Omega-6. Składniki: 0,5 kg twarogu ( najlepiej wiejskiego, od gospodyni ) około 400 ml oleju rzepakowego 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płaska papryki słodkiej w proszku gałązki świeżego tymianku liście świeżej bazylii sól morska Wykonanie: Twaróg pokroić w kostkę wielkości około 1x1 cm. Ułożyć w niedużych słoiczkach. Olej rzepakowy wymieszać(...)olejem rydzowym, papryką, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić do smaku solą morską. Do każdego słoiczka włożyć gałązki tymianku i liście bazylii. Całość zalać zalewą z oleju rzepakowego. Po 2 dniach ser nabierze aromatu. Zamknięte słoiczki przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego
kolorowotorcikowozjadam z wielką przyjemnością. ;-) Składniki: - 1 poporcjowana tuszka królicza (lub same nóżki 4-6 sztuk) - 2 spore marchewki - 1 duża cebula - 200-300g pieczarek - 2-3 duże ząbki czosnku - ok.100-150g boczku (u mnie wędzony) - 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l) - 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony) - liść laurowy - kilka kulek ziela angielskiego - 1 gałązka rozmarynu (lub suszony) - trochę(...)wytopionego boczku, na tej samej patelni podsmażamy kilka minut warzywa: pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewki w plastry, pieczarki na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ) oraz zmiażdżony czosnek (który dodaję pod sam koniec). Po podsmażeniu warzywa przekładamy do miski (na talerz). W garnku na rozgrzanym tłuszczu (oliwie lub oleju kokosowym) Podsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa (nadmiar mąki strzepujemy
Smaczne Zdrowejest taką złą sprawą - cierpliwość z pewnością w tym wypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśny Przygotowujemy marynatę(...)miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon. Następnie czosnek kroimy na plasterki i dorzucamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do marynaty oczyszczoną rybkę na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy warzywa. Najpierw myjemy, po czym obieramy i kroimy w cienki słupki typu julienne. Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu
Sajkofanka smakupizzy. Farsz: 2 łyżki kaparów, 50g świeżego boczku, 1/2 pomidora, 1/2 czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano. Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy. Pomidora umyć i pokroić(...)plasterki, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Wszystko rozłożyć na cieście. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wraz z odsączonymi kaparami rozłożyć na pizzy, posypać ziołami, startym serem i polać ketchupem. Piec ok. 20 min w temp. 200st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościulubionymi dodatkami, ale równie smaczne są bez żadnych dodatków:) Składniki: 500g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, czubata łyżeczka soli, łyżka przyprawy do piernika, szczypta granulowanego czosnku, łyżka oleju rzepakowego, łyżka cukru. Przygotowanie Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Odstawić na 15 min, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą(...)czosnkiem, przyprawą do piernika oraz resztą cukru. Dodać zaczyn oraz 1,5 szkl. przegotowanej letniej wody. Zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części i uformować 3 podłużne bagietki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bagietki i ponownie odstawić
Z miłości do słodkościpodawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki: 4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie Rosół zagotować. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę(...)rosołu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkościoraz czerwona, 150g białego chudego sera, 250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek, pęczek świeżej mięty, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, sól, pieprz, łyżeczka octu jabłkowego, ząbek czosnku. Przygotowanie Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą. Oliwę zmieszać z octem(...)jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościjedzenia:) Ja robię tortille z mąki kukurydzianej, ale można też użyć razowej, będą zdrowsze. Równie smaczne będą ze zwykłej mąki. Tortille: 350 g mąki kukurydzianej, sól, czosnek, łyżka oliwy. Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy
Z miłości do słodkościprzystawkę... Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 3 jajka, 300 g żółtego sera w kostce, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki bazylii, ząbek czosnku, 7 łyżek mąki pszennej, cebula, olej rzepakowy do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki. Przygotowanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać(...)mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Świetny olej rzepakowy znajdziecie na zlotopolskie.pl/ Smacznego
Z miłości do słodkoścituńczyka i sporej ilości kolorowych warzyw... Składniki: 250g makaronu świderki, 2 jajka, puszka tuńczyka w oleju, łyżka kaparów, 4 małe pomidorki, 250g brokułów, 150ml jogurtu naturalnego, 100ml majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki czarnych oliwek, szczypta cukru, 1/2 pęczka bazylii, łyżka soku z cytryny. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić(...)dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Z miłości do słodkościmieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów żółtego sera, 2 50ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa), sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko. Przygotowanie Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry - u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę(...)także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać
Z miłości do słodkościtego chlebka, a pogoda ostatnio bardzo służy grillowaniu;) Składniki: chleb, 100g masła, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta rozmarynu, 1/2 łyżeczki estragonu, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, czubata łyżeczka ziół prowansalskich, świeżo zmielony czarny pieprz. Przygotowanie Masło stopić, dodać drobno posiekany czosnek oraz wszystkie pozostałe posiekane przyprawy (możecie użyć
Z miłości do słodkościdanie jest naprawdę bardzo smaczne;) Dzieci znacznie chętniej jedzą, gdy na talerzu jest kolorowo:) Składniki: 400 g szynki wieprzowej bez kości, 400g makaronu tagliatelle, cebula, 2 ząbki czosnku, 300 g żółtej fasolki szparagowej, 3 pomidory, sól, pieprz, bazylia, olej, mąka pszenna. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć(...)solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min na małym ogniu, czasem mieszając. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Doprawić sporą szczyptą soli. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę
Z miłości do słodkościspodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka w wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie(...)oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem
Z miłości do słodkościczasem urozmaicać dania. Dlatego połączyłam fasolkę szparagową z kurkami, do smaku dałam odrobinę octu balsamicznego. Szybkie, proste i smaczne... Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej, 300g kurek, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, biały pieprz, łyżeczka octu balsamicznego, natka pietruszki. Przygotowanie Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Przekroić na pół. Gotować ok. 15min na małym ogniu w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę(...)czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać umyte i oczyszczone kurki, dusić ok. 10minut na małym ogniu, często mieszając. Połączyć z fasolką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym i posypać posiekaną natką pietruszki
Z miłości do słodkości