czosnek - 7003 przepisów (strona:262/467)

Karczek pieczony z polędwicą w środku 229

Składniki : około 1 kg 20 dag karczku polędwiczka wieprzowa około 35 dag czosnek, sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, papryka mielona słodka majeranek, sól słoneczna  - do polędwiczki, szałwia suszona. imbir świeży około 2 cm wino czerwone wytrawne Przygotowanie : Polędwiczkę posypałam solą słoneczną, zawinęłam w papier do pieczenia ( taki jak do ciasta) i zamroziłam do dnia następnego Umyty karczek posypałam(...)wszystkimi wymienionymi przyprawami oprócz soli, imbir oskrobałam, przekroiłam na pół- włożyłam do rękawa, ząbki czosnku przekrojone wzdłuż włożyłam w mięso  nacięte czubkiem noża  Tak przygotowane mięso przechowałam w rękawie do dnia następnego Przed pieczeniem karczek wyjęłam z rękawa i ostrym nożem przebiłam je wzdłuż robiąc nożem obrót tak by powstał otwór w który zmieściła się zamrożona polędwica Posypałam

Proste Potrawy
Pesto z pokrzywy- smaczne 217

młodej pokrzywy kilka liści mniszka i szczawiu ( zamiast szczawiu można dać sok z cytryny ) około 3 łyżek oliwy z oliwek około 4 łyżek migdałów w płatkach 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku parmezan do posypania  Przygotowanie : Zioła myjemy, suszymy, a pokrzywę parzymy wrzątkiem na sicie - osączamy Zielone składniki łączymy i mielimy w blenderze, ewentualnie w moździerzu Dodajemy(...)czosnek, płatki migdałów, oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mielimy.Jeśli nie mamy szczawiu doprawiamy sokiem z cytryny. Pomysł na pesto zaczerpnęłam z bloga Leśny zakątek

Proste Potrawy
Kurczak z imbirem i czosnkiem 227

Jeśli lubimy smaki czosnkowo- imbirowe to takie mięso jest dla nas... Składniki :  pierś z kurczaka około 2 cm imbiru 4-5 ząbków czosnku ( kto lubi może dać więcej) sól, pieprz, olej, jajko  bułka tarta, mąka Przygotowanie: Umytą pierś kurczaka, pokroić wzdłuż i lekko potłuc, posolić  Czosnek i imbir po obraniu pokroić jak najdrobniej i natrzeć tym mięso

Proste Potrawy
Fasolka po bretońsku 190

Składniki : około 25 dag fasolki piękny Jaś pół słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % duża cebula, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, rozmaryn tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie : Fasolę gotujemy według tego przepisu Mięso, wędlinę przesmażamy na tłuszczu i dodajemy do ugotowanej fasoli Pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek przesmażamy na gorącym tłuszczu i też dodajemy do fasoli

Proste Potrawy
Polędwiczki w sosie śmietankowo- musztardowym 185

Składniki : około 30 dag polędwicy wieprzowej 2 -3  łyżki musztardy, u mnie francuska około 150 ml śmietany 18 % 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić skośnie i lekko ucisnąć by je spłaszczyć Każdy kawałek posypać lekko solą i pieprzem Na patelni rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso, smażyć krótko około(...)każdej strony, dodać pokrojony czosnek- dusić chwilę pod przykryciem Dodać mieszając śmietanę i musztardę, rozmieszać razem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Danie niewyszukane, a szybkie i smaczne :) Podane z młodą kapustą , fasolką szparagową czy gotowanym groszkiem jest naprawdę świetne. Proponuje też wypróbować z czerwoną kapustą . Przepis pochodzi stąd . mojeGotowanie.pl

Proste Potrawy
Chłodnik z botwinki 149

Składniki : około 50 dag czerwonych młodych buraczków z liśćmi mały ząbek czosnku mała marchew i pietruszka zielony ogórek sól, pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, cukier jogurt naturalny około 330 g ugotowane jajka koperek świeży Przygotowanie : Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić; buraczki w cienkie plastry, a liście dość grubo Ugotować(...)obraną marchewką i pietruszką, ząbkiem czosnku, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej wody Gdy po kilku minutach buraczki będą miękkie dodać sok z cytryny, szczyptę majeranku i pieprz mielony, ewentualnie cukier do smaku, chwilę pogotować, wywar przecedzić, część zostawić do botwinki na gorąco, a część wywaru pozostawić na chłodnik Do tego

Proste Potrawy
Zupa jogurtowa - chłodnik 186

Taka zupa dobra nie tylko na upały :) Składniki : jogurt naturalny około 600 - 800 ml mała zielona lub  żółta papryka 1 świeży ogórek 3-4 ząbki czosnku mały pęczek koperku, rzodkiewek i szczypiorku sok z cytryny, sól, pieprz ewentualnie gotowane jajka Przygotowanie : Warzywa i zieleninę umyć, koperek i szczypiorek drobno pokroić Ogórka obrać i pokroić drobno w kostkę, kilka plasterków(...)zostawić do dekoracji Rzodkiewkę i paprykę również pokroić, czosnek przecisnąć  Wszystkie składniki przełożyć do jogurtu i wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą Zupę przed podaniem schłodzić w lodówce, jajka pokroić i dodać do każdej porcji

