czosnek - 7003 przepisów (strona:292/467)

Niedzielne przysmaki z Gordonem 214

zmodyfikować dzisiejszy przepis, ze względu na brak świeżych ziół. Aha, i nie będę sobie łamała języka francuszczyzną.  Ziemniaczana zapiekanka Gordona 1,5 szklanki bulionu drobiowego 3 ząbki rozgniecionego czosnku zioła prowansalskie (oryginalnie jest rozmaryn i tymianek) 2 cebule 3-4 duże ziemniaki sól, pieprz cytrynowy oliwa do smażenia Bulion zagotowałam.  W międzyczasie obrałam ziemniaki, cebulę. Pokroiłam w cienkie(...)plastry. Cebulę zarumieniłam z czosnkiem na łyżce oliwy. Dodałam zioła.  Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyłam przesmażoną cebulę, a na nią plastry ziemniaków. Każdą ziemniaczaną warstwę oprószyłam solą i pieprzem. Całość zalałam do 2/3 wysokości bulionem, wierzch skropiłam oliwą i zapiekłam przez 40min. w 180- 200st.   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Francuska zapiekanka ziemniaczana Angielska zapiekanka wiejska

bastalena
Nie takie chili ostre, jak je malują 271

zupa chili kurczak i biała fasola 1 udo z kurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka papryczek jalapeno 2 łyżki gęstej śmietany Udko podpiekłam w piekarniku.  Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ze startym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodałam fasolę i pół

bastalena
Me(e)at me at the pizza 200

pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza  400g mięsa mielonego 3-4 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych) 2 łyżki startego żółtego sera 1 jajko 1 ząbek czosnku natka pietruszki ulubione przyprawy 1 łyżka masła 1 pomidor zielone oliwki papryczki jalapeno sos taco ostry sos czosnkowy Mięso wymieszałam z płatkami owsianymi, jajkiem, serem na gładką masę. Dodałam sprasowany(...)czosnek, natkę oraz przyprawy. Foremkę posmarowałam masłem i wyłożyłam mięsnym ciastem.  Wierzch mięsa posmarowałam w połowie sosem taco, a na drugiej połówce czosnkowym. Następnie ułożyłam plastry pomidora, oliwki oraz papryczki jalapeno. Posypałam startym serem i ca łość zapiekłam przez 25-30min. w 200st

bastalena
O basta! Wege pasta 235

ciasto makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;)  Wege Spaghetti Pie makaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1  mała puszka kukurydzy 1 mała puszka pieczarek 1 mała puszka kasztanów jadalnych kilka różyczek kalafiora i brokuła(...)wodą.  Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło.  Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki

bastalena
Dziwne? Ale zjadliwe #1 Ślimak, ślimak pokaż rogi... 167

pszennej 100g masła 3 łyżki wody szczypta soli 2 pętka białej kiełbasy 1 cebula 1 jajko majeranek, oregano liść laurowy, ziele angielskie sos beszamelowy (dodatkowo łyżka chrzanu, starty ząbek czosnku) *** Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą, zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 15min. W trakcie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam sos beszamelowy. Jednak tym razem wzbogacony startym czosnkiem i chrzanem

bastalena
Diabeł tkwi w szczegółach czyli PITy wypełnione 153

składniki, oba przygotowywane są w podobny sposób. Gdzie zatem owa różnica? Najczęściej diabeł tkwi w szczegółach, a tu owym diabelskim szczegółem są przyprawy. W smaku greckiego gyrosa kusi nas czosnek, papryka, oregano. Gdy tymczasem w tureckim kebabie prym wiedzie kolendra, kmin rzymski, kardamon. Dzisiaj zatem gyros( i )my! Mięso wieprzowe pocięte na kawałki marynowałam przez noc w mieszance ostrej papryki(...)czosnku, oregano i oliwy. Usmażyłam. Jako dodatki użyłam plastry pomidora, piórka cebuli oraz zielone oliwki. Usmażone chlebki wypełniłam farszem oraz podałam z sosem  tzatziki .  Chlebki proponuję wykonać z tego  przepisu  lub wypróbować szybszą, smażoną wersję czyli Pitę Pan. Z drożdży, wody, cukru i łyżki mąki zrobiłam rozczyn ( 15min. do wyrośnięcia ). Następnie do miski przesiałam szklankę

bastalena
Długo robiona tarta, bardzo szybko zżarta. Niedziela na Sommarøy 175

lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa

bastalena
Kolejna wydumka mojej dziewczynki. Kolejny nawał 190

wzbogaciłam o (u)palony  słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego (mrożonego) 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka oliwy masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy Szpinak i groszek delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam(...)niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik. Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką. Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu

bastalena
Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym 198

soli  łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini  na sos kurkowo-śmietanowy:  350 g kurek, dokładnie oczyszczonych i osuszonych  2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli  szklanka śmietanki do gotowania, 12%  2 szczypty suszonego cząbru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku  2 szczypty suszonego rozmarynu(...)wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut, ciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut. W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka

Moja smaczna kuchnia
1465.Gulasz radomski 260

Polska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego w kostkę  10 dag wędzonego boczku 1 kg ziemniaków 3-4 średnie marchewki 2 niewielkie pietruszki  4-6 ząbków czosnku duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)  sól(...)solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystko dodać do mięsa razem z posiekaną zieleniną i zalać

Moje domowe kucharzenie
1476. Surówka z kapusty i papryki 182

Prosta i smaczna surówka. kapusta pekińska papryka 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól, pieprz 2 ząbki czosnku  Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paski.Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem.Wymieszać z kapustą

Moje domowe kucharzenie
1490. Zawijane bułeczki 176

soli 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka suszonych drożdży 250 ml wody lub mleka [ lub wody z mlekiem] 1,5 łyżki oliwy  2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Wszystkie składniki ciasta  przełożyć do miski i zagnieść ciasto.Odstawić ,aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić(...)części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować masłem czosnkowo-ziołowym.Posmarowany placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie

Moje domowe kucharzenie
1512.Salceson z golonki 285

córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele  żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i wstawić na gaz.  Warzywa oczyścić i umyć(...)szumowiny].  Ugotowane mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.Przelać do dowolnej foremki i odstawić do zastygnięcia. Poznaj młodego człowieka, z niewielkiej miejscowości, który w wieku

Moje domowe kucharzenie
1518. Zawijaski z kiełbasą i różowym sosem 295

drożdży suszonych 25 g mleka w proszku 50 dkg mąki 1 jajko szczypta soli 250 ml ciepłej wody plasterki kiełbasy, szynki itp jajko  2 łyżki wody majonez ketchup czosnek W głębokim naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie powoli dodawać przesianą część mąki [375 g], cały czas mieszając. Do drugiego naczynia wbić(...)godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp.210 st C. Roztrzepać jajko, dodać 2 łyżki wody i  posmarować zawijaski przy pomocy pędzelka. Piec przez około 25 minut.  Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i ketchup i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
1526.Surówka z sałaty rzymskiej 176

Prosta , szybka i smaczna surówka. sałata rzymska ogórek zielony majonez 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Sałatę umyć i porwać na kawałki, ogórek pokroić w półplasterki.Dodać majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę,doprawić do smaku solą i pieprzem

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania