zielonych małych i średnich ogórków 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 2 łyżeczki chili Składniki na zalewę : 1 kg cukru 1,5 szklanki octu 10 % 1 cała główka czosnku- nie gotujemy go w zalewie! W occie rozpuszczamy cukier. Dobrze mieszamy, by rozpuścił się całkowicie. Tę zalewę użyjemy do ogórków które będziemy wkładać już do słojów. Przygotowanie: Umyte, nieobrane ogórki(...)pozostawiamy na 6 godzin Po tym czasie dokładnie odsączamy, a najlepiej odciskamy Rozgrzewamy 8 łyżek oleju i polewamy takim rozgrzanym wszystkie ogórki , dokładnie mieszamy Posypujemy chili, dodajemy drobno pokrojony czosnek , mieszamy całość i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą z octem i cukrem, to pozostawiamy na 12 godz. Po tym czasie wkładamy ogóreczki do słojów razem z zalewą, jaka wytworzyła się
Proste PotrawySkładniki : 4 duże ogórki najlepiej już gruntowe 2 cebule 3-4 niewielkie ziemniaki masło do smażenia 2 liście laurowe, ząbek czosnku kilka ziaren ziela angielskiego sól, świeżo utłuczony pieprz sok z cytryny, jogurt lub śmietana Przygotowanie: Obrane ogórki pokroić na desce w plastry, cebulę w kostkę- usmażyć krótko na maśle Do 1 i 1/2 litra wrzącej wody wrzucam(...)liście, ziele, czosnek, ziemniaki i marchewkę drobno pokrojone -gotuję prawie do miękkości Do tego dokładam przesmażone ogórki z cebulą i gotuję dość krótko, by ogórki nie straciły do końca jędrności- około 5 min Po ugotowaniu doprawiam solą, pieprzem świeżo utłuczonym w moździerzu oraz sokiem z cytryny. Na miseczce można doprawić jogurtem lub śmietaną. Przepis ten znalazłam w "Przepisach
Proste Potrawypasztet jarski, dla tych co nie lubią mięsa :) Składniki : szklanka fasoli "piękny Jaś" pół szklanki ciecierzycy natka pietruszki tłuszcz do smażenia 20 dag pieczarek sól, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Fasolkę i ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty kminku Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam na tłuszczu do momentu(...)który puszczają w trakcie gotowania zupełnie odparował Cebulę pokroiłam drobno i również przesmażyłam do "zeszklenia", dodałam pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek Wszystkie składniki połączyłam w misce i zmiksowałam (nie musi być tak zupełnie na jednolitą masę :) Dodałam pieprz, sól, pokrojoną drobno natkę i wszystko dobrze wymieszałam Pasztet przechowujemy w lodówce w szczelnym słoiczku. Spożywamy przez kilka dni. Myślę, że gdyby
Proste Potrawyoprzeć się pokusie, by wypróbować nowy przepis na pikantną zupę. Składniki : 1 kg dyni pokrojonej w drobną kostkę (wpierw obrać z grubej skóry) 1 szklanka mleka 1 poiekana cebula czosnek - 3 ząbki mała papryczka chili cukier, sok z cytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę i zamieszać, odstawić(...)głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około 3- 5 min. -często mieszać drewnianą łyżką Po tym czasie wlać bulion i mleko na patelnię, pogotować razem około 5 min. Gdy już dynia będzie miękka wszystko zmiksować najlepiej blenderem Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny Już na talerzu można dodać jeszcze łyżkę
Proste Potrawyryżu . Sałatę polałam olejem Rzepakowym zmieszanym z sokiem z cytryny :) Smacznego! Olej wykorzystałam do obiadu dwukrotnie, zrobiłam też szybką marynatę. Olej RZEPAKOWY wykorzystałam do marynowania papryki, czosnku i liści bazylii. Gdy już przejdzie smakami tych przypraw, będę używać go do dresingów i nie tylko :) Olej będzie pikantny w smaku. Gdy papryka, czosnek i bazylia oddadzą swój smak
Proste PotrawySkładniki : 3-5 pałek kurczaka 4-5 cm obranego i startego imbiru 5 ząbków czosnku 2-3 łyżki przyprawy - pięć smaków do kurczaka duża łyżka miodu, 3-4 łyżki oleju płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku, pół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie : Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu
Proste PotrawySkładniki : dobry ser typu feta olej - u mnie słonecznikowy świeża papryczka chili 4 ząbki czosnku - zawsze można więcej odrobina tymianku, kilka ziaren czerwonego pieprzu Przygotowanie: Ser pokroiłam w kostkę, papryczkę w paski, czosnek obrałam Do słoja włożyłam poszczególne składniki i zalałam olejem Pozostawiłam w lodówce na kilka dni do "przegryzienia" się smaków. Ten przepis znalazłam u Amber, bardzo przypadł
Proste PotrawySkładniki: dla jednej osoby: mały filet z kurczaka papryka żółta cebula czosnek 4 ząbki sól, pieprz, olej imbir świeży, carry Przygotowanie: Umyty filet pokroić na kawałki, zamarynować w oleju i carry (płaska łyżeczka na 3- 4 łyżki oleju) Na rozgrzanym oleju przesmażyć czosnek, cebulę, dołożyć mięso -smażyć Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać około
