czosnek - 7003 przepisów (strona:247/467)

Łososiowa przekąska 148

troszkę soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam).Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone z czosnkiem na patelni bułeczki. Na szybko, bez zbędnych ceregieli, ale....pysznie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piersi z kurczaka a'la Bruschetta 309

więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich:W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka.Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu. Kupując

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 161

lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno.Sos pomidorowy:ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki kwaśnej śmietany,1 łyżka ziół prowansalskich,1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,pieprz, sól.Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić do lodówki na 10 minut.Przygotować żółty ser: zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry.Usmażone naleśniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 228

liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut.Zupę doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :)Zupa jest na tyle sycąca, że wystarczy do niej dodać kleks śmietany lub naturalnego jogurtu :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni szpinakowo - pomidorowe z mięsem mielonym 259

mrożonego szpinaku (najlepiej użyć świeżego, ale akurat dziś nie udało mi się go kupić),3 łyżki masła,4 ząbki czosnku,sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku,żółty ser do posypania.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki z mięsem 251

Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :)Farsz:ok. pół kg ugotowanego mięsa (wykorzystałam to, na którym gotowałam barszcz)1 średnia cebula,2 średnie ząbki czosnku,3-4 łyżki oleju,sól, pieprz, majeranek.Mięso zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Przesmażyć krótko, aby wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 147

były to imprezy znacznie weselsze niż klasyczne, kiedy goście grzecznie siedzą za stołem.Sos czosnkowy:kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany),kilka zmiażdżonych lub roztartych ząbków czosnku (do smaku),sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),opcjonalnie można dodać trochę majonezu, ale nie jest to konieczne.Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić w chłodne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 185

użyć termoobiegu.Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu.Sos czosnkowo-pietruszkowy:kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu,3 ząbki czosnku,pół pęczka natki pietruszki,sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też zetrzeć go na średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 200

łyżki majonezu1 płaska łyżka ketchupucurrysól, piperzvegetazioła (np. prowansalskie)Wykonanie:Kurczaka kroimy na plastry. Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi przyprawami. Kurczaka łączymy z przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.Po tym czasie kładziemy kurczaka na rozgrzanego grila elektrycznego lub patelnię grilową

Anielska Kuchnia Ani
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 249

mięsną. Cebulę kroimy a marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw. 3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość

Szefowa kuchni
Szynka Świąteczna z żurawiną 293

pieczone z rozmarynemSzynka pieczona z żurawinąSzynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacieszynka wieprzowa ok. 1,2 kg1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1 pomarańczamajeranekświeży rozmarynświeży tymianekżurawinasól i kolorowy pieprz do smakuSzynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę z miodu, oliwy, sosu sojowego, soku z połowy pomarańczy, suszonych pomidorów i majeranku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki po meksykańsku 159

ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę

NA MOIM TALERZU
Sałatka gyros 180

Pokroiłam cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny.Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było też połowę miski i ciężko zobaczyć warstwy jednak jak wykonamy sałatkę

NA MOIM TALERZU
Kurczak i pergamin 140

bardzo przypadło do gustu mojemu smakoszowi. Oto kurczak smażony w pergaminie! Składniki:pierś z kurczaka (ilość dowolna)ulubione przyprawy ( u mnie przyprawa do kurczaka, suszona natka pietruszki, czosnek granulowany, przyprawa do gyrosa)łyżka oleju oraz:pergamin,pędzelek,patelniaPiersi umyłam, grubsze przecięłam na pół i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Pędzelek zanurzyłam w oleju, posmarowałam kawałek pergaminu, na to posypałam przyprawy

NA MOIM TALERZU
Robię sałatki w weekend 190

czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Kroimy jajka ugotowane na twardo. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt i starty na tarce czosnek, przyprawiamy i mieszamy. Do makaronu dodajemy tuńczyk, kukurydzę i resztę składników dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki

NA MOIM TALERZU