Proste Potrawy
Leczo z bobem 157

dodamy do potrawy parówki będziemy mieć ekspresowy obiad jarski :) Składniki : 25 - 30 dag bobu 1 duża papryka czerwona, żółta i zielona cebula mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek i majeranek olej do smażenia ewentualnie parówka lub inne ugotowane i podrobione mięso Przygotowanie : Bób ugotować i obrać z łupin Warzywa; papryki, cukinię, pomidory i zioła(...)pokrojone na pół pomidorki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu, aż pomidory puszczą sok, a potem płyn nieco się zredukuje Dodać pokrojone zioła i parówkę, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem Wsypać bób i wszystko delikatnie wymieszać, smacznego :) Pomysł z gazetki Kauflandu

Proste Potrawy
Pesto z jarmużu z makaronem 200

mojego ogrodu kilka pokrzyw, które wcześniej użyłam również do smacznego pesto , pokrzywy znów odrosły i mogłam spokojnie zerwać je do następnego eksperymentu kulinarnego :) Składniki : 100 g jarmużu 4 ząbki czosnku garść świeżej pokrzywy około 10 świeżych listków bazylii około 10 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki migdałów  w płatkach 4 łyżki ziaren sezamu białego sól, pieprz sok z cytryny(...)łyżek startego, żółtego sera Przygotowanie : Jarmuż, pokrzywę, liście bazylii umyć, czosnek po obraniu grubo pokroić W/w składniki  włożyć do blendera i zmiksować, w trakcie dodawać stopniowo oliwę, odrobinę soli i mielony pieprz prawdziwy wraz z sezamem i migdałami Spróbować, dodać ser i ostrożnie po łyżeczce soku z cytryny - zmiksować Jeśli smak nam odpowiada podawać z makaronem, u mnie był

Proste Potrawy
Golonka w piwie 157

składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,  skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym

Proste Potrawy
Sos pomidorowo -śliwkowy 144

Sezon na pomidory i śliwki w pełni. Korzystajmy zatem z tego bogactwa :) Składniki : 1 kg śliwek węgierek 2 kg pomidorów  1/2 kg cebuli kilka ząbków czosnku sól, cukier, mielony pieprz i papryka Przygotowanie : Śliwki i pomidory umyć, śliwki wydrylować, cebulę i pomidory pokroić drobno Pomidory i cebulę rozparować pod przykryciem, podlać wcześniej wodą -pół szklanki  W drugim garnku(...)grubym dnie podsmażyć śliwki tj. podlać je wodą ( około pół szklanki ) przykryć pokrywką, doprowadzić do miękkości - przetrzeć przez sitko Obydwa przeciery połączyć, dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, paprykę, cukier oraz sól- gotować do zagęszczenia, często mieszać Wlać do słoików i pasteryzować około 10 - 15 min UWAGI : Mój sos pomimo długiego gotowanie ( przez dwa dni po godzinie ) nie chciał się zagęścić, konsystencja

Proste Potrawy
Schab w sosie śliwkowym 174

schabu b/k lub szybki wieprzowej 30 dag śliwek Mąką do obtoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 liści laurowy 1 ząbek czosnku 1l bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondelka.  Śliwki(...)wydrylować, dusić na patelni z odrobiną wody. Zblendować. Przełożyć do rondelka.  Dodać przesmażony czosnek.   Podlać bulionem Doprawić do smaku cynamonem, rozmarynem i słodką papryką oraz dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości mięsa, ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.  W razie potrzeby sos jeszcze zagęścić mąką rozmąconą z wodą.  Smacznego,  Anulla

Fabryka pomysłów
Pasztet warzywny ze słonecznikiem 203

duuużej ilości słonecznika. SKŁADNIKI: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach - 1 ugotowana marchewka - 1 łyżka masła - 1 cebula szalotka - 1 ząbek czosnku - 4 jaja W rondelku podsmaż posiekaną cebulę. Startą cukinię przełóż do miski, dodaj słonecznik, żółtka, sól i pieprz.  Ugotowaną marchewkę wraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem zmiksuj blenderem. Dodaj

SMYKWKUCHNI
Pasztet - galantyna z kurczaka 150

duży kurczak   3 jajka 2-3 ząbki czosnku 1 bułka sól, pieprz Kurczaka obrać ze skóry, oddzielić mięso od kości.Najlepiej zrobić to tak, aby jak najmniej uszkodzić skórę. Jak się nie uda, to trudno. Zmielić 2x mięso (tym razem zmieliłam raz i pasztet nie jest taki gładki i zwarty jak powinien), dodać namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę(...)czosnek, jajka i przyprawy. Wszystko razem bobrze wymieszać, uformować rulon, zawinąć w skórę, następnie w folię i w bawełnianą ścierkę. Końce mocno związać i najlepiej unieść do góry, tak aby w czasie gotowania woda nie dostawała się do mięsa bo wypłucze smak. Włożyć do garnka z wodą i gotować ok. 1,5 godz. Dobrze wystudzić, wyjąć ze ściereczki

Praktyczna pl
Kotlety mielone z pieczarkami 130

mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu 1 bułka pszenna 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, "Kucharek" 1-2 jajka mleko do namoczenia bułki bułka tarta tłuszcz do smażenia 1/2 kg pieczarek trochę masła(...)Pieczarki poddusić na maśle, przyprawić solą, wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania