czosnek - 7003 przepisów (strona:236/467)

Golonka indyka w rozmarynie, szałwii i tymianku 125

Składniki:2 - 4 golonki z indykagarść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwiisól, pieprzczosnek granulowanymielona papryka rękaw do pieczeniaGolonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut. Mięso pieczemy bez dodatkowego tłuszczu.Indyk

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych 262

garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Proste, tanie i smaczne :) Sałatka z fasoli szparagowej

Bon Appetit Małgorzaty
Quiche ze szpinakiem i chorizo 142

plasterków (albo sery pleśniowe)1 - 2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniaCiasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki

Bon Appetit Małgorzaty
Czosnkowa sałatka z surowego kalafiora i fety 326

dzielimy na małe różyczki. Ser feta kroimy w kostkę albo miksujemy w blenderze wraz z opakowaniem jogurtu (tak jak ja to zrobiłam). Do sosu z jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy pieprzem i koperkiem. Solić nie trzeba gdyż ser jest słony. Sosem polewamy surowego kalafiora i zajadamy na grillu :) Sałatka z kalafiora i fety

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z chili i kurkami 149

się monotematyczna bo w każdym poście jest danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:)Składniki;koszyczek kurek200 ml śmietanki kremówki1 papryczka chilisól, pieprzzioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghettiłyżka masłaNa maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 140

Bułgaria to kraj o zapachu olejków różanych, złotych piaskach i wielokulturowości po długoletniej niewoli tureckiej. Jeśli chodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem

Bon Appetit Małgorzaty
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 178

natka pietruszkisuszone oreganosuszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć)Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko  energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej i je rozsmarujemy. Wkładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ziemniaczana-alternatywa dla pizzy i placków ziemniaczanych 178

takie danie na całej blasze jak tradycyjną pizzę. I też tak uczyniłam :)Składniki na ciasto ziemniaczane:4 - 5 ziemniaków1 cebulasól, pieprz, 3 łyżki olejususzone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca1 jajkoodrobina mąki przecier pomidorowySkładniki na pizze wg uznania, u mnie:4 - 5 pieczarek1 cebula 1 papryka3 - 4 pomidoryopakowanie oliwek1 papryczka chiliżółty serser pleśniowy z niebieską pleśnią

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 201

groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki)15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda)szklanka bulionu warzywnegołyżka oliwyWykonanie:  do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną

Bon Appetit Małgorzaty
Frittata z dynią i parmezanem 155

czerwonej papryki1 pomidorszczypiorekkawałek parmezanusól, pieprzolej do smażeniaczosnek granulowanyświeża bazyliaświeży tymianekNa oleju podsmażamy kawałki dyni, paprykę oraz pomidor. Warzywa zalewamy odrobiną wody i przez chwilę dusimy, dodajemy sól i pieprz, czosnek. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi warzywa. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem. Chwilkę smażymy na małym ogniu, następnie wkładamy patelnię (albo naczynie żaroodporne

Bon Appetit Małgorzaty
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 199

kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. I całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h.Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc

Bon Appetit Małgorzaty
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 106

płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)1 pomidor pokrojony w plastrysól jodowana,1 ząbek czosnkupieprz cytrynowy1 cytrynaRybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę

Bon Appetit Małgorzaty
Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi 177

listki szałwii (około 5 listków)sól, pieprz1 czubata łyżka mąkiPiersi z kaczki:Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 138

sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią200 ml śmietanki kremówki2 jajkaolej do smażenia2 ząbki czosnkususzona bazyliasól, pieprzMakaron gotujemy na wpół miękko. Szpinak podsmażamy na oleju z czosnkiem oraz pokrojonym porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 144

tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni

Bon Appetit Małgorzaty