cebulke pokroic w kostke,wygniesc i wymieszac z sola.Obrac i pokroic w kosteczke czosnekpokroic w cieniutkie paseczki suszone pomidorkioliwe,ocet i miod wymieszac na gladki kremfasolke wymieszac z cebula,czosnkiem,pomidorkami i sosikiem.Posypac zielonym koperkiem i pieprzem z mlynkapodawac po schlodzeniu w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatek do letniego obiadu.Skladniki:peczek marchewkikilka zabkow czosnkutymianek lub estragonsol gruboziarnistaolej rzepakowy-kilka lyzekmiod-1 lyzkaWykonanie:marchewke umyc,obrac pozostawiajac kilkucentymetrowe zielone lodyzki dla ozdoby,przekroic na pol.Obrac czosnekmarchewki czosnek i galazki tymianku ulozyc w naczyniu zaroodpornym polac kilkoma lyzkami oleju i miodem.Posypac sola.Podlac 2-3 lyzkami goracej wodypiec w nagrzanym piekarniku do 200°C.Marchewki maja pozostac chrupiacepodawac jako dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostke.Z wiekszych egzemplarzy,przekrojonych na pol,wybrac lyzka caly gabczasty miazsz z pestkamiobrana cebulke poroic w piorka i zeszklic na rozgrzanym masle ghee.Dodac rozdrobniony czosnekdo cebulki z czosnkiem dodac pokrojona cukinie i podsmazyc calosc razem.Nastepnie zalac bulionem i gotowac do miekkosci okolo 15 minutzmiksowac blenderem na gladki krem.Doprawicdo smaku sola,pieprzem i currypodawac z kleksem smietany lub jogurtu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidory1 cebula1-2 zabki czosnku600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprzgalka muszkatalowawedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru4 kromki pieczywa2-3 lyzki masla ghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla gheedynie pokroic ,wypestkowac.Pokroic w kostke.Hokkaido nie obieramy ze skorki.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem kilka minut na silnym ogniu,az zapachnie dyniapomidory z gory naciac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut w 180°C do miekkosciobrać cebulę i czosnek.Pokroić w grubą kostkę i przysmażyć na maślejabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.Dorzucić do cebulki z czosnkiem i razem przesmażyć kilka minutdolożyć dynię i zalać całość goracą wodą (bulionem).Zagotować.Wyłowić 2 lyzki jabłuszek do przybrania zupydoprawić zupę sola,pieprzem,gałka muszkatalową i majerankiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei ,ale i farbuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bella-Bis. Na pierwszy ogień poszedł sos czosnkowy do przygotowania którego potrzebujemy jogurt naturalny i majonez. Sos czosnkowy to mieszanka przypraw w skład której wchodzą : warzywa suszone, cukier, sól, czosnek, bazylia, koperek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, zagęstnik. Produkt ten jest wolny od GMO, bez konserwantów i glutaminianu sodu. Do gotowego sosu możemy dodać świeżego ogórka
Ewa w kuchniparmezanu plus odrobinę do dekoracji2-3 łyżki oliwy do smażeniasól, pieprz Kroję boczek w kostkę i podsmażam na oliwie ok. 2-3 min, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki oraz chili pozbawione nasion i pokrojone w paseczki i smażę dalszych 5 min aż cebula zmięknie.W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie żeby był al dente
UgotujmyTo.plziaren pieprzu1 łyżeczka paprykisól, pieprzok. 15 suszonych śliwekkilka łyżek oliwy Mięso opłukane i osuszone oprószyć solą, pieprzem i papryką. Posypać rozmarynem i dodać listki laurowe, owoce jałowca, pieprz, czosnek i skropić oliwą.Wstawić w zamkniętym naczyniu do lodówki na minimum 12 godzin. Przed pieczeniem podlać ok. pół szklanki bulionu lub wody i dodać suszone śliwki.Piec w zamkniętym naczyniu
UgotujmyTo.plłyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i paprykiskórka otarta z jednej limonki3 łyżeczki oliwy Przygotowanie:1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pałki opłukać, osuszyć i zrobić na każdej po 3 nacięcia.2. Wszystkie składniki – oprócz pałek i bulionu – dobrze wymieszać i dopiero dodać i obtoczyć
UgotujmyTo.pldomową roladę z boczku…Boczek pieczony – składniki:1 kg boczku2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wcieram w mięso z obu stron. Posypuję solą, pieprzem, papryką i dużą ilością majeranku. Przykrywam folią i zostawiam na minimum 24 godziny. 2. Zwijam roladę
UgotujmyTo.plpieczarek 200 g pikantnej kiełbasy1 czerwona papryka10 g oregano1 czerwona cebula80 g startego sera żółtegoolej do smażeniaSos:200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany)pieprz trochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę
Świat Domowej Kuchnipodsmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć kurczaka z patelni, ale zostawić tłuszcz. Teraz na olej wsypać curry i imbir. Podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa i drobno poszatkowany czosnek. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody i zagęścić mąką. W dalszym ciągu wszystko razem smażyć
Świat Domowej KuchniMięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut.W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.Następnie na patelnię wlać pomidory
Świat Domowej Kuchnipodsmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Do większej miski przełożyć mięso mielone, wcześniej namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą z mleka), podsmażoną na maśle cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej
Świat Domowej Kuchni