czosnek - 7003 przepisów (strona:235/467)

Sałatka z fasoli Jaś i sardynek 208

puszka sardynek w oliwie (75 g po odsączeniu)10 czarnych oliwek bez pestek1/2 pęczka pietruszkisólpieprzpłatki paprykisos:4 łyżki oliwy ( w tym oliwa z puszki)1 ząbek czosnku, startysok z 1/2 cytrynyew 1 łyżeczka octu balsamicznego do doprawieniaprzygotowanieCebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki (zostawić 3-4 do posypania). Pietruszkę pokroić drobno. Sardynki wyjąć z oliwy, podzielić na małe kawałki

Stare Gary
Odświętna gęś 196

udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka rozmarynuziele angielskie2 liście laurowełyżka oliwy lub olejuPrzygotowanie:Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, a także pokrojonymi ząbkami czosnku, które wciskamy w nacięcia w skórze. Gęś umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe i odkładamy na noc do lodówki.Gęś

Zakręcony Widelec
SCHAB W ZIOŁACH 205

łyżeczki papryki słodkiej mielonej- 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego- 1 łyżeczka bazylii suszonej- 0,5 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego- 2 łyżeczki koperku suszonego- 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej- 1 łyżeczka majeranku- 0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej- 8 łyżek olejuSposób przygotowania:Na talerz wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Dodajemy

Mentor Smaku
Nadziewane i zapiekane pomidory ze szpinakiem 142

talerzu, by pomidorki wypuściły sok. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory nadziewamy szpinakiem z pieczarkami, na wierch kładziemy plasterki

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanki z suszonymi pomidorami i oliwkami 125

pomidorków koktajlowychparę suszonych pomidorówkilka czarnych oliwek kulka mozzarellioliwa z oliwekząbek czosnkususzona bazylia i oreganoświeże listki bazyliiBagietki przekrawamy wzdłuż. Nacieramy oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki, a suszone pomidorki w paseczki. Na bagietki kładziemy plasterki mozzarelli, następnie pomidory, pomidory suszone, oliwki i posypujemy suszonymi ziołami. Pieczemy w nagrzanym

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem 128

liście laurowe2 ziela angielskiezakwas z mąki żytniej 1 łyżeczka wasabi - zielony,japoński chrzan (ewentualnie zwykły tarty chrzan)sól, pieprzDo gorącego bulionu dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 162

solą i odstawiamy na sitku żeby puściła zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Grzanki z wątróbką po żydowsku 114

usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamymąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron dozrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane, pokrojone w cząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wystygnie kroimy wątróbkę wkostkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki małosolne (pierwszy zbiór ogórków z działki) 196

ogórki umyć szczoteczką. Ogórki układać ciasno w naczyniu najlepiej kamionkowym. Przygotować zalewę: z przegotowanej wody z solą (woda musi być mocno przesolona) Dodajemy obrane ząbki czosnku, koper, kawałki obranego chrzanu, kilka liści winogrona. Odstawić na 3-4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Jemy prosto z naczynia w którym kisiliśmy :) ogórki

Bon Appetit Małgorzaty
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 156

naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami1,5 l bulionu warzywnego3 liście laurowe4 ziela angielskie3 ząbki czosnku1 mała cebulapół szklanki kaszy jęczmiennejsuszony majeranekW bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Konserowanie ogórków z marką marsyl 163

około 15 minut. Ogórki są dobre po około 2 – 3 tygodniach. I też takie były JMoja ocena: już po otwarciu opakowania z przyprawami unosił się zachwycający aromat czosnku, ziela angielskiego. liścia laurowego, estragonu...Wiedziałam, że ogórki muszą się udać :) i też tak się stało. Ogórki są bardzo smaczne. Niczego im nie brakuje, wręcz przeciwnie - stanowią esencję najlepszego smaku

Bon Appetit Małgorzaty
Golonka indyka w rozmarynie, szałwii i tymianku 130

Składniki:2 - 4 golonki z indykagarść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwiisól, pieprzczosnek granulowanymielona papryka rękaw do pieczeniaGolonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut. Mięso pieczemy bez dodatkowego tłuszczu.Indyk

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych 270

garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Proste, tanie i smaczne :) Sałatka z fasoli szparagowej

Bon Appetit Małgorzaty
Quiche ze szpinakiem i chorizo 147

plasterków (albo sery pleśniowe)1 - 2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniaCiasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki

Bon Appetit Małgorzaty
Czosnkowa sałatka z surowego kalafiora i fety 332

dzielimy na małe różyczki. Ser feta kroimy w kostkę albo miksujemy w blenderze wraz z opakowaniem jogurtu (tak jak ja to zrobiłam). Do sosu z jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy pieprzem i koperkiem. Solić nie trzeba gdyż ser jest słony. Sosem polewamy surowego kalafiora i zajadamy na grillu :) Sałatka z kalafiora i fety

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania