej
Proste PotrawySkładniki : 1 brokuł, może być mały 1 kostka sera typu feta 1 puszka czerwonej fasoli 180 gram jogurtu naturalnego 1 mały słoiczek gęstego majonezu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie ; Brokuł umyć i podzielić na "różyczki", włożyć do posolonej wody i KRÓTKO obgotować( mozna włożyć w całości , a potem podzielić) Ser pokroic w kostkę Fasolę osączyć - przemyć pod bieżącą(...)wodą i ponownie osączyć na sicie Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz Całość układamy w przezroczystej misce warstwowo, tzn. na dno kładziemy podzielony brokuł - polewamy częścią sosu majonezowo- jogurtowego, na brokuł wykładamy ser - polewamy, a na wierzchu fasolę i polewamy resztą sosu. Gotowe! Mogę z czystym sumieniem powiedzieć: szybka i łatwa do przyrządzenia, a przy
Proste PotrawySkładniki : 2 piersi z kurczaka, ja przyrządziłam jeszcze dodatkowo z 20 dag polędwicy wieprzowej 2 ząbki czosnku żółta papryka ( ładniejsza bedzie czerwona! ) i odrobina suszonej chili 3-4 łyżki oleju 3 łyżki sosu śliwkowego i 3 łyzki powideł śliwkowych (sos śliwkowy można kupić gotowy) mango 3-4 duże pieczarki, mogą byc boczniaki niepełna szklanka mleka kokosowego kilka listków świeżej bazylii(...)miałam suszoną Przygotowanie: Na gorącym oleju przesmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, paprykę oraz pokruszyć papryczkę chili- bez pestek. Dodać do tego pokrojoną polędwicę-smażyć Dodać umytego, pokrojonego w plastry fileta - smażyć 5 min. z obydwu stron Dodać sos śliwkowy, smażyć aż mięso straci surowiznę Mango i grzyby pokroić w paseczki, dodać do mięsa Smażyć 2 min., dodać
Proste PotrawySkładniki: 5 jaj + 1 jajko surowe około 4 łyżki bułki tartej + bułka do obsmażenia kotletów 1 mały pęczek zielonej pietruszki lub koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Gotujemy 5 jaj na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bułkę tartej dodajemy do masy jajecznej wraz z posiekaną pietruszką ( lub koperkiem(...)surowym jajem. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem , przyprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszając. Z gotowej masy formujemy kotlety( najlepiej mokrymi rękoma ), obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Są to kotlety proste w wykonaniu, wystarczy do nich podać surówkę i mamy gotowy obiad
Proste PotrawySkładniki : 1 kg karczku, może być tłusty 2 łyżki smalcu główka czosnku 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 duża papryka czerwona słodka papryka mielona cebula mielony kminek, liść laurowy pieprz ziarnisty, papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy na grube plastry, oprószamy z każdej strony słodką papryką oraz mielonym kminkiem Podzielony czosnek na ząbki rozgniatamy szerokim nożem , cebulę kroimy w grube plastry
Proste Potrawy