bardzo polecam, idealna szybka kolacja. Składniki: 100g krewetek surowych w skorupach 4 łyżki mleka (ja użyłam śmietanę) 4 łyżki mascarpone 1 łyżka oliwy czosnkowej (użyłam oliwę i 3 ząbki czosnku) 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli (ja użyłam posiekanych suszonych papryczek chilli Skworcu - wow jakie ostre!) 75ml białego wina (w oryginalnym przepisie jest martini lub cinzano rostao, ja akurat miałam czerwone(...)makaron. Gdy zawrze solę i wrzucam tagliatelle. W misce łączę przecier pomidorowy z mlekiem (ja użyłam śmietanę), następnie dodaję mascarpone. Całość dokładnie mieszam. W woku rozgrzewam oliwę wrzucam posiekany czosnek i posiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę). Podlewam winem i gotuję. Gdy troszkę odparuję dodaję wcześniej przygotowany sos. Mieszam, aż będzie gorący. Odcedzam niedokładnie makaron
Brzuszki Łakomczuszkilistków szałwi 1/4 niedużej papryczki chilli jajko Na suchej patelni podprażamy bułkę tartą (aż się zezłoci). Następnie przesypujemy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek, posiekaną chilli i listki szałwii (pokrojone). Pozwalamy całości wydobyć cudowne aromaty (uważamy aby nie spalić czosnku). Dorzucamy bułkę tartą - smażymy ok 3 minut. Na koniec dodajemy makaron. Smażymy przerzucając makaron
Brzuszki ŁakomczuszkiRelacja z poprzedniego gotowania tutaj . Tym razem putanesca była zjadliwa i okazała się fajnym sposobem na szybki obiad. Składniki: 3 łyżki oliwy 8 filecików anchois (drobno posiekane) 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (bez ziarenek) 500g linguine 1 puszka krojonych pomidorów 150g (po odsączeniu) czarnych oliwek Olivana (o paczuszce od fimy pisałam tutaj ) 2 łyżki małych kaparów grana padano sól(...)czasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, gdy ta się nagrzeje dorzucamy drobno pokrojone anchois (mieszamy cały czas drewnianą łyżką ok 3 min). Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i ostrą papryczkę (ach ten zapach!!!). Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Dodajemy do sosu pomidory, oliwki (przekrojone na pół), kapary i gotujemy
Brzuszki Łakomczuszkizrobię takie krewetunie minęło kilka lat i wciąż nie spotkałam lepszych. Do dzieła: Składniki: 0,5 kg krewetek (oczywiście najlepiej świeżych wtedy obieramy) mleczko kokosowe 1-2 ząbki czosnku szczypiorek 0,5 kostki mała Szczypiorek kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i krewetki. Dajemy im się chwilę popyrlić po czym zalewamy mleczkiem kokosowym. Dajemy
Brzuszki Łakomczuszkibyło pyszniutkie! Na pewno do powtórki. Inspirację znalazłam tutaj . Składniki: 1kg muli makaron spaghetti pomidory w puszce szklanka wytrawnego wina - białego nieduża cebula 2 ząbki czosnku oliwa grana padano Czyścimy mule. Używamy tylko tych zamkniętych. Jeżeli jakaś jest otwarta pukamy w nią dajemy jej chwilkę na zamknięcie. Jeśli wciąż jest otwarta do kosza. Gotujemy makaron al dente. W garnku(...)oliwie szklimy cebulkę i czosnek. Następnie zmniejszamy ogień dodajemy mule i zalewamy winem. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem. Po chwili dodajemy pomidory. Dajemy mulom 5 min na niedużym ogniu po czym dodajemy makaron. Mieszamy i smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiprzygotowałam na początek 3kg. Składniki: 1kg ogórków 3/4 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki oleju (ja użyłam oleju słonecznikowego firmy Zielony Nurt) 1 główka czosnku 1-3 płaskich łyżeczek chili Obieramy i kroimy na 4 ogórki. Następnie wkładamy do miski. Wsypujemy sól, chili, olej i mieszamy. Zostawiamy na 30 min. Uwaga do wszystkie co związane(...)chili używajcie rękawiczek. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Do garnka wlewamy ocet, stawiamy na gazie i rozpuszczamy w nim cukier. Gdy całość się zagotuje przelewamy do ogórków. Mieszamy jeszcze raz i możemy nakładaj do wyparzonych i wysuszonych słoików. Każdy dokładnie zamykamy i pasteryzujemy 3-5 min. Następnie stawiamy do góry nogami. No i zobaczymy co z tego wyjdzie
Brzuszki Łakomczuszkiajwar skorzystałam z tego przepisu . Składniki: 3kg czerwonej papryki 3 bakłażany 6 pomidorów 3 ostre papryczki 1,5 szklanki oleju (ja użyłam oleju słonecznikowego Zielony Nurt) 6-9 ząbków czosnku 3-6 łyżek octu pieprz i sól Papryki i bakłażany myjemy, kroimy na pół, z papryki wydłubujemy gniazda nasienne i pieczemy przez 20-30 min w 200st. Upieczone warzywa wsadzamy(...)drobną kosteczkę ja wybrałam tę drugą opcję jest bardzo czasochłonna - ale warto! Wybieramy garnek z grubym dnem, wlewamy do niego olej i dodajemy posiekane warzywa. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, również posiekane ostre papryczki, sól i pieprz. Gotujemy na mały ogniu, pamiętamy a ciągłym mieszaniu. Ja czekałam aż sos zgęstnieje przez ok. 2h. Po koniec dodajemy ocet
