Kolejny mój przepis z serii: Wędliny domowe! Tym razem proponuję Wam przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. Natomiast pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed włożeniem w pończochę były tym razem krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, ale okres suszenia trwał 2 tygodnie, wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano, dodałam trochę suszonego czosnku, oraz dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobi... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Można rzec, że jest to najpopularniejsze danie polskiej kuchni, lecz nie każdy potrafi go przyrządzić tak by zapierał dech w piersiach.
Czytaj dalej...Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.
Czytaj dalej...Blog kulinarny z przepisami i autorskimi zdjęciami, czyli najsmaczniejsze miejsce w sieci
wyglada super. mam jednak pytanie jakie jest ryzyko, ze w takim schabie zalęgną się jakieś bakterie?
Jedynie takie, że jak nie zrobisz wszystkiego jak w opisie to wtedy może się coś zadziać. Sól i cukier pełnią rolę konserwującą, a pończocha chroni przed owadami. Problemem może być jedynie kupno mięsa z niesprawdzonego źródła, wtedy możesz mieć np. ryzyko zakażenia włośnicą.