czosnek - 7003 przepisów (strona:216/467)

Pasztet z fasoli z pieczarkami 176

cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora 1 łyżeczka majeranku 20 dag pieczarek szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12  godzin do namoczenia. Gotujemy w wodzie do miękkości zielem angielskim i liściem

W kuchennym oknie Ewy
Colesław 166

necie..pycha..polecam..do surówki można dodać marchewkę, ale ja niestety nie miałam. 1 mała główka kapusty białej 1 mała cebula szczypiorek Sos: 2/3 szkl.  majonezu z czosnkiem Kielecki 1/2 szkl. mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sol i 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Kapustę poszatkować,cebulę

Moje domowe kucharzenie
Pasta do kanapek- twarożek z... 171

pysznymi i ogólnodostęnymi składnikami. Wystarczy mieć -twaróg -papryka -ogórek -pomidor bez skóry -rzodkiewka -sól różowa himalajska -pieprz ziołowy u mnie od  Skworcu -2 ząbki czosnku -natka pietruszki -szczypiorek -koperek opcjonalnie Przygotować odpowiednio wszystkie składniki. Dosmaczyć pieprzem i solą. Odpowiednio wymieszać ze sobą. Pasta gotowa! Podawać z półmiskami wędlin! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka 142

Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz botwinkę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i po 5 minutach

MamaOskarka
Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 157

olej podgrzałam, ziemniaki podsmażyłam, ziół dołożyłam, wodą podlałam, kapustę i boczek  dodałam.  Składniki: ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 30 ml oleju rzepakowego z czosnkiem, 100 g parzonego boczku w plasterkach, 250 g młodej kapusty, 1 łyżeczka kminku całego, świeży rozmaryn,              sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony

Moniki Smakołyki
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i prażonymi ziarnami siemienia lnianego 170

pomidorków koktajlowych 9-10 sztuk mini mozzarelli    2 łyżki majonezu   2 łyżki jogurtu naturalnego   sól , pieprz 1 łyżka oleju   słodka papryka, kolendra, czosnek, chili, oregano, tymianek Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w 1 cm kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju, soli oraz ziół, obtaczamy w niej mięso i odkładamy do lodówki na 30 minut. Mocno rozgrzewamy

Symfonia smakowa
Udka z kurczaka a la peperonata 311

Peperonata to, mówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille ”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań

Kulinarna Pokusa
Chlebki bazyliowe 201

masło czosnkowe, dwie doniczki świeżej bazylii, 2 szklanki mąki pszennej, oliwa, sól, cukier, drożdże, woda i czas, dość dużo czasu. Masło czosnkowe : 1/3 kostki miękkiego masła, 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i łyżeczka suszonej bazylii. Składniki umieściłam  w miseczce i dokładnie wymieszałam. Gotowe masło czosnkowe powinno być w temperaturze pokojowej Bazyliowe pesto : Ja zużyłam liście z jednej

apetytnapieczenie
Bułki pomidorowo-bazyliowe 180

pesto pomidorowo- bazyliowe zrobiłam dzień wcześniej - ale nie jest to konieczne. Pesto : Szklanka liści świeżej bazylii nieduży pomidor - pozbawiony skóry i pestek 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwę pozostałą po suszonych pomidorach) łyżeczka koncentratu pomidorowego Całość zmiksowałam w blenderze Ciasto : 1 małe jajko 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli

apetytnapieczenie
Spaghetti carbonara 187

Szybkie przeszukanie Googli w poszukiwaniu słynnej carbonary, która oryginalnie śmietany nie ma! Wiedziałam, wiedziałam, ale dla mnie to sedno. Znalazłam sobie chyba najprostszy przepis od Caroline na AllRecipes bez czosnku i innych bajerów i jest. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 200 ml śmietany 1 jajko 100 g startego żółtego sera pół łyżeczki soli (w zależności od upodobań i sera) większa

W kuchni bez szafek
Sałatka 305

Prosto szybko i smacznie. makaron ryżowy nitki  papryka konserwowa, świeża ogórki pomidor rzodkiewka szczypiorek polędwica drobiowa majonez z czosnkiem Kielecki sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Ogórka , pomidora, paprykę pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Makaron odcedzić , pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać majonez ,doprawić i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Kalmary w panierce idealna przekąska od MyFood 157

Wrzucam po 5 krążków na głęboki olej i smażę do lekkiego zezłocenia. W czasie, kiedy się smażą, przygotowuje szybki sos czosnkowy z małego kubeczka jogurtu naturalnego i jednego ząbka czosnku. Pychota! Panierka jest chrupiąca, a kalmary w środku są bardzo mięciutkie. Nie zrażajcie się do komentarzy typu, że kalmary są jak "podeszwa", że nie da się ich ugryźć

MamaOskarka
KASZOTTO ZE SZPARAGAMI 161

sezon na szparagi to ledwie miesiąc. Mają charakter, przez swój nietuzinkowy smak. Co jak co, ale nie da się go pomylić z żadnym innym. Choć nie tak intensywny, jak czosnku czy cebuli, ale w tej wrażliwości i delikatności tkwi prawdziwa siła. I potencjał kulinarny.     Do kaszotto, które dziś zaprezentuję, ale i do wszelkiego typu risotto, używajmy wina

W kuchni Karmel-itki
Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami 69

Krewetki możecie podawać na wiele różnych sposobów - klasycznie z masłem i czosnkiem lub z sosem śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę

Milion Smaków
Kurczak pieczony 220

każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik