czosnek - 7003 przepisów (strona:312/467)

Wyjątkowa tarta z burakami i camembertem 162

Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 niewielkie buraki 1 serek camembert pół pęczka koperku oliwa tymianek ząbek czosnku sól, pieprz łyżka octu balsamicznego Z buraków odkrajamy końcówki i dobrze je myjemy. Następnie każdego układamy na dosyć szerokim pasku folii aluminiowej. Buraki skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy też po jednym plasterku czosnku. Dokładnie zawijamy folię i pieczemy

Okolice Palnika
Polędwica w sosie pieczarkowym 114

przepis na polędwicę w sosie ze świeżymi grzybami :) Składniki: - polędwica wieprzowa - 300g pieczarek - dwie łyżki śmietany 18% - sól, pieprz (ew. inne przyprawy, ale te dwie w zupełności wystarczą) - ząbek czosnku - odrobina mąki - olej do smażenia Przygotowanie: 1. Polędwicę kroimy na plastry (ok. 1,5cm grubości), rozbijamy delikatnie tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. 2. Oprószamy mięso mąką i podsmażamy krótko(...)soli i dolewamy po łyżce sos, cały czas dokładnie mieszając. Wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut. 5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

Kraina Tysiąca Smaków
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym 432

jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;) Składniki: - pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek - 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% - ok. 1/2 szkl. wody - łyżka masła - ząbek czosnku - olej do smażenia - odrobina mąki  - przyprawy: sól, pieprz - opcjonalnie: suszona natka pietruszki lub inne dowolnie wybrane zioła Przygotowanie:  1. Piersi kroimy w plastry (na pół lub jeśli(...)Kiedy szklanka będzie już pełna wlewamy na patelnię.  4. Czekamy aż sos się zagotuje, dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Na koniec wyciskamy ząbek czosnku (ale jeśli nie lubisz, możesz go pominąć). Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy :) Doskonale smakuje z ziemniaczkami lub ryżem i dowolną surówką! Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Spaghetti z soczystymi pulpecikami, czyli gotuję z Okrasą i Lidlem ;) 209

płaska łyżeczka musztardy Dijon - 1 jajko - odrobina oliwy z oliwek - sól, pieprz (wg. przepisu biały) Składniki na sos:  - 4 pomidory (500 g)  - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 15 - 20 g posiekanej, świeżej bazylii - 70 g masła - sól, pieprz Dodatkowo: - makaron spaghetti (ilość wg uznania, w przepisie 300 g) - odrobina startego żółtego sera (wg przepisu Grana Padano(...)podsmażamy pulpety na złoty kolor. Odkładamy je na talerz.  3. Na tej samej patelni (dolewamy trochę oliwy, jeśli zostało jej niewiele) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Wrzucamy na patelnię, gdy cebula się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem. Od czasu do czasu sos mieszamy. Tutaj Okrasa podaje, żeby dodać odrobinę

Kraina Tysiąca Smaków
Piersi z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym ze świeżą bazylią 292

koniec dorzuciłam jeszcze świeżą bazylię i gotowe. Pycha:) Składniki: - 300 - 400 g filetów z piersi indyka - 150 ml wody - 100 g śmietany 18% (można zastąpić "trzydziestką") - 1 - 2 ząbki czosnku - suszone zioła - bazylia (można pominąć), oregano - czubata łyżka masła - sól, pieprz - kilka gałązek świeżej bazylii Przygotowanie:  1. Piersi z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z obu stron solą(...)stron. 2. Kiedy już ładnie się usmażą dodajemy wodę i mieszamy. 3. W między czasie w szklance mieszamy śmietanę z solą, pieprzem i suszonymi ziołami oraz wyciskamy do niej czosnek. 4. Gorącą wodę z patelni (powinna się zagotować) dodajemy po łyżce do śmietany z przyprawami, za każdym razem mieszamy. Dopełniamy w ten sposób szklankę, a następnie powoli, cały czas mieszając

Kraina Tysiąca Smaków
Stroganow wieprzowy Gordona Ramseya 114

osoby jedzą. Myślę, że trzy najedzą się spokojnie.. Składniki (3-4 porcje): - 500 g polędwiczek wieprzowych - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 nieduże cebule  - 2 - 3 ząbki czosnku - 200 g pieczarek - "trochę brandy" - u mnie ok. 50 ml białego półwytrawnego wina - 150 ml gęstej śmietany 18% - odrobina soku z cytryny (pominęłam) - garść posiekanej natki pietruszki - przyprawy: sól, pieprz(...)następnie w cienkie paski. Oprószamy solą, pieprzem i papryką.  3. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a następnie pieczarki. Smażymy aż będą miękkie, przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.  4. Dodajemy na patelnię dwie łyżki oliwy i podsmażamy mięso mieszając tak, aby z każdej strony

Kraina Tysiąca Smaków
Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 214

tego polecam sos czosnkowo-koperkowy.  Składniki (4 porcje): - 500 g łososia norweskiego - 600 g ziemniaków - małe opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18% - pół pęczka koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz cytrynowy - 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Obrane i pokrojone na dosyć duże kawałki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut(...)będą prawie miękkie. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują przyprawiamy łososia solą i cytrynowym pieprzem. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy posiekany koperek, wyciskamy czosnek i doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy do lodówki. 3. Wykładamy blachę folią aluminiową i polewamy łyżką oliwy. Odlewamy z ziemniaków wodę, odstawiamy na minutę, żeby odparowały, a następnie dodajemy do nich łyżkę oliwy, mieszamy

Kraina Tysiąca Smaków
Pieczony okoń morski z sosem z sera brie i suszonych pomidorów 152

zaskoczyła mnie niewielką ilością ości :)  Składniki: - 2 okonie morskie (po 200 - 250 gram każdy) - 5 łyżek oliwy z oliwek - duża szczypta soli - świeżo zmielony kolorowy pieprz - 1 ząbek czosnku Sos: - serek brie - 2 - 3 kawałki suszonego pomidora - kilka łyżek śmietanki 30% - pieprz - świeży lub suszony tymianek - opcjonalnie: kilka łyżek białego wina Przygotowanie:  1. Jeśli trzeba ostrym nożem(...)okoni zeskrobujemy łuski. Oliwę z oliwek mieszamy ze szczyptą soli, odrobiną kolorowego pieprzu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Smarujemy rybę z obu stron, przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny. 2. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i smarujemy cienką warstwą oliwy. Przekładamy na nią rybę wraz z marynatą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni

Kraina Tysiąca Smaków
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym według Pascala, czyli gotuję z Lidlem 166

punkcie bzika i zawsze dokładnie grzybki przebieram, więc nie będzie puree. Ale dla ścisłości na końcu podaję przepis. Składniki: - 8 plastrów schabu - 1 cebula - 200 g pieczarek - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1/2 pęczka bazylii - 100 ml białego, wytrawnego wina - puszka pomidorów - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie:  1. Schab posypujemy(...)naczyniu żaroodpornym). 2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem. 3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu

Kraina Tysiąca Smaków
Polędwiczka po chińsku z ananasem i kiełkami fasoli mung 131

konkurs BlogerChef.  Składniki (2 porcje): Polędwica w marynacie: - 1 polędwica wieprzowa - duża szczypta soli - duża szczypta słodkiej papryki - duża szczypta pieprzu cayenne - duża szczypta imbiru - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - łyżka sosu sojowego Ananas w marynacie: - 3 - 4 plastry świeżego ananasa - łyżka sosu sojowego - łyżka miodu - 2 - 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: - 2 łyżki oleju(...)puszka kiełków fasoli mung - pół niedużej czerwonej papryki Przygotowanie:  1. Polędwicę kroimy na nieduże kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty z mięsem i odstawiamy. 2. Ananasa kroimy w paski, mieszamy z miodem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Również odstawiamy. 3. W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju polędwicę - krótko i na dużym ogniu