Proste PotrawySkładniki : 20 dag ciecierzycy cebula 3 ząbki obranego czosnku 2 papryki ; żółta i czerwona pół czerwonej papryczki chili 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory krojone z puszki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 nieduża cukinia oliwa do smażenia sól, pieprz, cukier do smaku, bazylia i natka pietruszki Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć w sporej ilości wody i pozostawić(...)rano ugotować w świeżej wodzie do miękkości Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, smażyć chwilę Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz cukinię w pół krążki Poddusić chwilę i dodać pokrojone drobno pomidory- wymieszać i przykryć pokrywką, smażyć do lekkiej miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem- jeśli trzeba dodać odrobinę wody Wsypać miękką ciecierzycę, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić
Proste Potrawyniego szpinak. Jeśli szpinak jest świeży ( a teraz mamy sezon na taki właśnie ) to przyrządzić go na oleju Umyć pokroić drobno, poddusić na oleju. Dodać ząbek roztartego czosnku , pokruszony biały ser - wymieszać i posolić, podsmażyć chwilę. Ugotować ulubiony rodzaj makaronu, nie przelewać go zimną wodą. Dodać do niego przyrządzony szpinak i ... zamieszać :) Jeśli dysponujemy kawałkiem żółtego sera to można(...)zetrzeć i posypać potrawę z wierzchu . Gotowe! Potrzebne składniki : szpinak, biały i żółty ser, czosnek, makaron, sól i olej
Proste Potrawybędzie zawsze łakomym kąskiem na naszym stole :) Składniki : 1 i 1/2 kg np. karczku lub szynki - u mnie mięso z golonki około 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 ząbków czosnku pieprz mielony do smaku 2-4 listki laurowe szczypta majeranku, ewentualnie szczypta suszonego lubczyku kilka ziaren jałowca - rozdrobnić Przygotowanie: Mięso umyć i pokroić w sporą kostkę Do dużej miski(...)włożyć dość drobno pokrojone mięso, wsypać sól, dodać pieprz mielony, przeciśnięte ząbki czosnku, majeranek, jałowiec i wszystko dobrze mieszać tak jak na kotlety mielone Mięso można pozostawić na dobę w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce Po tym czasie wyrobione mięso wkładać do czystych, suchych słojów na wysokość 3/4 objętości, dobrze uciskać, na wierzch można włożyć ze 2 łyżki smalcu, zakręcić
Proste PotrawyJeszcze jedna wersja mojego ulubionego mięska - karczku. Składniki : około 80 dag karczku łyżka gotowej przyprawy ziołowej do mięsa wieprzowego 4 ząbki czosnku, pietruszka, cebula sól- około płaska łyżeczka, pieprz, papryka słodka mielona i chili - około pół łyżeczki, rozmaryn - łyżka suszonego olej Przygotowanie: Wszystkie gotowe zioła wymieszać i dodać tyle oleju by utworzyły dość gęstą masę Dodać do nich sól(...)roztarty czosnek, pieprz Umyte mięso natrzeć przygotowaną marynatą, nakłuć w kilku miejscach,m włożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie Po 8-9 godz. leżakowania mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni
Proste Potrawyłyżka miękkiego masła Składniki na farsz : 20 dag mrożonego szpinaku - ja swój prawie rozmroziłam 5 dag chudego boczku 3 kopiaste łyżki startego żółtego sera cebula, 3 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej, sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i zagniatać do momentu, aż ciasto będzie dobrze wyrobione, pozostawić w chłodzie na co najmniej(...)Przygotować farsz; pokrojoną cebulę i czosnek oraz boczek przesmażyć na tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak- wymieszać, smażyć do połączenia składników Doprawić gałką, solą i żółtym serem- wymieszać i przestudzić Ciasto rozwałkować cienko, rozsmarować na nim przygotowany farsz, zwinąć w roladę, pokroić skośnie na około 5 cm Każdą roladkę posmarować białkiem i piec do zarumienienia przez około 30 min. w temp
Proste PotrawySkładniki : boczek surowy około 1 kg kilka ziaren jałowca papryka ostra, pieprz kolorowy świeżo mielony 5 ząbków czosnku, kilka goździków sól, oregano To kolejna wersja pieczonego mięsa do chleba. Ciągle poszukuję nowych smaków i dlatego często pojawiają się wpisy z tych eksperymentów. Uważam, że warto samemu przyrządzać takie smakołyki, bo te kupne zaskakują mnie swoim składem i smakiem(...)Przygotowanie : W małym naczyniu wymieszać pieprz, paprykę, utłuczone ziarna jałowca, zmiażdżone ząbki czosnku, oregano, zalać olejem i wymieszać dokładnie Mięso umyć i posmarować mieszanką, włożyć do rękawa, wbić kilka goździków w mięso, nakłuć całe mięso szpikulcem, pozostawić w chłodzie do dnia następnego Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec Mój boczek piekłam ponad
Proste PotrawySkładniki : mała sałata lodowa 4 pomidory niecałe opakowanie selera naciowego - odłożyłam te najgrubsze, a użyłam środkowych łodyg majonez, jogurt, 3-4 ząbki czosnku podwójny filet z kurczaka przyprawa gyros ziarno słonecznika Przygotowanie : Umytą sałatę kroimy dość drobno i układamy ją na spodzie miski Pomidory kroimy w dość grubą kostkę i rozkładamy na sałacie Łodygi selera kroimy w średnią kostkę(...)posypujemy nimi pomidory Seler przykrywamy usmażonym filetem z kurczaka, wcześniej zamarynowanym w przyprawie gyros ( wg. przepisu na torebce) Całość polewamy sosem majonezowo- jogurtowym z kilkoma ząbkami czosnku, jeśli dysponujemy ziarnami słonecznika posypujemy sos po wierzchu, można dodać też natkę. Sałaty, selera i pomidorów starczyło mi na podwójną warstwę sałatki, filet był tylko na wierzchu. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem
Proste Potrawy