rękawie [ akurat nie miałam]..a w naczyniu żaroodpornym.. pałki z kurczaka lub skrzydełka 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 10 ząbków czosnku pęczek szczypiorku koperku pęczek 2 łyżeczki miodu klonowego wegeta, sól Do szklanki wlać 50 ml wrzątku i dodać miód .Mieszać do rozpuszczenia, następnie dodać olej rzepakowy(...)sojowy,ocet balsamiczny , czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.Wymieszać, włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać.Odstawić do lodówki na kilka godzin .Przełożyć do naczynia żaroodpornego [ zamknąć] i piec w temp. 200 stopni aż, mięso będzie miękkie.Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, aby kurczak ładnie się zarumienił, dodać również koperek
Moje domowe kucharzeniemożna kupić tutaj. Przyprawa nadała kotletom specyficznego smaku..w skład tej przyprawą wchodzą : zioła, susze warzyw w różnych proporcjach [ cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia] sól, preparat aromatyczny czosnku i suszony hydrolizat białka roślinnego. schab mąka jajka bułka tarta przyprawa Szeherezada Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać
Moje domowe kucharzenielodówce .. 50 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg makaronu kokardki Mamma Mia 25 dkg pieczarek 1/2 słoika papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, wegeta listek, ziele Mięso pokroić w małe kawałki.Cebulę zeszklić,dodać pokrojone mięso i smażyć kilkanaście minut,następnie dodać czosnek i pokrojone pieczarki.Lekko je posolić
Moje domowe kucharzeniepyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie Rozkoszna . 1 kg żeberek 3 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu 1 łyżka miodu klonowego sok z cytryny 1 ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do marynaty włożyć żeberka
Moje domowe kucharzeniepyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów, ale także z powodu smażenia na oleju rzepakowym Rapso. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki pomidorów suszonych olej Rapso Bułkę i pomidory namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka(...)dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenietortilla.. placki tortilla kawałek kapusty pekińskiej papryka kilka ogórków konserwowych cebula pomidor pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez jogurt naturalny gęsty czosnek Czosnek przecisnąć prze praskę, , dodać do majonezu wymieszanego z jogurtem.Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować sosem, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem
Moje domowe kucharzeniesumie robiłam na oko..nie ważyłam ani ryby ani marchewki.. 125 g śledzia wędzonego [ dałam makrelę wędzoną] 250 g marchewki 1 łyżka różowego pieprzu 1 ząbek czosnku czarny pieprz mielony [ dałam pfeffer gold ] Marchew obrać i umyć, pokroić w plasterki.Czosnek obrać . W rondlu zagotować 1/2 l wody, wrzucić marchew i czosnek, dodałam dodatkowo sól i trochę
Moje domowe kucharzeniełyżeczki soli morskiej 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego [ nie dałam] 1 płaska łyżeczka kolendry [ nie dałam] 1 łyżka przyprawy Kuchta 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. wody niegazowanej Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbić jak na kotlety schabowe.Wszystkie przyprawy,łącznie z przetartym czosnkiem wsypać
Moje domowe kucharzeniePyszny boczek..idealny na kanapki..mój boczek trochę za mocno się przypiekł....po prostu nie dopilnowałam i skórka za mocno się przypiekła.. boczek jarzynka olej czosnek Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać olej , przyprawę i wymieszać..Rozsmarować na boczku [ z obu stron] , zwinąć w roladę i zawiązać dratwą .Włożyć do lodówki na 12 godzin..Po tym czasie podsmażyć
Moje domowe kucharzenieKolejny zaległy wpis z zeszłego roku..nie mogę tylko znaleźć zdjęcia z już gotowego przecieru.. ogórki gruntowe koper chrzan listki laurowe pieprz w ziarnach czosnek sól Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę z solą zagotować (na każdy litr 2 płaskie łyżki soli). Do słoiczków nakładać starte ogórki, po jednym ząbku czosnku, jednym listku laurowym, małym kawałku
Moje domowe kucharzeniesaszetki..Na początek zapraszam na surówkę.. Prosto , a jak smacznie...kapusty można wymieszać ze sobą, ale ułożone osobno obok siebie ładniej wyglądają.Surówka pyszna..pachnąca...u mnie pachniała czosnkiem zawartym w oleju..ale śmiało można użyć innego oleju ze smakiem..Ilość kapusty wedle gustu i apetytu.. kapusta biała kapusta czerwona cebula jabłko szczypiorek olej kujawski z czosnkiem
Moje domowe kucharzenieSkładniki: sałata lodowa czerwona cebula 2 duże marchewki, obrane 5 łyżek naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej lub świeżej, posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę lodową kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy z marchewki wstążki i dodajemy do sałaty, cebulę(...)kroimy w plasterki lub półplasterki. Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekanej pietruszki przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Warzywa polewamy sosem, mieszamy delikatnie i odstawiamy na kwadrans
Moja smaczna kuchniaSkładniki: makaron spaghetti na dwie porcje pęczek świeżego szpinaku/opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku cztery garście startego sera grana padano/parmezanu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzony, przykrywamy, aby pozostał ciepły. Szpinak podsmażamy na oliwie z plasterkami czosnku, dodajemy gałkę muszkatołową
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 op. makaronu lasagne 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek(...)czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę
Emcia Pichci