czosnek - 7003 przepisów (strona:242/467)

Dorsz z folii w maśle czosnkowym 248

łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw), to po prostu gęba w niebie! ;)))* dorsz- 1 filet* masło- 50 g* czosnek- 2 ząbki* cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków* sól, pieprz* koper- garśćNaczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem

Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 126

bazylii czy oregano!* sok pomidorowy- 1 litr* woda- 1/2 litra* włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy- 100 g (woreczek)Ugotować ryż.Do garnka wlać

Kraina Miodem Płynąca
Zupa brokułowo-porowa 159

Oczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa.Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu.- 1 brokuł- 1 por, olej- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz- 2 ziemniaki, liść laurowy- 2 litry wywaru lub wodyWarzywa umyj i pokrój na niewielkie kawałki

Pasje Jolki
Zupa krem z marchewki,mleka kokosowego i soku z pomarańczy 159

swiezego imbiru1 cebula1 zabek czosnku3 lyzki masla ghee1 lyzeczka kurkumy250 ml wywaru z warzyw400 ml mleka kokosowego -1 puszka200 ml soku z pomaranczy(najlepiej swiezo wycisnietego)solPrzygotowanie:Cebule i czosnek obrac,drobno pokroic i podsmazyc na masle.Obrac marchew i imbir (imbir bardzo dobrze obiera sie lyzeczka).Marchew pokroimy w talarki. Dodac do cebuli.Podsmazyc wszystko razem przez kilka minut.W czasie podsmazania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 158

wody z octem pozbyc sie go.Rybe natrzec sola i pieprzem,wewnatrz tez.Przyciac 2 wymierzone kawalki foli i ulozyc na nich ryby.Do srodka wlozyc po galazce rozmarynu,po 2 zabki czosnku i pare wiorkow masla.Z papryki usunac gniazda nasienne i pokroic ja w cienkie paseczki.Koniecznie cienkie,zeby papryka sie upiekla i nie pozostala surowa.Papryke ulozyc dookola ryby.Naciac skore pstragow pod skosem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawka w roli głównej-koktajl truskawkowy 203

wzmacniajaco.Zawartosc kwasu elegonowego chroni przed chorobami nowotworowymi.Dzieki wlasciwosciom zasadotworczym i moczopednym moga byc polecane osobom  chorym na reumatyzm i schorzenia nerek.Sok z truskawek ma wlasciwosci bakteriobujcze jak chrzan,czosnek czy cebula.Cukier zawarty w truskawkach to latwo przyswajalna lewuloza,ktora moga delektowac sie cukrzycy.Truskawki sa istotne w naszej diecie rowniez ze wzgledu na to,iz zawieraja duza ilosc wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 170

zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ziola posiekac,czosnek drobno pokroic,orzechy rowniez i rozdrobnic badz w mozdziezu,badz w malym rozdrabniaczu elektrycznym.Na koniec zmmiksowac z oliwa.Doprawic sola do smaku.Tak przygotowane pesto rozlozyc rownomiernie na rybie.Wstawic rybe do nagrzanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 172

Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc na patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem i cebula.Gdy przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki malosolne 134

bardziej slone daj kopiasta lyzke soli.Obrac czosnek.Wieksze kawalki przekroic na pol i do kazdego sloja wlozyc po 2 kawalki czosnkuW slojach ukladac ogorki pionowo i dosc ciasno,dolozyc koper,czosnek i kawaleczek korzenia chrzanu.Zalac przygotowana zalewa.Na dnie pozostanie gorczyca.Rozlozyc ja lyzeczka do wszystkich sloikow  w jednakowej ilosciSloiki zakrecic.Ulozyc na papierowyh recznikach,gdyz burzliwa fermentacja w pierwszym dniu spowoduje wyciek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 151

grube polksiezyce.Pomidory w cwiartki lub mniejsze kawalki,a brzoskwinie w gruba kostke.Wszystko wsypac do naczynia,w ktorym bedziemy piec.Posolic,oproszamy pieprzem i papryka,dodac zgnieciony,obrany czosnek i pokrojona cieniutko cebule oraz tymianek.Dobrze jest calosc przemieszac z przyprawami .Na koncu mocno skropic oliwa.Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed podaniem posypac swiezo startym parmezanem.Jarzynki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 194

gotuje 1,5 szklanki ryzu (300 g ryzu) i jest to naprawde proporcja idealna.Skladniki na 20 golabkow:1 dosc luzna glowka kapusty1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku)1 cebulaolej1 przecier pomidorowy-300g1 lyzka makismietana kwasna-100gsol,pieprz,bulion warzywnyWYKONANIE:Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po wycieciu ostrym nozem glaba

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą-cos pysznego ze sloika 144

cebulke pokroic w kostke,wygniesc i wymieszac z sola.Obrac i pokroic w kosteczke czosnekpokroic w cieniutkie paseczki suszone pomidorkioliwe,ocet i miod wymieszac na gladki kremfasolke wymieszac z cebula,czosnkiem,pomidorkami i sosikiem.Posypac zielonym koperkiem i pieprzem z mlynkapodawac po schlodzeniu w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda marchewka z piekarnika 140

dodatek do letniego obiadu.Skladniki:peczek marchewkikilka zabkow czosnkutymianek lub estragonsol gruboziarnistaolej rzepakowy-kilka lyzekmiod-1 lyzkaWykonanie:marchewke umyc,obrac pozostawiajac kilkucentymetrowe zielone lodyzki dla ozdoby,przekroic na pol.Obrac czosnekmarchewki czosnek i galazki tymianku ulozyc w naczyniu zaroodpornym polac kilkoma lyzkami oleju i miodem.Posypac sola.Podlac 2-3 lyzkami goracej wodypiec w nagrzanym piekarniku do 200°C.Marchewki maja pozostac chrupiacepodawac jako dodatek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii - najprostsza 175

kostke.Z wiekszych egzemplarzy,przekrojonych na pol,wybrac lyzka caly gabczasty miazsz z pestkamiobrana cebulke poroic w piorka i zeszklic na rozgrzanym masle ghee.Dodac rozdrobniony czosnekdo cebulki z czosnkiem dodac pokrojona cukinie i podsmazyc calosc razem.Nastepnie zalac bulionem i gotowac do miekkosci okolo 15 minutzmiksowac blenderem na gladki krem.Doprawicdo smaku sola,pieprzem i currypodawac z kleksem smietany lub jogurtu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 144

pomidory1 cebula1-2 zabki czosnku600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprzgalka muszkatalowawedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru4 kromki pieczywa2-3 lyzki masla ghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla gheedynie pokroic ,wypestkowac.Pokroic w kostke.Hokkaido nie obieramy ze skorki.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem kilka minut na silnym ogniu,az zapachnie dyniapomidory z gory naciac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania