czosnek - 7003 przepisów (strona:207/467)

Naleśniki z mięsem mielonym i trzema sosam 214

szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka,  szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, sól ( można pominąć ), pieprz, 3 ząbki czosnku. Sos koperkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, posiekany koperek, sól ( można pominąć ), pieprz. Sos musztardowo miodowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, 1/2 łyżeczki miodu, 2 czubate

W kuchni u Moniki
Skrzydełka pieczone - staropolskie kontra amerykańskie 176

amerykańsku" Czy to taka Ameryka to nie wiem - były na pewno smaczne i na pewno pikantne. Przyprawa dobra ale dla wypalonych gardeł i mocnych żołądków ;) Składniki; skrzydełka staropolskie: czosnek ząbek łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny łyżka oliwy łyżka przyprawy staropolskiej do drobiu skrzydełka na osstro: 2 łyżki keczupu łyżka miodu łyżka octu jabłkowego płaska łyżka przyprawy do skrzydełek

Kuchnia po mojemu
Świąteczne sałatki 4136

dużo, ale mam nadzieję, że coś wybierzecie dla siebie dobrego :-). Miłego dnia :-) 1. Sałatka "co się nawinie"  2. Sałatka z brokułem, wędzonym kurczakiem, prażonym słonecznikiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem  3. Sałatka z kabanosem, ananasem, papryką marynowaną, fasolką i kukurydzą  4. Letnia sałatka 5. Sałatka z brzoskwinią i kurczakiem wędzonym  6. Sałatka z cieciorką, kurczakiem

kruche babeczki
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 230

dyni surowej 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 szklanki przecieru pomidorowego bulion drobiowy majeranek sól pieprz czarny MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli papryka ostra mielona Fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić

https:KKuchniaMniam
Kiełbasa żywiecka parzona 151

łopatki wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi wołowej 750 g podgardla 90 g peklosoli 5 g cukru 5 g czarnego mielonego pieprzu 4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę 5 g pieprzu ziołowego osłonki białkowe o średnicy 55 mm Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Karkówkę mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku

Kulinarne przygody Gatity
Kiszonki i fermentacje 184

ogórkami można zalać posoloną wodą, by po kilku dniach lub tygodniach cieszyć oczy i podniebienia, brylować w towarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki i porzeczki. Do tego robi octy z jabłek i wiśni, zakwasy z chleba i kaszy gryczanej. A jakby tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy

GRUBY WAŁEK
Retrowarzywa 145

powinno się spodobać szczególnie rowerzystom, gejom, aktywistom miejskim i innym lewakom. Książka została wyróżniona Złotym Wałkiem w plebiscycie na męską książkę kulinarną roku. W Retrowarzywach znajdziecie m.in. zupę z czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi

GRUBY WAŁEK
Rolada z indyka 214

mięsa -4 g pieprz młotkowany z kolendrą -0,5 g /kg pieprz cayenne -0,2 g/kg oregano -0,2 g/kg bazylia -0,2 g/kg tymianek -6 g/kg czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -sznurek wędzarniczy -folia celulozowa -siatka do wędlin Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą wycinamy kość i usuwamy skórę peklujemy na mokro 24 godz. Skórę z golonki nacieramy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson ..w słoiczku 128

tylko przełożyłam w słoiczki i słoiczki dla pewności zawekowałam.. 1/2 świńskiego łba ok. 10 dag skórek wieprzowych ok. 25 dag słoniny serce, płucka, ozorek przyprawy do smaku: czosnek( 2-3 ząbki) sól majeranek kolendra zgnieciona pieprz czarny mielony gałka muszkatołowa mielona Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki i resztę dodatków. Zalać wodą osolić

Moje domowe kucharzenie
Majonez z płatków jaglanych 167

płatków jaglanych Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 110g płatków jaglanych 300g mleka sojowego 100ml wody 70ml oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki musztardy czarna sól i pieprz do smaku *opcjonalnie czosnek lub zioła Wykonanie: 1 Płatki jaglane ugotuj w mleku sojowym - od momentu zagotowania dosłownie 3-4 minutki. 2 Przenieś je do kielicha blendera, dodaj pozostałe składniki (poza olejem) i zblenduj

Blendman
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 132

niemały bałagan, więc przekładam z miejsca na miejsce. Uporawszy się z papierówkami i wiśniami, ruszyłam z zaprawami z pomidorów i ogórków. Przy okazji wpadło kilka słoiczków patisonów i marynowanego czosnku. No cóż, w domu pachnie głównie octem, ale za to zimą chętnie otworzy się coś pysznego. Jednak sklepowe zaprawy to nie to samo, co własne.  Na pewno na blogu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Albatros, Witta i Pirackie statki - wypoczynek na Zachodnim Pomorzu. Gdzie dobrze zjeść i się wyspać w Darłówku. 106

wieczoru znaleźliśmy lokal gdzie: wyglądało miło, PACHNIAŁO jedzeniem, smakowało niezwykle świeżo i kosztowało znośne pieniądze. Za każdym razem było pysznie, a byliśmy tam niemal codziennie... Pizza Papaj - świeży szpinak, czosnek, kurczak i mozzarella.... Nie ma jak sałatka Świeżutkie kurczaczki w panierce... ...Synciowi tak smakowały, że bardzo prosił o ich uwiecznienie Dbałość o miłe szczegóły w Albatrosie mnie urzekła Dorsz

Kuchnia po mojemu
Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh 187

spożywać ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i protein. Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh (arab. تبولة,) libańska odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki. Poniżej moja wersja sałatki. Składniki (ilość dobieramy według gustu i potrzeb): - 150g kaszy bulgur

mojewypiekiinietylko
Super kanapka + śliwkowy sos bbq szybki shoot 134

śliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki kolendry ½ szklanki miodu ⅓ szklanki octu jabłkowego sok z połowy cytryny łyżka świeżo startego imbiru 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka chilli ½ łyżeczki sos Worcestershire Przygotowanie sosu: Do garnka wrzucamy drylowane śliwki, dolewamy miodu doprowadzamy do wżenia i dodajemy resztę przypraw. Zmniejszamy gaz i gotujemy około 30-40 minut mieszając

PaleoLife
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 143

Cię soczystością.  Teraz szpinak – latem lepsze będą świeże liście, zimą śmiało sięgnij po szpinak mrożony, który także jest wartościowy. Część farszu przyrządzona ze szpinaku musi być dobrze przyprawiona. Czosnek to składnik obowiązkowy, ale nie zapomnij też o podsmażonej cebuli, soli, pieprzu i mieszance aromatycznych ziół, wśród których prym powinna wieść bazylia – bez niej nie obejdzie się żadne włoskie danie

Moja smaczna kuchnia