czosnek - 7003 przepisów (strona:316/467)

Zupa-krem z pieczonych buraczków 226

kolor ? Zachwycający ! A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz ząbek czosnku łyżka śmietany 12% ocet jabłkowy    Wykonanie: Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę(...)gotować w rosole, aż zmięknąć. Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień. Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zupę zmiksować, dodając śmietanę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chłodnik z botwinki 161

prawda ? MUSZĄ ! Jak jadacie chłodniki ? Ja zwykle z młodymi ziemniaczkami, ale ten botwinkowy zagryzałam krakersikami - kupionymi - nie robiłam ... Składniki: * pęczek botwiny ( około 250 g ) * 500-600 ml kefiru * ząbek czosnku * szczypiorek * koperek * sól Wykonanie: Botwinkę umyć, osuszyć. Małe buraczki odciąć od łodyg, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki zawinąć w folię aluminiową i upiec. Upieczone buraczki ostudzić. Zimne(...)obrać ze skóry i zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego, dodając obrany ząbek czosnku. Dolać jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Szczypior, koperek oraz łodygi i liście botwinki posiekać.  Chłodnik przelać do wysokich szklanek lub do miseczek - obficie posypać szczypiorek, koperkiem i botwinką. Podawać od razu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Naleśniki ze szpinakiem i sosem pieczarkowym 175

Składniki: Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pieprz 0,5 kg twarogu Sos: 10-15 szt. pieczarek pół dużej cebuli 0,5 l bulionu ziele angielskie liść laurowy 3 łyżki mąki śmietana do zagęszczenia pieprz sól Dodatkowo ok. 15 naleśników. Sposób przygotowania: 1.Rozmroź szpinak z odrobiną oleju na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą

Pasja Smaku
Cannelloni zapiekane ze szpinakiem 261

smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki: Sos boloński w torebce 12 sztuk makaronu cannelloni 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego) cebula 3 ząbki czosnku 1 krążek sera camembert 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju starty żółty ser do posypania Wykonanie: 1. Sos zrobić zgodnie z napisem na torebce. Zagotować i odstawić. 2. Cebulę(...)czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. 3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min. 4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec ok. 30 min. w temperaturze

Pasja Smaku
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 295

jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. 2. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem

Pasja Smaku
Ryż po prowansalsku z kurczakiem i pieczarkami 616

moje popisowe danie ;) Oczywiście często zmieniam proporcje, a także robię ryż w wersji bez kurczaka. Składniki: 2 woreczki ryżu 10 pieczarek 10 dag żółtego sera kostka rosołowa 2 ząbki czosnku pół dużej cebuli pół piersi z kurczaka zioła prowansalskie pieprz 400 ml wody Wykonanie: 1. Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. 2. Kurczaka pokroić w dużą kostkę(...)również usmażyć na tłuszczu z dodatkiem pieprzu. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. 3. Na dużą głęboką patelnię wsypać ryż z dwóch woreczków i zalać wodą z kostką rosołową. Ryż będzie gotowy, gdy cała woda wsiąknie w niego. Jednak przed dodaniem pozostałych składników należy sprawdzić go, gdyż różne są patelnie i podana ilość wody może nie wystarczyć

Pasja Smaku
Kotleciki wegetariańskie 205

jajka i bułkę tartą. Mieszamy i doprawiamy. 6. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Sos tzatziki: pół długiego ogórka jogurt naturalny typ grecki 1 ząbek czosnku sól Wykonanie: 1. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, by puścił sok. Następnie odciskamy na sitku. 2. Dodajemy jogurt(...)mieszamy. 3. Ząbek czosnku rozcieramy z solą i mieszamy z masą jogurtową. 4. Odstawiamy do lodówki, podajemy schłodzony

Pasja Smaku
Soczewica w sosie curry 270

sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii (ja dałam oregano) olej Wykonanie(...)Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody. 5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut

Pasja Smaku
Ryba po włosku 195

skróconym przepisem. Siostrze wersja z pangą nie smakowała, więc wzięłam tym razem dorsza. Jestem jak najbardziej na tak :) Składniki: (porcja: 2 osoby) filet z dorsza 3 pomidory 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z cytryny oregano koperek Wykonanie: 1. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i z dodatkiem oregano smażymy na rozgrzanej oliwie. 2. Filet z dorsza

Pasja Smaku
Cukinia faszerowana 230

dowolne kombinacje. Już nie mogę się doczekać kolejnego podejścia do cukinii. Tym razem spróbuję wersję mięsną ;) Składniki: (na 2 osoby) 1 cukinia 4 pieczarki woreczek ugotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 5 dag żółtego sera Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Czosnek, pieczarki i miąższ z cukinii pokroić w kostkę i podsmażyć przez 15 minut

Pasja Smaku
Kurczak duszony z cukinią i cebulą 157

się z Wami podzielę. Inspiracja TU . Przepis podaję ze zmianami na moje warunki i możliwości ;) Składniki: 1 mała podwójna pierś z kurczaka pół dużej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku ciemny sos sojowy 10 dag żółtego sera pieprz, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni. 2. Mięso doprawić do smaku, dolać(...)sojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem (jak ja), makaronem, albo samo. W każdym wypadku

Pasja Smaku
Szparagi z masłem czosnkowym 130

przepis, by poczuć smak szparagów, dlatego zajrzałam na blog Doroty. I wiecie co? Smakowało :) Składniki: [przepis stąd. ] pęczek zielonych szparagów pół pęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny. Do wrzątku wrzucić szparagi, przykryć pokrywką(...)gotować 2 minuty. 3. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przecisnięte przez praskę ząbki czosnku i lekko szklimy. 4. Gotowym masłem polewamy szparagi

Pasja Smaku
Cukinia faszerowana z pomidorem 159

danie, gdy nie ma się za dużo czasu, a chciałoby się zjeść coś dobrego. Dla mnie cukinia to smak lata. Składniki: cukinia duży pomidor cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku żółty ser Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Czosnek, pieczarki i miąższ z cukinii pokroić w kostkę i podsmażyć przez 15 minut na patelni

Pasja Smaku
Ogórki konserwowe 198

poszerzając standardowe kiszone i konserwowe. Dziś jednak przepis na podstawę sałatek, oto ogórki konserwowe jak z obrazka: Składniki: ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren(...)gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki. 3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i ułożyć w słoikach. 4. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. 5. Zakręcone słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania wody. insertCookd("bfdcf33d4278631a93ba9a9baeae7853

Pasja Smaku
Dorsz po azjatycku 143

łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego(...)wyłożyć ją na papierowe ręczniki, żeby ociekła z tłuszczu, następnie przełożyć w ciepłe miejsce. Pozostawić w garnku ok. 1 łyżkę oleju i przez 1-2 minuty smażyć na nim czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając

Pasja Smaku