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z makaronem, brokułem i serem feta 241

dobrze można uznać, że były to dwie porcje... Składniki (3 - 4 porcje): - szklanka makaronu świderki - brokuł  - pół kostki sera feta  - ok. 125 g pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej śmietany 18% - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  1. Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)feta kroimy w niewielką kostkę, pomidorki na połówki lub ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy wystudzonego brokuła i makaron.  4. W szklance mieszamy majonez ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi. Przekładamy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy.  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ziołami prowansalskimi

Kraina Tysiąca Smaków
Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem 193

często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę. Składniki:  - 500 g filetów dowolnej ryby* - 0,5 szklanki śmietanki 30% - 2 ząbki czosnku - pół pęczka świeżego koperku - duża szczypta soli - kilka plasterków żółtego sera (u mnie liliput) - kolorowy pieprz do dekoracji * u mnie tym razem sandacz. Przygotowanie:  1. Filety rozmrażamy, płuczemy(...)oprószamy delikatnie solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na czas rozgrzewania się piekarnika. 2. W szklance mieszamy śmietankę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą. Wlewamy sos do ryby. 3. Pieczemy w odkrytym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (w zależności od grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy

Kraina Tysiąca Smaków
Proste i szybkie spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 211

wino odparują, a spaghetti będzie pyszne :)  Składniki (3 - 4 porcje): - 500 g mięsa mielonego - 2 duże cebule - 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) - 2 - 3 ząbki czosnku - 100 ml białego wytrawnego wina* - 100 ml wody - 2 - 3 łyżki oleju - 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilkanaście posiekanych listków świeżej) - 1 łyżeczka suszonego oregano(...)Smażymy, rozgniatamy delikatnie pomidory i delikatnie mieszamy sobie w patelni ;) I tak do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. 5. Doprawiamy do smaku ziołami, solą, pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy z makaronem spaghetti, udekorowane listkami bazylii.  Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia  funpage

Kraina Tysiąca Smaków
Surówka z kalarepy 205

jednak wśród Was miłośnicy kalarepy i ten przepis przypadnie Wam do gustu. Pierwotnie zrobiłam (prawie) jak Biedronka przykazała, tylko w większej ilości, ale później postanowiłam dodać dwa ząbki czosnku, który dodał jej jeszcze odrobinę pikanterii ;)  PS. Pierwszy raz w życiu ścierałam kalarepę na tarce i już wiem, że tego nie lubię ;)  Składniki (na dużą, "grillową" porcję(...)osób): - 6 niedużych, młodych kalarepek - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany - sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  1. Kalarepki obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek siekamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam zarówno do schabowego, jak i do potraw z grilla ;) Jeśli chcesz być

Kraina Tysiąca Smaków
Makaron ze szpinakiem 231

bardziej niż ten z białej mąki:) Przepis na 2-3 porcje: * 200 g makaronu rurki pełnoziarnistego – używam Lubelli * 5 kulek szpinaku Bonduelle * szczypta gałki muszkatołowej * 100 g śmietany18% * ząbek czosnku * sól, pieprz Makaron wrzucam na wrzątek, gotuję al dente. W  czasie gdy makaron się gotuje wkładam zamrożone kulki szpinaku  na patelnię na baaardzo delikatny ogień. Mieszam aż się(...)rozmrozi, doprawiam, na końcu dodaję ok. 100 g śmietany, mieszam, dodaję  wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Makaron odcedzam, dodaję szpinak, zajadam:) Aby danie było zgodne z  I fazą MM śmietanę należy zastąpić mlekiem bądź chudym białym serkiem. Komentarze emka1216 2010/01/08 14:00:55 Szpinak zaczęłam jeść w wieku 42 lat. Przedtem moje kubki smakowe do niego

Zdrowa Kuchnia Sowy