czosnek - 7003 przepisów (strona:246/467)

Makaron ze Szpinakiem i Fetą 169

może być mrożony)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masłaMakaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Dodajemy po szczypcie przypraw.Fetę kroimy w kosteczkę. Makaron przekładamy

Słodka Strona
Łazanki z Cukinią i Pieczarkami 293

skórki i miąższu cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami.Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Makaron "łazanki" gotujemy

Słodka Strona
Kotlety Mielone 310

vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaKotlety Mielone - Sposób przygotowania:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej

Słodka Strona
Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami 450

maśle na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy. Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy startym serem. Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez

Słodka Strona
Shoarma z Kurczaka 26325

nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki i po pól łyżeczki czosnku w proszku oraz pieprzu)Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy.Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw

Słodka Strona
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 190

proszku do pieczeniaszczypta soliszczypta pieprzu 60 g dobrej jakości żółtego seraok. 50 g serka brieMuffiny ze Szpinakiem i Serem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy do wyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Studzimy. Masło roztapiamy

Słodka Strona
Mini Calzone ze Szpinakiem 193

Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Farsz: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość

Słodka Strona
Pierogi z Pieczarkami 213

pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu.Pierogi z Pieczarkami - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz  ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia)Pierogi z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Farsz:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła

Słodka Strona
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 165

wierzchuser żółty do starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę

upichcic
Pizza domowa 162

włożeniem do piecaZanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę ziół prowansalskichPizzę piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż do zrumienienia sera.Pizza była pyszna. Pachniała cudownie, smakowała niebiańsko ;)pizza zaraz po upieczeniuSmacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marynata do mięs 134

litry wodyniepełna szklanka octuszklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne)ok.15 ziaren pieprzu3 ząbki czosnku3 liście laurowe3 cebule3 pietruszki4 marchewki1 łyżka soliWarzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek przekroić na pół. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Ostudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łososiowa przekąska 151

troszkę soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam).Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone z czosnkiem na patelni bułeczki. Na szybko, bez zbędnych ceregieli, ale....pysznie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piersi z kurczaka a'la Bruschetta 315

więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich:W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka.Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu. Kupując

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 169

lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno.Sos pomidorowy:ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki kwaśnej śmietany,1 łyżka ziół prowansalskich,1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,pieprz, sól.Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić do lodówki na 10 minut.Przygotować żółty ser: zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry.Usmażone naleśniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 238

liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut.Zupę doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :)Zupa jest na tyle sycąca, że wystarczy do niej dodać kleks śmietany lub naturalnego jogurtu :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania