natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut aby urosło.Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek, paprykę i pieprz, smażyć ok minuty. Dodać szpinak i smażyć aż listki stracą jędrność, przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzićCiasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek
Stare Gary300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula- 1 średnia* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* woda- 6 łyżek* oliwa- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.)Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie.Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę, po chwili dodać marchewkę, dodać
Kraina Miodem Płynącamoże nieraz do niego wrócicie? Jak robię to ja! :)Spód:* ziemniaki- 1 kg* jajka- 2 szt.* przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać
Kraina Miodem Płynącadorodne gałązki* przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili* kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej)* oliwa do smażeniaSłodki sos chili:* papryczka chili- 1 szt. (użyłam suszonych płatków chili)* czosnek- 1 ząbek* ocet ryżowy- 5 łyżek* cukier- 2 łyżki** imbir- szczyptaPaluszki:Z podanych proporcji wyszło mi 10 paluszków w rozmiarze około 2cm x 8cm.Wszystkie składniki- oprócz natki z pietruszki- wrzucić
Kraina Miodem Płynącaaromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą i pieprzem mielonym.Na każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki
Kraina Miodem Płynącazwolenników za ten aromatyczny i wyrazisty smak suszonych pomidorów, które w połączeniu z bazylią i serem tworzy wspaniałą kompozycję.* suszone pomidory- 100 g* bazylia- 5 gałązek* parmezan- 50 g* czosnek- 1 ząbek* olej słonecznikowy- 2-3 łyżki (jeśli użyjecie pomidorów w oliwie, to wykorzystajcie zalewę)* sok z cytryny- 1 łyżeczka* sól, pieprz- do smakuWszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować
Kraina Miodem Płynącaporcje:* schab- 6 plastrów* cebula- 1 duża* ogórek kiszony- 1 duży* papryka żółta- 1 mała* papryczka chili- 1/2 szt.* przyprawy: ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy- 1 szt. czosnek- 1 ząbek, sól, pieprz* bulion- 2/3 szklanki* oliwa do smażeniaUmyte plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość max. 1cm, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie z dwóch stron
Kraina Miodem Płynącałosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw), to po prostu gęba w niebie! ;)))* dorsz- 1 filet* masło- 50 g* czosnek- 2 ząbki* cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków* sól, pieprz* koper- garśćNaczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem
Kraina Miodem Płynącabazylii czy oregano!* sok pomidorowy- 1 litr* woda- 1/2 litra* włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy- 100 g (woreczek)Ugotować ryż.Do garnka wlać
Kraina Miodem PłynącaOczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa.Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu.- 1 brokuł- 1 por, olej- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz- 2 ziemniaki, liść laurowy- 2 litry wywaru lub wodyWarzywa umyj i pokrój na niewielkie kawałki
Pasje Jolkiswiezego imbiru1 cebula1 zabek czosnku3 lyzki masla ghee1 lyzeczka kurkumy250 ml wywaru z warzyw400 ml mleka kokosowego -1 puszka200 ml soku z pomaranczy(najlepiej swiezo wycisnietego)solPrzygotowanie:Cebule i czosnek obrac,drobno pokroic i podsmazyc na masle.Obrac marchew i imbir (imbir bardzo dobrze obiera sie lyzeczka).Marchew pokroimy w talarki. Dodac do cebuli.Podsmazyc wszystko razem przez kilka minut.W czasie podsmazania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wody z octem pozbyc sie go.Rybe natrzec sola i pieprzem,wewnatrz tez.Przyciac 2 wymierzone kawalki foli i ulozyc na nich ryby.Do srodka wlozyc po galazce rozmarynu,po 2 zabki czosnku i pare wiorkow masla.Z papryki usunac gniazda nasienne i pokroic ja w cienkie paseczki.Koniecznie cienkie,zeby papryka sie upiekla i nie pozostala surowa.Papryke ulozyc dookola ryby.Naciac skore pstragow pod skosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wzmacniajaco.Zawartosc kwasu elegonowego chroni przed chorobami nowotworowymi.Dzieki wlasciwosciom zasadotworczym i moczopednym moga byc polecane osobom chorym na reumatyzm i schorzenia nerek.Sok z truskawek ma wlasciwosci bakteriobujcze jak chrzan,czosnek czy cebula.Cukier zawarty w truskawkach to latwo przyswajalna lewuloza,ktora moga delektowac sie cukrzycy.Truskawki sa istotne w naszej diecie rowniez ze wzgledu na to,iz zawieraja duza ilosc wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ziola posiekac,czosnek drobno pokroic,orzechy rowniez i rozdrobnic badz w mozdziezu,badz w malym rozdrabniaczu elektrycznym.Na koniec zmmiksowac z oliwa.Doprawic sola do smaku.Tak przygotowane pesto rozlozyc rownomiernie na rybie.Wstawic rybe do nagrzanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc na patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem i cebula.Gdy przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!