mąki1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanuszczypta cukru WYKONANIECebulkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, namoczona bułkę- solimy i pieprzymy.Wyrabiamy mięso do gładkości. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy pulpety.Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy. Wywar zaprawiamy musztardą chrzanem. Możemy dodać odrobinę
W kuchennym oknie Ewyminut.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!Użyłam oliwy truflowej - jej delikatny smak bardzo mi tutaj pasuje. Jednak możecie użyć dowolnej - neutralnej, ale na przykład aromatyzowana chilli czy czosnkiem też świetnie się tu sprawdzą.Celebrując leniwe popołudnie idę oddać się pochłanianiu deseru i oglądaniu serialu - ruszać będę się jutro
Pożeraczka, czyli raz adobrzeakurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodoba. Hmpf... Zabrzmiało to tak, jakby poprzednia mi się nie podobała... A wcale tak nie jest - uważam ją za fascynującą i naprawdę godną polecenia. Cóż to za książka...? Czosnek i szafiry, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu Ruth Reichl. Wydaje mi się, że każdy zainteresowany tematem kulinariów coś o tej książce słyszał, jedzenie bowiem jest tu tematem przewodnim
Pożeraczka, czyli raz adobrzeItalienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark i tam trafiłam na pomidorową focaccię. Zachwyciła mnie głębokim kolorem i mięsistością na zdjęciu. Nieco zmieniłam oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam), za to dorzuciłam całkiem sporo tymianku (skoro już stoi w doniczce, to niech się nie marnuje). Wyszło pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzezabawy też już za nami. Jutro pójdzie raz dwa.Za to kuchennie stoimy przed ciekawym wyzwaniem - obiad dla dwunastu osób, z czego jedna jest uczulona na laktozę, gluten, cebulę i czosnek. W formie bardzo, bardzo wrażliwej. Lody bez laktozy...? Czego się nie robi dla siostry ukochanego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeauta odebrane, urządziliśmy grilla. Mmm, po ponad sześciu godzinach na wodzie apetyty dopisywały! Były kiełbaski, karkówka, kurczak, polędwiczki, a nawet zaskakująco smaczne kurze serca. Była kukurydza i mocno pachnące czosnkiem domowe bułeczki. Było ognisko i pieczone na patykach pianki. A gdy zrobiło się chłodno, pojechaliśmy na kawę do rodziców C.Jak już napisałam wyżej - podobało mi się ogromnie, i mam nadzieję
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka.Mleko dodawane do mięsa można zastąpić
Gospodyni Miejskalodówki na kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc).Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym.Można użyć do 400 g łososia wędzonego w plastrach. W przypadku dodania 150 g (wersja oszczędnościowa, taka jak u mnie
Gospodyni Miejskaupieczonych pomidorów.Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku.Podana z parmezanowymi chipsami.Niebo w gębie!Składniki:1 kg pomidorów;1 duża, czerwona papryka;2 średnie, czerwone cebule;6 ząbków czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa);Oliwa z oliwek;1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz.Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę):2 czubate łyżeczki
Gospodyni Miejskaśrednie marchewki;Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;Sól;Pieprz.Sos:1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;2 łyżki białego cukru;2 łyzki jasnego sosu sojowego;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki oleju;1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;250 ml majonezu.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać.Marchewki obrać, umyć
Gospodyni Miejskatrzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 - 3 ząbki czosnku.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaZupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie.Czas przygotowania: 30 minutPorcji: 6 Składniki:500 g grzybów leśnych,1 szalotka lub ½ cebuli,1 ząbek czosnku,3 plastry Speck’a5 łyżek masła,3 łyżki wytrawnego białego wina,ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego,sól i świeżo mielony pieprz do smaku,1/3 szklanki orzechów laskowych.Przygotowanie:Grzyby
SzczyptaSmaQchemii bez konserwantów coś naprawdę dobrego. W bardzo prosty sposób sami możemy sobie stworzyć pyszne mięso na kanapki a ile to nam da radości.Składniki: - boczek św. ok 1kg - czosnek 3 starte ząbki - sól morska 2 łyżeczki - pieprz świeżo zmielony - płatki chili ok 2 łyżeczki - lawenda ususzona 1 łyżkę - oregano 1 łyżeczkę - majeranek 1 łyżeczkę - miód 2 łyżki - olej
Basia w kuchni