Brzuszki Łakomczuszkiprostszego. Proporcje w zależności od tego co lubicie. Ja przygotowałam ogórki w słoikach ale również kilka wrzuciłam do kamionki. Składniki: 1kg ogórków 1 korzeń chrzanu kilka ząbków czosnku (na słoik 1-2) koper roztwór: 1 łyżka soli na 1l przegotowanej wody Ogórki myjemy i utykamy w czystych słoikach. Dodajemy obrany pokrojony w nieduże części chrzan, obrany czosnek, koper i zalewamy
Brzuszki Łakomczuszkimakaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy olej sezamowy Biolevita(...)Kroimy wołowinę w cienkie paski. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i wrzucamy na niego mięso. Chwilę smażymy następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i jalapeno, posiekany w cienkie plastry czosnek, łyżeczkę startego imbiru i posiekaną białą część dymki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, fasolkę, pędy bambusa, pokrojone w paski grzyby i trochę sezamu. Całość smażymy. I teraz
Brzuszki Łakomczuszkifareast-language:EN-US;} kostka drobiowa dynia (no i teraz pojawia się problem ile powinno być tej dyni, po starciu na tarce wyszło mi ok. 6 szklanek) 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości kciuka 1 świeża czerwona chili 1 łyżeczka kurkumy ½ pęczka dymki 1 czubata łyżeczka masła arachidowego (czyli po prostu masło orzechowe) 4 suszone liście limonki kaffir(...)grubymi oczkami (tutaj znowu Jamie przejmuje prowadzenie, ponieważ wrzuca całość do malaksera z nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego bulionu. Wyjmuję mój blender i wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę
Brzuszki Łakomczuszkiwykorzystałam udziec) sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek sezam olej sezamowy Biolevita marynata do steku: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 3 łyżki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach dressing do sałatki: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Biolevita sok z 1 limonki 1 łyżka startego imbiru(...)ząbek czosnku (drobno posiekany) 1/2 papryczki chili 2 łyżki cukru trzcinowego Łączymy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy oczyszczone mięso i wstawiamy do lodówki na 3h. Myjemy warzywa. Szatkujemy sałatę, układamy na ni e j przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ogórka pokrojonego w wstążki. Przygotowujemy dressing - łączymy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Wyjmujemy z lodówki mięso smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym
Brzuszki Łakomczuszkipuszka tuńczyk w oleju kilka anchois cebula czerwoma garść czarnych oliwek kilka sztuk pomidorków koktajlowych liść laurowy sól dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku pieprz sól 2 łyżki octu winnego Zaczynamy od ziemniaków - obieramy i gotujemy. Do wody dorzucamy listek laurowy i solimy. Gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy resztę składników. Gotujemy jajka i fasolkę(...)myjemy warzywa. Kroimy pomidorki na pół, kroimy cebulę, rwiemy sałatę, otwieramy puszkę i słoiczek. Teraz czas na przygotowanie dressingu. Posiekany czosnek ucieramy z solą i łączymy z resztą składników. Porządnie mieszamy (najlepiej mikserem) tak aby sos zgęstniał. Ziemniaki już się pewnie ugotowały, więc czas je odlać (tylko tak żeby się nie rozwaliły) i kroimy w kostkę (uwaga na paluchy trzeba
Brzuszki Łakomczuszkimąki do podsypywania, do samego ciasta też dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz Drożdże rozrabiamy(...)odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól - mieszamy. Dodajemy mleko z drożdżami, oliwę i zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na 30 minut. Kroimy cebule i czosnek w niedużą kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy
Brzuszki Łakomczuszkiobiadem. Do placków wystarczy, że podamy sos jogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Składniki: PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku garść liści świeżego majeranku 1 małe jajko sól, pieprz olej rzepakowy do wysmarowania blachy SOS: 1 jogurt naturalny 0% 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz Ziemniaki obieramy i ścieramy(...)tarce, na grubych oczkach. Następnie obieramy cebulę i ścieramy na drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym. Nakładamy i formułujemy placuszki, następnie smarujemy każdy placek od góry pędzelkiem zanurzonym w oleju. Pieczemy w piekarniku 200st - 25min. W tym czasie przygotowujemy sos, łączymy
Brzuszki Łakomczuszkipochodzi z Kwestii Smaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st
Brzuszki Łakomczuszki