czosnek - 7003 przepisów (strona:268/467)

Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 240

tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory lima 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni(...)Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory pokrój na kawałki i włóż do dużej miski.  Do warzyw dodaj rozgnieciony czosnek, miętę, oregano i pietruszkę. Wymieszaj. Koncentrat pomidorowy rozrzedź łyżką wody i wlej do warzyw. Dodaj ok. 4-5 łyżek oliwy i wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej rękami. Warzywa przenieś do naczynia do zapiekania (ja używam dużej blachy). Na dno naczynia

Chilli Czosnek i Oliwa
Krewetki z kuskusem, szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami! 235

ognia. - 1/3 opakowania kaszy kuskus - 300 g krewetek tygrysich - sok z 1/4 cytryny - 2 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki masła - sól morska - odrobina chili - olej sezamowy - 2 ząbki czosnku - 250 szpinaku Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Krewetki podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około

SMYKWKUCHNI
Ajvar- bałkański przysmak 215

połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około 200-300 ml). Składniki: 1 kg papryki czerwonej 1 duży bakłażan 3 pomidory 2 niewielkie cebule lub jedna duża 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 1,5 łyżki octu 3 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka soli 30 ml oleju opcjonalnie 1-1,5 łyżki cukru  jeśli papryka jest niedostatecznie słodka Wykonanie(...)minut. Gdy puści wodę, myjemy go dokładnie, odciskamy nadmiar wody, układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni- u mnie około 1 godziny. Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy

Czerwona Porzeczka
Salsa meksykańska na zimę 205

stronie  Filozofia Smaku . Polecam!:) Składniki: 1,5 kg pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej  papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka cukru sól do smaku Wykonanie(...)Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Papryczki chili siekamy drobno, podsmażamy razem z cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy. Salsę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy

Czerwona Porzeczka
Indyjska zupa Dahl 228

mleka kokosowego. Jest pikantna, dzięki czemu idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 200 ml mleka kokosowego 300 g passaty pomidorowej 2 szklanki wody cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka garam masali 1/2 łyżeczki chilli sok z 1/2 limonki sól, pieprz świeża kolendra oliwa Cebulę pokroić w kostkę(...)podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem na oliwie w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dodać garam masalę, kurkumę, kumin, imbir, chilli i sok z limonki. Chwilę podsmażyć. Następnie zalać wodą i wsypać soczewicę. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Gdy ziarna zmiękną wlać passatę i mleko kokosowe. Wymieszać i pogotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą.  Przelać na talerze

wyzwania kuchenne
Tarta z grzybami leśnymi. 215

tarty brokułowejm czy do szpinakowej, cebulowej. Śmiało można wykorzystać ten spód do każdej słonej tarty jaka Wam przyjdzei do głowy. FARSZ: podgrzybki (ok 20 średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz(...)już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby, dusimy na maśle ok. 4-5 min. Dolewamy wino, redukujemy nadmiar płynu, dusząc ok. 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką (nie szczędźcie

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak z pomidorami na ostro - Dieta 3D Chilli 330

Składniki: 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 1 mała cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki chili pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli(...)łyżkę oliwy, chili, paprykę ostrą, paprykę słodką, tabasco i szczyptę soli. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły wszystkie kawałki mięsa. 2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy ok 1 min. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze 6-7 minut. 3. W między czasie do rondla wrzucamy pomidory, dodajemy bazylię, oregano i dwie łyżki wody i dusimy

My Culinary Art
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 263

Składniki (4 kotleciki) : 250g mielonego chudego mięsa wieprzowego  pół średniej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 czubata łyżka płatków owsianych błyskawicznych sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek 1. Płatki zalewamy wrzątkiem (ok. 1/4 szklanki),  Odstawiamy, aby “się rozkleiły” i wystygły. 2. Mięso dokładnie mieszamy z cebulą, czosnkiem i płatkami owsianymi. Doprawiamy solą, pieprzem

My Culinary Art
Zupa-krem z zielonych szparagów 200

Składniki (ok. 2 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 1/2 l wywaru warzywnego 1 żółtko (opcjonalnie) jogurt naturalny ser Brie lub Lazur sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki oliwy 1. Od szparagów odcinamy zdrewniałe dolne końcówki i wyrzucamy. Odkrawamy główki i odkładamy na bok. Szparagi obieramy. 2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną(...)kostkę cebulę, żeby się zeszkliła. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy bulion i wrzucamy obrane szparagi. Dusimy około 15 minut. 3. W między czasie blanszujemy główki szparagów - około 5 minut, następnie przelewamy je zimną wodą. Odstawiamy na bok. 4. Miksujemy dokładnie zawartość rondelka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (ja dodałam również łyżeczkę ksylitolu, ponieważ jak dla mnie

My Culinary Art
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 243

Składniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę

My Culinary Art
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 218

Składniki (dla dwóch osób): 1/2 woreczka bobu 1 marchewka 3 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli      + sos (3 łyżki śmietany 18%, 1 ząbek czosnku) 1. Bób wrzucamy do osolonej i posłodzonej cukrem wrzącej wody. Gotujemy 15 - 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy (nie jest to konieczne, ponieważ łupinki są bardzo zdrowe(...)potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia bekonu przygotowujemy sos. Wrzucamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażamy, uważając, aby się nie spalił. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Sos przelewamy na talerzyk i odstawiamy do ostygnięcia

My Culinary Art
Śniadanie do łóżka - jajka zapiekane ze szpinakiem 196

dwóch osób): szpinak mrożony 250g 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 2 jajka śmietanka Cremefine ser do posypania (opcjonalnie) sól (ja użyłam himalajskiej) pieprz, gałka muszkatołowa mielona  suszony czosnek (5-6 płatków) 1. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy czosnek i szczyptę soli. Podsmażamy do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia. 2. Szpinak przekładamy

My Culinary Art
Spaghetti Bolognese ze świeżą bazylią 218

Składniki (na 3 porcje): 200g mięsa wołowego mielonego 2 pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie) 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii szczypta tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz świeżo mielony świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki) + do przybrania: pomidorki koktajlowe,  dymka(...)Dodajemy oregano, bazylię, świeży pieprz, cukier, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat.  Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną

My Culinary Art
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 350

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka(...)kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego

My Culinary Art
Omlety w kokilkach 247

Składniki (na dwie porcje): 3 jajka 2 duże pieczarki, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, plasterki 1/2 papryki czerwonej, kostka garść świeżej kolendry garść startego sera żółtego sól, pieprz szczypiorek do posypania 1 łyżka masła 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy 2 minuty. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odstawiamy

My Culinary Art