przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam:- 4 kotlety ze schabu- jajko- bułka tarta- pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie- frytki- ogórki w zalewie słodko - pikantne- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie: Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki
W poszukiwaniu inspiracjipół łyżeczki cukru- po łyżeczce żółtego ostrego curry, mielonego kminu, czosnku- 1/4 łyżeczki szafranu Poza tym:- czubata łyżeczka
W poszukiwaniu inspiracji500g mięsa wieprzowego i/lub wołowegodwie-trzy cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek kilka pieczarek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona paprykaolej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule i pieczarki. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i jajko, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Mieszamy
prawdziwe jedzeniewodę. W czasie, w którym makaron się gotował, zajęłam się wokiem :) Na rozgrzany wok wyłożyłam jedną łyżkę masła i jedną łyżkę oliwy extra vergin. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach i cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażyłam do czasu zeszklenia cebuli. Następnie dołożyłam drugą łyżkę masła i łyżkę oliwy, włożyłam kurki i smażyłam kilka
Blondynka Gotujemąki1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanuszczypta cukru WYKONANIECebulkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, namoczona bułkę- solimy i pieprzymy.Wyrabiamy mięso do gładkości. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy pulpety.Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy. Wywar zaprawiamy musztardą chrzanem. Możemy dodać odrobinę
W kuchennym oknie Ewyminut.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!Użyłam oliwy truflowej - jej delikatny smak bardzo mi tutaj pasuje. Jednak możecie użyć dowolnej - neutralnej, ale na przykład aromatyzowana chilli czy czosnkiem też świetnie się tu sprawdzą.Celebrując leniwe popołudnie idę oddać się pochłanianiu deseru i oglądaniu serialu - ruszać będę się jutro
Pożeraczka, czyli raz adobrzeakurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodoba. Hmpf... Zabrzmiało to tak, jakby poprzednia mi się nie podobała... A wcale tak nie jest - uważam ją za fascynującą i naprawdę godną polecenia. Cóż to za książka...? Czosnek i szafiry, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu Ruth Reichl. Wydaje mi się, że każdy zainteresowany tematem kulinariów coś o tej książce słyszał, jedzenie bowiem jest tu tematem przewodnim
Pożeraczka, czyli raz adobrzeItalienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark i tam trafiłam na pomidorową focaccię. Zachwyciła mnie głębokim kolorem i mięsistością na zdjęciu. Nieco zmieniłam oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam), za to dorzuciłam całkiem sporo tymianku (skoro już stoi w doniczce, to niech się nie marnuje). Wyszło pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzezabawy też już za nami. Jutro pójdzie raz dwa.Za to kuchennie stoimy przed ciekawym wyzwaniem - obiad dla dwunastu osób, z czego jedna jest uczulona na laktozę, gluten, cebulę i czosnek. W formie bardzo, bardzo wrażliwej. Lody bez laktozy...? Czego się nie robi dla siostry ukochanego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeauta odebrane, urządziliśmy grilla. Mmm, po ponad sześciu godzinach na wodzie apetyty dopisywały! Były kiełbaski, karkówka, kurczak, polędwiczki, a nawet zaskakująco smaczne kurze serca. Była kukurydza i mocno pachnące czosnkiem domowe bułeczki. Było ognisko i pieczone na patykach pianki. A gdy zrobiło się chłodno, pojechaliśmy na kawę do rodziców C.Jak już napisałam wyżej - podobało mi się ogromnie, i mam nadzieję
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka.Mleko dodawane do mięsa można zastąpić
Gospodyni Miejskalodówki na kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc).Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym.Można użyć do 400 g łososia wędzonego w plastrach. W przypadku dodania 150 g (wersja oszczędnościowa, taka jak u mnie
Gospodyni Miejskaupieczonych pomidorów.Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku.Podana z parmezanowymi chipsami.Niebo w gębie!Składniki:1 kg pomidorów;1 duża, czerwona papryka;2 średnie, czerwone cebule;6 ząbków czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa);Oliwa z oliwek;1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz.Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę):2 czubate łyżeczki
Gospodyni Miejska